Kapat
Adana Hakkında Bilgi

Dünyada adliyesi ile meşhur olan başka bir il var mıdır bilmiyoruz ama Adana bu konuda tek olabilir. Televizyondaki akşam haberlerinin en sıra dışı konuları nasıl oluyorsa hep bu memleketten çıkıyor. Sıcaktan bunalıp güneşe ateş edenler mi arasınız, bomba imha ekibi geç kaldı diye şüpheli pakete tekme atanı mı?

Adana’nın renkli yönü sadece adliyesi değil elbet. Başta yemekleri olmak üzere her şeyiyle Türkiye’nin en güzel illerinden biri. Kebabı, pamuğu, portakalı, Seyhan ve Ceyhan’ı, yetiştirdiği sayısız ünlü sanatçısı, spor adamı ve ozanlarıyla başka bir coğrafya. Vejetaryen olarak gidip soluğu kebapçıda alabilirsiniz, öyle enteresan bir şehir Adana. Çukurova gibi bereketli toprakları, Toroslar gibi heybetli dağları vardır.

Olaylı haberlere çok konu olsa da sıcakkanlı, misafirperver bir halkı vardır Adana’nın. Sıcak demişken, Adana yazın adamı gerçekten çileden çıkaran bir şehirdir. Yaz aylarında ‘yaniyürük’ diye ortalıkta gezenleri çoktur. Ama yaşamak için de güzel şehirdir Adana.

Bu haberleri dünyada başka hiçbir yerde göremezsiniz.

Adana Komik Haberler

Adana hakkında genel bilgileri derlediğimiz bu yazıda; Adana’ya nasıl gidilir? Adana memur ve öğrenciler için nasıl bir şehir? Adana tarihi ve Adana mutfağı hakkında bilgiler vereceğiz. Aslında gönlümüzden sürekli Adana Kebabı hakkında konuşmak geliyor ama ona da sıra gelecek. Önce şehri biraz tanıyalım.

Adana Nerede? Nasıl Gidilir?

Adana, Türkiye’nin Akdeniz Bögesi’nde Mersin, Osmaniye ve Hatay’ı da kapsayan Çukurova dediğimiz topraklar üzerinden yer alır. Güney sınırı Akdeniz ile çevrili olan Adana’nın komşu illeri ise; kuzeyde Kayseri, doğuda Osmaniye ve Hatay, batıda Mersin, kuzeydoğuda Kahramanmaraş, kuzeybatıda ise Niğde’dir. Türkiye’nin en büyük ve en gelişmiş şehirlerinden biri olan Adana’ya kara, hava ve demiryolu ile rahatça ulaşım sağlanabilir.

Adana ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Adana Karayolu Ulaşımı;
Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında önemli bir kavşak noktasında bulunan Adana’ya kendi aracınızla gidebileceğiniz gibi, başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından otobüs seferleri de bulabilirsiniz. Adana şehrinin kendi otobüs firmaları da Türkiye’deki birçok ile ulaşım hizmeti veriyor. Adana otogarı şehir merkezine 5-6 km. uzaklıkta ve servislerle merkeze hızlı şekilde ulaşılabilir.

  • İstanbul – Adana arası yaklaşık 950 kilometre ve 11 saat 30 dakika.
  • Ankara – Adana arası yaklaşık 500 kilometre ve 6 saat.
  • İzmir – Adana arası yaklaşık 900 kilometre ve 11 saat.
  • Erzurum – Adana arası yaklaşık 840 kilometre ve 10 saat 30 dakika.
  • Antalya – Adana arası yaklaşık 610 kilometre ve 7 saat 30 dakika.
  • Trabzon – Adana arası yaklaşık 840 kilometre ve 11 saat.

# Adana Havayolu Ulaşımı;
Adana şehir merkezi içinde bulunan ve Çukurova Bölgesi’ne hizmet veren Adana (Şakirpaşa) Havalimanı’nda hem yurt içi hem yurt dışı uçak seferleri yapılıyor. Adana Havalimanı, Mersin ve Osmaniye illeri içinde ortak kullanılan bir havaalanı. Bu üç il merkezinden de Havaş servisleri ile Adana Havalimanı’na ulaşmak mümkün. Havalimanı içerisinde araç kiralama ve taksi hizmetleri mevcut. Ayrıca Adana Havalimanı çıkışındaki caddede, şehir içi ulaşımı sağlayan minibüsleri de kullanabilirsiniz. Türkiye’deki havayolu firmalarının hemen hemen tamamı (THY, Pegasus, SunExpress, AnadoluJet, OnurAir) Adana’ya ulaşım hizmeti veriyor. Seçenek fazla olunca uçak bileti fiyatları da Türkiye’nin birçok iline göre daha uygun olabiliyor.

Adana (Şakirpaşa) Havalimanı’ndan yurt içinde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi illere direkt uçuş bulabilirsiniz.

Dış hatlarda da Kıbrıs/Lefkoşa ve Almanya’nın bazı şehirlerine yapılan seferler var.

# Adana Demiryolu Ulaşımı;
Adana Garı, Adana şehir merkezinin (Seyhan) içinde bulunuyor. Adana ile Mersin arasında gün içeresinde sık sık yapılan tren seferleri var. Adana-Mersin arasında tren yolculuğu yaklaşık 1 saat civarı sürüyor ve şu duraklardan geçiyor;
Adana → Şakirpaşa → Şehitlik → Zeytinli → Yenice → Tarsus → Huzurkent → Taşkent → Karacailyas → Tırmıl → Mersin.

Adana’ya ulaşım sağlayan diğer ekspres seferleri;

  • Erciyes Ekspresi (Kayseri – Adana arası her gün)
  • Fırat Ekspresi (Elazığ – Adana arası her gün)
  • Toros Ekspresi (Konya – Adana arası her gün)

Adana tren biletlerinin güncel fiyatlarını ve sefer saatlerini TCDD’nin resmi sitesinden öğrenebilirsiniz.

TCDD Taşımacılık Web Sitesi: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr
TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)
Adana Tren Garı Telefon: 0 (322) 453 69 14

# Adana Metrosu;
2010 yılında hizmete giren Adana metrosunun geçtiği duraklar ve Adana metro haritası şu şekilde;

Hastane → Anadolu Lisesi → Huzurevi → Mavi Bulvar → Yurt → Yeşilyurt → Fatih → Vilayet → İstiklal → Kocavezir → Hürriyet → Cumhuriyet → Akıncılar

Adana Metro Durakları

Kısaca Adana Tarihi

Yapılan arkeolojik çalışmalara göre Çukurova Bölgesi’nde bilinen tarih Kitvanza Krallığı ile başlıyor. Hitit kitabelerinde anlatıldığına göre bu krallık M.Ö. 1335 yıllarında Hitit hakimiyetine girmiştir.

M.Ö. 1190’lı yıllarda yapılan saldırılar sonucu yıkılan Hitit Devleti sonrası bölgede birçok krallık ortaya çıkmıştır. Bu süreçte bölgede hüküm süren krallıklar; Kue Krallığı, Asurlular, Kilikya Krallığı, İranlılar, Makedonyalılar, Selökidler, Çukurova Korsanları ve Romalılar olmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde Çukurova ticari anlamda atılım yapmış ve oldukça gelişmiştir.

Roma’nın bölünmesinden sonra bölgeye sırasıyla; Bizanslılar, Araplar, Selanikliler, Ermeniler, Memlük Devleti ve Ramazanoğulları Beyliği egemenlik kurmuştur. 1500’lü yılların başına gelindiğinde ise Osmanlı İmparatorluğu bölge topraklarına hakim olmuştur.

I. Dünya Savaşı’nın ardından Adana ve çevresi Fransa tarafından işgal edilmiş ama 20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Anlaşması ile Fransa bölgeden çekilmek zorundan kalmıştır. 5 Ocak 1922’de bağımsızlığını kazanan Adana, Türkiye Cumhuriyeti’ne il olarak katılmıştır.

Adana Eski Fotoğrafları

Adana Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Adana’nın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 2 milyon 240 bin kişidir.
Plaka Kodu: Adana’nın plaka kodu: 01
Telefon Kodu: Adana’nın telefon kodu: 0322
Posta Kodu: Adana’nın posta kodu: 01000
Yüz Ölçümü: Adana’nın yüz ölçümü: 14.030 km²

Adana Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.adana.bel.tr
Adana Büyükşehir Belediyesi Telefon: 0 (322) 455 35 00 – 0 (322) 352 60 37

Adana Valiliği Web Sitesi: www.adana.gov.tr
Adana Valiliği Telefon: 0 (322) 459 27 43

Adana İlçeleri;

  • Aladağ
  • Ceyhan
  • Çukurova
  • Feke
  • İmamoğlu
  • Karaisalı, Karataş, Kozan‎
  • Pozantı‎
  • Saimbeyli, Sarıçam, Seyhan
  • Tufanbeyli‎
  • Yumurtalık‎, Yüreğir

Şahmeran Kalesi

Adana Ekonomisi

Adana, Türkiye’nin ilk sanayileşen illerinden biridir. Aynı zamanda Çukurova gibi verimli topraklar üzerinde bulunması ve zengin su kaynakları sebebiyle ülkemizin en önemli tarım bölgelerindendir.

Tarım üretiminde başı çeken ürün pamuktur. Çukurova’da üretilen pamuk Adana ekonomisine büyük katkı sağlar. Bunun yanında Adana’da üretilen diğer tarım ürünleri; buğday, arpa, soya fasulyesi, mısır, üzüm, portakal, yer fıstığı ve narenciyedir.

Tarım kadar olmasa da büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile Yumurtalık ve Karataş’ta yapılan deniz mahsülleri üretimi de Adana ekonomisine katkı sağlar.

Adana’da sanayi alanında öne çıkan sektörler ise tekstil, deri sanayi, otomotiv ve bitkisel yağ üretimidir. Adana ihracatında en başarılı sektörler kimyevi maddeler, tekstil ürünleri, hububat, bakliyat ve yağlı tohum maddeleridir.

Adana krom madenciliğinde Türkiye’nin en önemli illerinden biriydi fakat son yıllarda bu üretimde düşüş yaşanıyor. Yine de potansiyel olarak kromitin Adana ekonomisi üzerinden etkisi büyüktür. Adana’nın diğer yeraltı kaynaklarından bazılar ise; manganez, kurşun, çinko, kuvars ve kuvarsit, kil, barit, kireçtaşı, kum agregası ve pomzadır.

Adana Pamuk Tarlası Çukurova

Adana’nın Coğrafi Yapısı ve İklimi

Adana, yazları oldukça sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı özelliğiyle tamamen Akdeniz iklimi etkileri gösterir. Kışın en soğuk aylarda bile eksi dereceleri görmek pek mümkün değildir.

Adana’nın coğrafi yapısı ise Torosların yükseldiği dağlık kesim ile Çukurova’nın hakim olduğu düzlükler olarak iki bölgeye ayrılabilir. Akdeniz ikliminin etkisiyle özellikle dağlık kesimlerin bitki örtüsü maki, karaçam ve sedir ağaçları ile kaplıdır.

Seyhan ve Ceyhan nehirleri Adana sınırları içinde yer alır. Başta bu iki ırmağın taşıdığı alüvyonlar sayesinde Türkiye’nin en geniş delta ovası olan Çukurova oluşmuştur.

ADANA KAMP ALANLARI (TIKLAYIN)

Adana Çukurova Hakkında Bilgi

Adana Mutfağı ve Adana’ya Özgü Yemekler

Adana mutfağının namı tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Ülkemizin gastronomi başkentlerinden biri desek yanlış olmaz. Adana’nın meşhur lezzetlerinin başında gelen Adana kebabına hayran olmamak elde değil zaten. Ayrıca ciğeri, içli köftesi, lahmacunu, sakatat yemekleri… hangi birini saysak. Adana yöresel yemekleri sadece kebap ve et yemekleriyle sınırlı değil elbette. Çukurova gibi bereketli topraklarda bulunan Adana’da sebze yemekleri ve hamur işleri de oldukça popüler. Adana mutfağı türlü türlü lezzetleriyle, her kesimden insanı kendine hayran bırakan bir yemek çeşitliğine sahip.

Adana’nın meşhur yemekleri neler? Adana’da ne yenir? Tadı damağınızda kalacak Adana’ya özgü lezzetlerin bazılarını başlıklar halinde sıralayalım;

  • Adana Kebabı ❤
  • İçli Köfte – Fıstık Köftesi – Fellah Köftesi
  • Karın Dolması ve Mumbar (Bumbar) Dolması
  • Mercimekli Ispanak Başı
  • Adana Sıkması
  • Şırdan
  • Kırkkat
  • Ciğer ve Lahmacun

Adana Kebabı

Adana mutfağının meşhur çorbaları;

  • Kamhi Çorbası
  • Yüksük Çorbası
  • Mahluta Çorbası
  • Dul Avrat Çorbası
  • Analı Kızlı Çorbası

Adana’nın meşhur tatlıları;

  • Bici Bici Tatlısı
  • Sarı Burma
  • Karakuş
  • Karsambaç

Adana yöresel mutfağının meşhur içecekleri;

  • Şalgam Suyu
  • Şıra
  • Misis Ayranı
  • Aşlama

Adana Hakkında Bilgi

Memur ve Öğrenciler İçin Adana Nasıl Bir Yer? Adana’da Yaşam

Adana’da eğitim veren iki üniversitemiz bulunuyor; Adana Çukurova Üniversitesi ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi.

Çukurova Üniversitesi kampüs olarak Türkiye’deki en güzel üniversitelerden biridir. Bize göre ilk 5’e kesin girer ama daha yukarısı size kalmış. Muazzam bir göl manzarasına sahiptir ve yemyeşil bir çevre düzenlemesi vardır. Kampüs ile şehir merkezi arası yaklaşık 20 dakikalık mesafede ve ulaşım gayet kolaydır. Çukurova Üniversitesi sadece kampüsü ile değil eğitim kalitesi anlamında da Türkiye’deki en iyi okullardan biridir. Okul içerisinde birçok sosyal tesis mevcuttur. Burası on binlerce öğrencinin eğitim aldığı oldukça büyük bir üniversitedir.

Adana, öğrenci ve memurlar için Türkiye’deki en güzel şehirlerden biri. Büyüktür, her türlü sosyal faaliyet imkanı bulabilirsiniz ve ayrıca İstanbul gibi pahalı değildir. Yemekle aranız iyiyse bu konuda Türkiye’deki sayılı şehirlerden birindesiniz zaten. Aç kalma ihtimaliniz yok.

Hem il merkezi hem ilçeleri arası ulaşım rahattır. Belirli saatler dışında yoğun trafik yaşamazsınız. Kış mevsimi teğet geçer, soğuk görmezsiniz. İnsanları gayet sıcakkanlıdır ve öğrenciye karşı tutumları genel olarak olumsuz değildir.

Adana’da öğrencilerin takıldığı mekanlar genellikle Turgut Özal Bulvarı, Ziyapaşa ve Gazipaşa Bulvarı ile Barajyolu’dur.

Adana’nın olumsuz yanı ise aşırı sıcağıdır. Adana sıcağına alışmak zordur. Öğrenciler belki çok sıcak aylarda tatil olduğu için memleketlerine dönerek bu durumdan yırtabilirler ama memurlar için kaçış yok tabi.

Adana’da nerede yaşanır? Memurların en fazla olumlu yorumda bulunduğu ilçeler Seyhan ve Çukurova’dır. Adana merkezde semt olarak en çok sevilen ve tercih edilen yerler ise Beyazevler, Güzelyalı, Kurttepe ve Karslılar’dır.

ADANA GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Burada yaşanan yıllardan sonra artık ‘Adanalıyık, Allah’ın adamıyık!’ moduna geçersiniz. ‘Napiüün… biliyünnü… bagale!’ gibi kelimeler sizinde dilinize pelesenk olmuştur. İster memurlar ister öğrenciler için olsun, ayrıldıktan sonra özlenen şehirdir Adana.

Adana Üniversitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir