Kapat
Ankara Gezi Rehberi

Ankara, gezilecek yerler bakımından İstanbul, İzmir, Antalya ya da Bursa gibi diğer büyükşehirlerimize kıyasla biraz fakir bir kent. Fakat yine de kısa süreli geziler için beklentilerinizi karşılayabilecek bir yer diyebiliriz. Başkent Ankara’nın gezilip görülmesi gereken yerleri listesinde özellikle cumhuriyet tarihimizle ilgili yapılar ve müzeler başı çekiyor. Yine Ankara’ya gitmişken ziyaret edebileceğiniz parkları, sosyal alanları, Ankara’nın tarihi yerlerini ve diğer turistik mekanları da bu yazımızda bulabilirsiniz. Eğer sizin de bu listede olması gerektiğini düşündüğünüz başka yerler varsa, lütfen yorum kısmında bizimle paylaşın. Onları da Ankara turistik yerler listemize ekleyelim.

Ankara gezilecek yerler listesindeki mekanların büyük çoğunluğu Ulus, Altındağ, Çankaya, Kavaklıdere ve Kızılay gibi merkezi bölgelerde yer alıyor. Bu nedenle şehri gezerken ulaşım konusunda sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyoruz. Özel aracınız yoksa bile kent genelinde yaygın şekilde hizmet veren metro, Ankaray ve belediye otobüslerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Şimdi hep beraber Ankara içi ve Ankara civarı gezilecek yerler listesine bir göz atalım.

Ankara Nasıl Bir Yer?

Anıtkabir

Mustafa Kemal Atatürk’ün istirahatgahı olan Anıtkabir, Ankara denince ilk akla mekandır. Burası sadece Ankara’nın değil, ülkemizin de en çok ziyaret edilen noktalarından biri. Özellikle 23 Nisan, 30 Ağustos, 19 Mayıs gibi resmi tatillerde ya da 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde dolup taşar. Eğer bu tarihlerde Ankara’da olursanız Anıtkabir’e uğrayarak o günün anlam ve önemini daha yakından hissedebilirsiniz. Ama “Kalabalık yerine sakinliği tercih ederim” diyorsanız, Anıtkabir’e bu tarihlerin dışında hafta içi bir gün gelmenizi tavsiye ederiz.

İnşasına 1944 yılında başlanmış olan Anıtkabir, 1953 yılında tamamlanmıştır. Anıtkabir’in bulunduğu tepedeki ağaçlık alan dünyanın dört bir yanından gönderilen, yörenin iklimine uygun ağaçlardan oluşturulmuştur ve burası Uluslararası Barış Parkı olarak adlandırılmıştır. Anıt Tepe’ye çıkan ziyaretçiler Ankara’nın her yanını buradan izleyebilme şansını yakalayabilirler. Anıtkabir ziyaretiniz sırasında Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni gezebilir, Atatürk’ün kişisel eşyalarını, kendisine armağan edilen hediyeleri, nişan ve madalyalarını görebilirsiniz.

İstiklal, Bağımsızlık, Mehmetçik, Müdafaa-i Hukuk, Galibiyet, Uzlaşma ve 23 Nisan Kuleleri ile Aslanlı Yol, Merasim Meydanı ve Mozole, Anıtkabir’in en önemli bölümlerini oluşturuyor. Ankara’da bulunan önemli yerler listesine Anıtkabir’i de ekleyebilirsiniz.

Ankara Manzara Fotoğrafı

Ankara Kalesi

Ankara Kalesi, şehrin merkezinde yer alan Kaletepe üzerine kurulmuş, Ankara’nın en eski yerleşim alanıdır. İlk yapılış tarihi bilinmemekle beraber kimi tarihçiler, Hitit kenti Ankuva ile kale arasında bağlantı kurar. Ankara Kalesi’nin, M.Ö. 2. yy’da Galatların Ankara’ya egemen oldukları zamanlarda da var olduğu biliniyor. Kalede Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar yer almaktadır. II. Constantinus, M.S. 668 yılında dış kaleyi inşa ettirmiş, III. Leon ise iç kalenin surlarını yükseltmiştir.

Selçuklular Ankara ve çevresini ele geçirince, iç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşan yapıya bazı eklemeler yapmışlardır. Kalenin 20’den fazla kulesi vardır. İç kalenin doğusunda bulunan yuvarlak kuleye Doğukale, Bent Deresi yönüne bakan kuleye ise Akkale denilmektedir. Kale içine 17. yy’dan sonra yerleşimler olmuş, bunlardan bazıları (Ankara Evleri) günümüze kadar gelebilmiştir. Burada ayrıca Sultan Alaaddin Camii yer almaktadır.

Ankara tarihi yerler listesinin en önemli duraklarından biri olan bu kale, yılın belirli dönemlerinde özel festivallere de kapılarını açmaktadır. Birazdan diğer mekanları okurken siz de fark edeceksiniz ki; Ankara Kalesi ve çevresi Ankara’nın turistik yerlerine yakınlık bakımından önemli bir konumda.

Ankara Gezi Rehberi

Kızılay Meydanı

Ankara’nın merkezi olarak gösterilen Kızılay Meydanı adını 1929 yılında burada yaptırılan, lakin günümüze ulaşmamış olan Kızılay Genel Merkezi’nden alıyor. Çevresinde birçok kafe, lokanta ve mağazanın yer aldığı bu meydan, aynı zamanda Ankara metrosu ile Ankaray gibi gelişmiş ulaşım seçeneklerine sahip. Şehrin en hareketli noktalarından biri olan Kızılay Meydanı, Ankara gezilecek yerler listesinin olmazsa olmaz mekanlarından.

Ankara'da Yaşam

Tunalı Hilmi Caddesi

Çankaya ilçesinin Kavaklıdere semtinde yer alan Tunalı Hilmi Caddesi, Ankara’nın en meşhur caddesidir. Ünlü markalara ait mağazalar ile çeşitli kafe ve restoranları bünyesinde barındıran bu cadde üstünde ayrıca şehrin simgesel yerlerinden biri olan Kuğulu Park yer alıyor. Kuğulu Park 1958 yılında kurulmuş ve adını o yıllarda Viyana Belediyesi tarafından armağan edilen beyaz kuğulardan almış.

Tunalı Hilmi Caddesi

Atakule

Ankara’nın bir diğer ikonik yapısı Atakule, 1989 tarihinde açılmıştır. Ülkemizin ikinci, Ankara’nın ise ilk alışveriş merkezi olan Atakule 125 metre uzunluğa sahip. Kendi ekseni etrafında dönen restoranı ile ünlü olan Atakule eski ihtişamından epey uzak. Fakat yine de içinde bulunan kafe, restoran ve eğlence mekanlarıyla görülmeye değer bir yer. Çankaya’daki Cinnah ve Çankaya caddelerinin kesiştiği yerde bulunan Atakule’yi Ankara turunuza dahil edebilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler

Şimdi biraz da Ankara’nın görülmesi gereken tarihi mekanlarından bahsedelim.

Ankara Roma Hamamı

Ankara’nın kültür hazinesi: Roma Hamamı..

Çankırı Caddesi üzerinde, Ulus’a yaklaşık 400 metre mesafede bulunan Roma Hamamı Ören Yeri, Septimius Severus’un oğlu olan Roma İmparatoru Caracalla (212-217) tarafından yaptırılmış. İmparatoru Caracalla, bu efsane mekanı o dönem Sağlık Tanrısı olduğuna inanılan Asklepion adına inşa ettirmiş.

Roma Hamamı adıyla anılan bu ören yerinde Bizans, Selçuklu ve Frig devirlerinden kalıntılar görmek de mümkün. Bize sorarsanız Ankara’nın en önemli tarihi mekanlarından biri burası. Gittiğinizde “Ankara’da böyle bir yer varmış da bizim haberimiz yokmuş” dersiniz.. O derece..

Ankara Gezilecek Tarihi Yerler

Kral Midas Tümülüsü

Ankara’nın geçmişinde önemli yere sahip iki tarihi mekan Kral Midas Tümülüsü ve Gordion Antik Kenti.. Bu iki yer Polatlı ilçesinde, birbirine çok yakın konumda yer alıyor.

Halkın bin tepeler olarak isimlendirdiği Gordion ve çevresinde birçok tümülüs vardır. Bunlardan en büyüğü ve en ünlüsü ‘Eşek Kulaklı’ olarak anılan Kral Midas’a ait. Kral Midas Tümülüsü’nün mezar odası çukura değil de toprak yüzeye yapılmış. Çevresine de 80 cm. kalınlığındaki kireç taşı bloklarıyla bir duvar örülmüştür. Duvar ile oda arasındaki boşluk küçük taşlarla doldurulmuştur. Oda kuzey-güney doğrultudadır. Odanın kirişleri ardıç ya da sedir ağacından yapılmıştır.

Çatı, her iki uçta ve ortada üçgen alınlıklar üzerinde durmaktadır. Yapının üzerine yaklaşık 4 metre yüksekliğe kadar taş yığılmış, kil tabakasıyla kaplanmış ve bir tepe oluşturulmuştur. Mezar odasındaki sedye üzerinde bulunan iskelet 60 yaşını aşmış, kısa boylu bir erkeğe aittir. Birçok ölü hediyesi (3 bronz kazan, iki kakma paravan, bronz kap parçası, 154 fibula) ile gömülen bu kişinin Kral Midas olduğu düşünülmektedir.

Tümülüs’ün karşısında yer alan Gordion Müzesi‘nde Frig dönemine ait çanak, çömlekler ve geniş bir mozaik vardır. Bu mozaik bize bu sanatın Friglerle başladığını haber vermektedir. Fakat bu mozaik renkli, doğal ya da suni taşlardan yapılmış bir tablo gibi değil, tamamen zıt renklerdeki taşlardan yapılan bir takım motiflerden oluşmaktadır.

gordion ankara

Gordion Antik Kenti

Frig Krallığı’nın başkenti olan Gordion, Ankara’nın güneybatısında, Sakarya ve Porsuk nehirlerinin kesiştiği yerde, Polatlı’nın Yassıhöyük Köyü’nün yakınlarında yer alıyor.

Ülkenin batısı ile doğusunu birbirine bağlayan Gordion, güneye inen önemli bir ticaret yolu üzerinde yer aldığı için eski çağların önemli bir merkeziydi. Ulaşım ve ticaret bakımından Ege ile Ön Asya arasında bir dönüm noktası olan Gordion, aynı zamanda Kral Yolu’nun geçtiği kent konumundaydı. En parlak dönemini Kral Midas zamanında (M.Ö. 725-675) yaşayan kentte bugün pek çok önemli kalıntı ortaya çıkartılmıştır.

Kral Midas Tümülüsü ve Gordion Antik Kenti hakkındaki detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

GORDİON ANTİK KENTİ VE MİDAS TÜMÜLÜSÜ (TIKLAYIN)

Yassıhöyük Kazı Çalışması

Augustus Tapınağı

Augustus Tapınağı, M.Ö. 20’li yıllarda inşa edilmiş, tadilat ve düzenlemelerle günümüze dek ulaşmayı başarmış, şehrin en önemli tarihi yapılarından bir diğeridir. Hacı Bayram Mahallesi’nde bulunan tapınağın çevresinde çok sayıda önemli gezi noktası da yer almaktadır. Tarihi yapıları gezmekten hoşlananlar Augustus Tapınağı’na mutlaka uğramalılar. Hacı Bektaşi Veli Cami’nin hemen yanında yer alan Augustus Mabedi’nin bulunduğu yerde daha önceleri Frig kutsal alanı, Helen kutsal alanı ve Hitit Kybele kutsal alanlarının bulunduğu biliniyor.

Ankara kuruluş itibariyle bir Roma ordugah şehridir. Roma ordusu seferden dönerken, başkent İstanbul’a ulaşmadan önce Ankara’da tüm temizliklerini ve arınmalarını yapar, sonrasında İstanbul’a gelip zafer takı altından başkente giriş yaparlarmış. Zafer takından geçiş, tanrı Zeus’a minnetlerini bildirme anlamına gelirmiş. İmparator Augustus da savaştan dönen ordunun başkente girmeden önce beslenmesi, temizlenmesi ve yaralarının sarılması için buraya bir mabet inşa ettirmiş.

Augustus Tapınağı’nın duvarlarında sağlı sollu yazıtlar görülmektedir. Bu yazıtlar İmparator Augustus’un vasiyetini içerir ve dört konudan bahseder. Birincisi imparatorluğun sınırları, ikincisi mali durum, üçüncüsü imparatorun yaptığı işler ve dördüncüsü de imparatorun tanrısallaştırılması konularıdır.

Bu mabet Orta Çağ’da bir apsis inşa edilerek kiliseye çevrilmiştir. 15. yy’da ise buraya Hacı Bayram-ı Veli Camii yapılmıştır. Augustus Tapınağı’nın olduğu alan pagan mabedi, kilise ve camiyi bünyesinde barındırması açısından oldukça önemli bir mekandır.

augustus tapinagi ankara

Hacı Bayram Veli Camii

Ulus’ta, yukarıda bahsettiğimiz Augustus Tapınağı’nın hemen bitişiğinde yer alan Hacı Bayram Veli Camii şehrin en önemli tarihi camisidir. İlk inşası 1428 yılına uzanan caminin bahçesinde bu yapıya adını veren Hacı Bayram Veli’nin türbesi yer alır. Hacı Bayram Veli’nin torunlarından Mehmet Baba’nın 1714 yılında restore ettirdiği cami son olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden bakıma alınmış ve 2011 yılında ibadete açılmıştır.

Caminin alt kısmında ve çevresinde bulunan butik mağazalardan hediyelik eşya ya da kitap satın alabilirsiniz.

haci bayram veli camii ankara

Kocatepe Camii

İnsanların ibadetlerini yapıp, sonrasında bahçesinde bol bol vakit geçirebildiği huzur dolu bir ortam.. İhtişamlı mimarisiyle insanı alıp götüren, Ankara’nın en gözde camisi Kocatepe.. Tabi ki müezzinin ve imamının kulağı okşayan seslerini de es geçmemek lazım. Her ne kadar Sultanahmet Camii’nin yanından geçemese de, Ankara’nın Sultanahmet Camii olarak bilinir burası. ツ Evet Kocatepe muazzam bir yapı ama neticede yeni ve beton bir camidir. Tarihi camilerimizdeki manevi atmosferi burada bulmak biraz zor.

Kocatepe Camii’nin inşasına 1967 yılında başlanmış. Fakat ilk tasarımının fazla çağdaş bulunmasından dolayı projede değişikliğe gidilmiş. Yeniden tasarlanan cami 1987 yılında tamamlanmış. 4500 m² gibi bir alana sahip olan Kocatepe Camii”nde konferans salonları, kütüphane ve ticarethaneler de yer alıyor.

ankara kocatepe cami

Ahi Şerafeddin Camii (Arslanhane)

Ankara’daki önemli camilerden bir diğeri de Altındağ’da bulunan Ahi Şerafeddin Camii (Arslanhane). Çatısı gümüş kaplama, duvarları ise taş örmesi ile yapılmış Arslanhane Cami 13. yüzyıla ait olmasına rağmen günümüze kadar sapasağlam ulaşmış. Tabii şimdi diyeceksiniz ki “Arslanhane ne alaka?”.. Yerine göre siz de haklısınız. Hemen izah edelim.. Caminin yanındaki türbenin duvarında aslan heykeli bulunmaktadır. Bu sebeple camiye ‘Arslanhane‘ ismi verilmiş. “Duvarda aslan heykeli niye var?” diye sormayın artık. ツ Ahi Kardeşler tarafından yaptırılan bu eser Ahi Şerafeddin ismiyle de anılıyor. Caminin iç kısmında kullanılan ahşap oymalarda Selçuklu mimarisi görülmektedir. Arslanhane Camii’nin doğu, batı ve kuzey yönlerde olmak üzere 3 kapısı bulunuyor.

ahi serafeddin cami

# Ankara’da Ziyaret Edebileceğiniz Diğer Camiler

Tarihi cami denince aklımıza genelde İstanbul, Bursa, Afyon ya da Gaziantep gibi illerimiz gelir. Ankara bu konuda ön plana çıkan şehirlerimizden biri değil. Başkentimizin bize sunabileceği tarihi cami sayısı oldukça sınırlı. Ankara’nın en bilinen üç camisini yukarıda sıraladık. Kentteki diğer önemli camileri de buraya not düşelim;

  • Ahmet Hamdi Akseki Camii
  • Karacabey Cami
  • Ahi Evran Cami (Ahi Elvan Cami)
  • Ahi Yakup Cami
  • Zincirli Cami

ahmet hamdi akseki camii

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi

2005 yılında Ankara’nın Altındağ semtinde açılan Rahmi M. Koç Müzesi, şehrin ilk sanayi müzesi olma özelliğine sahip. Ankara Kalesi’nde, Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen Çengel Han adlı binada bulunan müzede 1850 yılından günümüze sanayide kullanılan ekipmanlar, ilk daktilo, ilk televizyon ve taşımacılıkla ilgili çok sayıda obje sergilenmektedir. Özellikle pikap ve eski radyoların sergilendiği salon nostalji sevenler için güzel bir atmosfer sunuyor.

ankara rahmi m koc muzesi

Ankara Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi, Ankara’nın görülmesi gereken bir diğer önemli noktası. Namazgah semtinde bulunan Etnografya Müzesi’nde Anadolu’nun kültürel zenginliklerine ait eşyalar sergileniyor. Müzede bulunan parçalar Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden derlenmiştir. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı 1953 yılına kadar bu müzenin bahçesindeki kabrinde muhafaza edilmiştir.

Ankara Etnografya Müzesi’nde Selçuklulardan günümüze kadar olan dönemlere ait, Türk sanatına özgü objeler de yer alıyor. Anadolu’nun farklı kesimlerine ait giysileri, ayakkabıları, halı ve kilimleri, ok, yay, çakmaklı silah gibi silahları, çini ve porselen gibi ayrıntılı parçaları bu müzede inceleyebilirsiniz. Tarihi eserlere karşı ilginiz varsa, Etnografya Müzesi’ni Ankara’da gezilecek tarihi yerler listenize muhakkak yazın deriz.

ankara etnografya muzesi

Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)

Ulus Meydanı’nda yer alan iki katlı bu yapı ülkemizin ilk meclis binasıdır (23 Nisan 1920-15 Ekim 1924). Farklı amaçlar için de kullanılan bina, 23 Nisan 1981 yılında Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Londra ve Sevr Antlaşmalarına ait dokümanlar, çeşitli devlet yazışmaları, fotoğraflar ve Büyük Taarruz’a ait anılar müzenin en dikkat çeken kısımlarıdır.

Ulusal egemenliğin ilk simgesi olan bu müzeyi ve ardından ikinci meclisi (Cumhuriyet Müzesi) ziyaret ederek Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş anılarına yakından tanıklık edebilirsiniz.

Birinci TBMM Binası

Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)

Yine Ulus semtinde bulunan II. TBMM Binası şehrin bir diğer kayda değer yapısıdır. 1924-1960 yılları arasında II. TBMM Binası olarak kullanılan bina, 30 Ekim 1981 yılından bu yana Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veriyor. Müzede ilk üç Cumhurbaşkanı dönemini yansıtan hatıratlar, özel eşyalar ile meclis kanunları sergileniyor.

II. TBMM Binası

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu’nun önemli arkeolojik eserlerinin sergilendiği bu müze Mahmud Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Han adlı tarihi binalarda yer alır. 1997 yılında Avrupa Müze Forumu tarafından yılın müzesi seçilen bu yer, alanında dünyanın sayılı müzelerinden biridir.

Anadolu tarihine ışık tutan Anadolu Medeniyetleri Müzesi 15. yy. Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır. Müzede Paleolitik Çağ’dan başlayarak Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan yıllara ait arkeolojik buluntular kronolojik olarak sergilenmektedir. Çatalhöyük, Hacılar, Canhasan, Beycesultan, Alacahöyük, Kültepe, Boğazköy kazılarından çıkan buluntuları, Hitit, Urartu, Yunan, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserleri bu müzede yakından inceleyebilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Muzesi

Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi (MTA Genel Müdürlüğü)

Burası tabiatı ve doğadaki canlıları tanımak, özellikle görseller eşliğinde çocuklara tanıtmak için harika ötesi bir mekan. Müzenin en güzel yanı da hiç şüphesiz girişinin ücretsiz olması (2021). ツ

Oldukça geniş bir alana yayılmış olan Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi’nde sıcakkanlı ve yardımsever görevliler tarafından hizmet veriliyor. Alanda hayvanlar, fosiller, dinozorlar, doğal taşlar, güneş sistemi ve gezegenler, maden işletmeleri, enerji kaynakları gibi farklı bölümler mevcut. Müzenin ‘Enerji Parkı’ bölümü neredeyse tamamen çocuklara hitap ediyor. Burada çocuklar için oyun odaları şeklinde alanlar tasarlanmış. ‘Doğa ve Tabiat Parkı’ bölümü ise yetişkinlerin de dikkatini çekebilir. Çukurambar Mahallesi’nde yer alan Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi hem aile hem de okul gezileri için oldukça keyifli ve öğretici bir mekan diyebiliriz.

MTA Genel Müdürlüğü

# Ankara’da Gezebileceğiniz Diğer Müzeler ve Sanat Galerileri

Ankara, müze ve sanat galerisi bakımından oldukça zengin bir kent. Şehir merkezine yakın oldukları için de bu müzelerin pek çoğunu rahatlıkla gezebilirsiniz.

  • Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi
  • Türk Hava Kuvvetleri Müzesi
  • Meteoroloji Müzesi
  • Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi)
  • Atatürk Evi
  • Beypazarı Yaşayan Müze
  • Gökyay Vakfı Satranç Müzesi
  • TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi
  • PTT Pul Müzesi
  • Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi
  • CerModern Sanatlar Merkezi
  • TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi
  • Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi
  • Nurol Sanat Galerisi
  • Fırça Sanat Galerisi
  • TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
  • Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi
  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi
  • Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi
  • Şefik Bursalı Müzesi
  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
  • Türk Hamam Müzesi
  • Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi Muzesi

Samanpazarı

Altındağ ilçesinde bulunan Samanpazarı, Ankara Kalesi’ne oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Taş ve ahşap evlerden oluşan binaların arasından geçerken ufak tarihi camileri de ziyaret edebilirsiniz. Samanpazarı’nda hediyelik eşya satan butik dükkanlar da var. Samanpazarı Evleri özellikle fotoğraf severler için oldukça güzel imkanlar sunuyor. Birçok tarihi yapının bulunduğu bu mahalleyi Ankara’da gezilecek turistik yerler listesine yazmalısınız.

ankara samanpazari

Pirinç Han

Samanpazarı tarafından Ankara Kalesi’ne doğru ilerlerken, Koyunpazarı yokuşundan sonra sol tarafa bakınca Pirinç Sokak’ı göreceksiniz. Pirinç Sokak’ın girişinde sağdan ikinci büyük yapı Pirinç Han’dır. Bu tarihi han ahşap ve kerpiçten yapılmış, daha çok antika dükkanlarının yoğunlaştığı bir çarşıdır. Giriş dahil toplam 3 kattan oluşan handa 40 kadar dükkan bulunur. Tabi bugün dükkan olan bu mekanlar zamanında (18. yy.) konaklama odası, ahır ve depo gibi amaçlar için kullanılıyormuş. Yapı 20. yüzyılın başlarında kısa bir dönem askeri karakol olarak da hizmet vermiş.

Yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmayan Pirinç Han’ın 18. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Fakat Pirinç Han’ın birkaç kez yıkılıp yeniden yapıldığı da iddialar arasında. Günümüzde antika ürünlerin, bakır, pirinç, gümüş ve ahşap eşyaların satıldığı bu tarihi çarşıyı Ankara gezinize dahil edebilirsiniz. Alışveriş yapmasanız bile mekanın tarihi atmosferini görmek için gidebilirsiniz. Çarşıdaki birçok dükkan Pazar günleri kapalı oluyor. Bu nedenle hafta içi ya da Cumartesi günlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.

ankara pirinc han

Beypazarı Evleri

Başkentimizin tarih kokan mimari yapılarını daha yakından görmek istiyorsanız, Ankara Beypazarı Evleri’ni de ziyaret etmelisiniz. O dönemlerde mimariye bakış açımız, kültür yapımız ve çevreye olan saygımız çok daha ileri seviyelerde olsa gerek ki, bütün yapılar bir diğerinin güneşini ve ışığını engellemeden inşa edilmiş. Osmanlı’dan günümüze kadar iki asırdır ayakta olan bu evlerin sayısının yaklaşık 3500 civarında olduğu belirtiliyor. Bu evlerin dikkat çeken bir diğer özelliği de kapı tokmaklarıdır. Bu kapı tokmaklarının kullanım şekline göre gelen kişinin kadın ya da erkek olduğu anlaşılırmış.

Beypazarı’na gitmişken bölgenin yöresel lezzetlerinden yaprak sarmasını ve bir bardak demli çay eşliğinde Beypazarı kurusunu da tatmalısınız.

ankara beypazari evleri

Hamamönü Tarihi Ankara Evleri

19. yüzyıl sivil mimari örneklerini yansıtan Hamamönü Tarihi Evleri, Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer alıyor. Burada bulunan M. Akif Ersoy Parkı ve bu park içerisindeki M. Akif Ersoy Müze Evi, Hamamönü’nde yer alan önemli mekanlardan bazıları. Ramazan ayında ayrı bir güzel olan alan, tarih içinde bir yolculuğa çıkmak için çok ideal.

hamamonu ankara

Bu tarz tarihi evleri gezmekten keyif alanlar, Ankara çevresi gezilecek yerler listesine Ayaş Evleri ve Güdül Evleri‘ni de ekleyebilirler.

Muhsin Yazıcıoğlu Kabri

Hiç şüphesiz Türkiye siyasetinin önemli isimlerinden biriydi Muhsin Yazıcıoğlu. Her ne kadar büyük kitlelerin oylarına sahip olamasa da, mütevazı hayat tarzı ve siyasi üslubuyla farklı siyasi düşüncelere sahip topluluklar tarafından da takdir edilmişti. Muhsin Yazıcıoğlu 2009 yılında, sırlarla dolu bir helikopter kazası sonucu acı bir şekilde hayata veda etmişti. Bu kaza, kendisini seven-sevmeyen pek çok insanı derinden üzmüştü. Yazıcıoğlu’na Allah’tan rahmet dileyerek bu yazımızda da kendisini anmış olalım. Ankara Hacettepe Mahallesi’ne yolunuz düştüğünde Muhsin Yazıcıoğlu’nun kabrini de ziyaret etmeyi unutmayın.

Muhsin Yazıcıoğlu Mezarı

Anfa Altınpark

Ankara’da ailece ya da arkadaşlarla günübirlik bir gezinti yapmak için en ideal mekanlardan biri de Altındağ’da bulunan Anfa Altınpark. Yürüyüş yolu, bisiklet yolu, paten yolu gibi alanlara ayrılarak tasarlanmış parkta restoran, kafe ve tuvalet gibi yerler de bulunuyor. Ayrıca Anfa Altınpark’ta mini tren turu yapabilir, gölde su bisikleti kullanabilir, mini lunapark, kuş kafesleri ve sanat müzesi gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ankara Parkları

Gençlik Parkı

Ankara ile bütünleşmiş ve şehrin en meşhur alanlarından biri olan Gençlik Parkı, cumhuriyetin ilk yıllarında bataklık olan bir düzlüğe kurulmuş. Yaklaşık 28 hektar alana yayılmış olan parkta lunapark, minyatür tren, yürüyüş ve koşu yolları, açık hava tiyatrosu, çocuk bahçesi, labirent ve yüzme havuzu gibi bölümler bulunuyor. Özellikle parkın içindeki lunapark ve dev dönme dolabı, Ankaralı çocukların en çok rağbet gösterdiği yerlerin başında geliyor.

ankara genclik parki

Ankara Harikalar Diyarı

Ankara, sahip olduğu müze çeşitliliği kadar parklarının fazlalığı ile de dikkat çekiyor. Şehrin popüler parklarından bir diğeri de Harikalar Diyarı Parkı. Mekan, adından da anlaşılacağı üzere tam bir masal diyarı. Öyle ki parkın içinde kendinizi bir an çizgi film kahramanı gibi hissedebilirsiniz.

Çizgi film kahramanlarının dev maketleri ile süslenmiş Harikalar Diyarı, birçok sosyal aktiviteye ev sahipliği yapıyor. Go-kart, kayak pisti, mini golf sahası, lunapark, sinema ve tiyatro salonları bunlardan bazıları. Hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden oldukça eğlenceli bir yer.

Ankara Harikalar Diyari

MG Kitap ve Kahve

Kitaplarla çevrili butik bir kafe.. Ortamın sıcaklığı ve işletme çalışanlarının güleryüzlülüğü ile mest olabileceğiniz bir mekan. Gerek kitap okumak, gerekse dostlarla bir çay muhabbeti yapmak için uygun bir ortam. Biz şahsen Ankara gezimizde iki bardak çay içip, biraz dinlenip, biraz da laflayacak bir yer arıyorken MG Kitap ve Kahve’yi bulduk. Çok da beğendik.. Ankara’da yolunuz Balgat’a düşerse, 1416. sokakta bulunan bu kafede mola verebilirsiniz.

Ankara En Güzel Kafeler

Abacı Peribacaları

Kızılcahamam’da bulunan Abacı Peribacaları, Kapadokya’daki peri bacaları ile hemen hemen aynı oluşuma sahip, görülmeye değer bir alan. Tabi önceden Nevşehir’e gittiyseniz burası sizi pek tatmin etmeyecektir. Çünkü kısa bir turla bütün alanı gezebiliyorsunuz. Ama Ankara’ya gelmişken, şehir yoğunluğundan uzaklaşmak isteyenler için harika bir fırsat. Doğanın içinde, çevre düzenlemesi özenle yapılmış, günübirlik bir gezinti için uygun bir yer Abacı Peribacaları. Ayrıca yol üzerindeki köylerde bulunan bazı mağara ve tarihi kiliseleri ziyaret edebilir, yine bu köylerden organik ürünler de satın alabilirsiniz.

! Ankara’nın doğal güzellikleri listesinde önemli bir yere sahip olan Abacı Peribacaları’nı ziyaret edenlerin içinde, nedense pet şişe ve çöplerini yerlere atmayı uygun görenler var. Hem de sayıları epey kalabalık. Ahlak dışı bu tür davranışları Gezi Hocası olarak şiddetle kınıyoruz! Lütfen siz siz olun ve bu tür davranışlardan uzak durun!

Abaci Peribacalari

Çubuk Karagöl Tabiat Parkı

Ankara’nın Çubuk ilçesinde yer alan Karagöl Tabiat Parkı, Ankara il merkezine yaklaşık 70 km. mesafede bulunuyor. Krater göl özelliğine sahip Karagöl’ün etrafı söğüt ağaçları ve yemyeşil çam ormanlarıyla çevrilidir. Gölün dibi bataklık olduğundan yüzmeye elverişli değil. Karagöl’ün etrafında piknik yapmaya uygun alanlar bulunuyor. Ayrıca çadır kurmak isteyen kampçılar da gölün çevresindeki alanlardan faydalanabilirler.

Her mevsim ayrı bir güzellik sergileyen Karagöl Tabiat Parkı’nda doğa yürüyüşü yapabilir, misafirhanesinde dinlenebilir, lokantasında yöresel yemekler tadabilir ve dağ evinde konaklayabilirsiniz.

Ankara Karagöl Tabiat Parkı

Elmadağ Kayak Merkezi

Ankara merkeze 20 km. uzaklıkta bulunan Elmadağ Kayak Merkezi, 1500 – 1850 metreler arasında bulunmakta olup pistleri tamamen ağaçsızdır. Kayak sezonu için ideal dönem Ocak, Şubat ve Mart aylarıdır. Bu aylarda kar kalınlığı 30-60 cm’dir. Elmadağ Kayak Merkezi’nde restoran, otel, kafeterya, kayak evi ve teleski gibi imkanlar mevcut. Bölge bahar ve yaz aylarında doğa yürüyüşü yapmaya da elverişli.

elmadag kayak merkezi

Ankara Kaplıcaları

Ankara, kültür turizmi açısından taşıdığı zenginlik dışında kongre turizmi, yaylacılık ve termal turizm açısından da olanaklara sahip bir kenttir. Kızılcahamam Kaplıcaları, Haymana Kaplıcaları, Çubuk Melikşah Kaplıcası, Ayaş Karakaya Kaplıcası, Ayaş İçmesi ve Kaplıcası yöredeki önemli kaplıcalardır. Özellikle Kızılcahamam, kaplıca suyunun kalitesi bakımından Türkiye’nin önde gelen şifalı sularından biridir.

Ankara Kaplıcaları

Ankara Yaylaları

Yayla turizmi denince aklınıza sadece Karadeniz yaylaları gelmesin! Yurdumuz öyle zengin doğal alanlara sahip ki hemen her bölgemizde yemyeşil ovalar ve yaylalar bulunuyor. Başkent Ankara da bu zenginliklerden nasibini almış illerimizden biri. Şimdi Ankara’nın en güzel yaylalarını birlikte inceleyelim.

# Karaşar-Eğriova Yaylaları: Ankara’nın Karaşar beldesine 20 km. mesafede yer alan bu bölge Belenova, Kuyucak, Sarıalan, Çukurören ve Eğriova Yaylalarını kapsamaktadır. Bölge günübirlik gezilere, kamping olanaklarına, piknik ve doğa yürüyüşlerine elverişlidir. Ayrıca burada bulunan gölette sportif balıkçılık da yapılmaktadır.

# Çamlıdere Benli Yaylası: Ankara’nın Çamlıdere ilçesine 40 km. uzaklıkta bulunan Benli Yaylası zengin çam ormanları ve çayırlar ile kaplıdır. Benli Yaylası kamp kurmaya ve doğa yürüyüşü yapmaya elverişlidir. Ankara’da gezilecek doğal yerler listesinde olması gereken en güzel mekanlardan biridir.

# Sorgun Yaylası: Ankara’nın Güdül ilçesine 23 km. mesafede bulunan Sorgun Yaylası yemyeşil çam ormanları ile bezelidir. Yaylaya gidenler çadır kurma, günübirlik dinlenme ve doğa yürüyüşü yapma olanağı bulabilirler.

# Andız Yaylası: Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Andız Yaylası’nda dağ ve doğa yürüyüşü yapabilir, karavan ya da çadır kampı kurabilirsiniz. Ankara’nın turistik yerleri listesine ekleyebilirsiniz.

Ankara Yaylaları

Ankara’da Gezilecek Diğer Yerler

Yukarıda adı geçen yerler, Ankara gezilecek yerler listenizde yer alması gereken en önemli noktalar. Eğer fırsatınız olursa, bunlara ek olarak aşağıdaki mekanları da ziyaret edebilirsiniz.

  • Gavur Kalesi
  • Külhöyük
  • Julianus Sütunu
  • Akköprü
  • Atatürk Orman Çiftliği
  • Abidin Paşa Köşkü
  • Tunus Caddesi
  • 50. Yıl Parkı
  • Şahinler Tabiat Parkı
  • Ankara Botanik Parkı
  • Güvenpark
  • Seğmenler Parkı
  • Göksu Parkı
  • Soğuksu Milli Parkı
  • Tekke Dağı Tabiat Parkı
  • Tuz Gölü
  • Ankara Mavi Göl (Bayındır Barajı)
  • Nallıhan Kuş Cenneti
  • Aqua Vega Akvaryum
  • Ankapark (Wonderland Eurasia)

ANKARA NASIL BİR YER? ANKARA HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Ankara Kar Yağışı Kış

Ankara Doğa Sporları

Ankara büyük bir şehir ve elbette şehrin temposu herkesi yoruyor. Zaman zaman uzaklaşma isteği uyandırıyor. Ankaralılar bu konuda şanslı çünkü Ankara’da şehir merkezinden uzaklaşıp kısa sürede doğanın kucağına sığınmak mümkün. İlde doğa yürüyüşü yapılabilecek pek çok yer var. Kızılcahamam, Kazan, Çubuk-Karagöl, Yünlü Yaylaları, Çamlıdere, Ayaş, Güdül, Elmadağ, Beypazarı, Çamkoru Tabiat Parkı, Işık Dağı, Sorgun ve Eymir Gölü çevresi doğa yürüyüşü için tercih edilebilecek uygun mekanlar. Bisiklet sporuna meraklı olanlar ise ODTÜ yerleşkesindeki Yalıncak Köyü ve Dikmen Vadisi’ni ilk sıraya alabilirler.

Gölbaşı’nda bulunan Racon Tepe, Güneytepe, Arabalı Tepe ile Çankaya’daki Eymir Gölü yamaç paraşütü için, Güdül ve Gölbaşı ilçeleri mağara gezileri için, Çöl Gölü, Mogan Gölü, Kızılcahamam Ormanları ise kuş gözetleme etkinliği için en uygun bölgelerdir.

Ankara Nallıhan Kuş Cenneti

Ankara’da Nerede Kalınır?

Ankara, turizm açısından olmasa da ticari ve politik anlamda ülkemizin en önemli şehirlerinden biri. Oldukça da kalabalık bir yer. Bu nedenle il genelinde yüzlerce otel bulmak mümkün. Şehrin önemli semtlerinden Çankaya, Kavaklıdere, Ulus ve Kızılay konaklama için en ideal yerler.

Çankaya şehrin kültürel, siyasi ve ticari merkezi. Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Etnografya Müzesi de burada yer alıyor. Tunalı Hilmi Caddesi ve civarı mağaza, lokanta ve kafe anlamında çok zengin. Kavaklıdere ise şehrin sosyal yaşamında önemli bir yere sahip. Ulus, şehrin eski merkezi. Gezilecek yerlere yakınlığı ile bilinen bu bölgede Ankara Kalesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi gibi önemli ziyaret noktaları var. Kızılay ise tabiri caizse Ankara’nın uyumayan yüzü. Ayrıca Kızılay geniş ulaşım seçenekleri ile dikkat çeken bir semt. Öncelik sıranızı göz önüne alarak bu ilçelerden herhangi birini konaklama amaçlı seçebilirsiniz.

EN İYİ OTEL VE HOSTEL BULMA İPUÇLARI (TIKLAYIN)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir