Kapat
Ankara Nasıl Bir Yer?

Anadolu’nun ortasında konumlanmış olan Ankara; binlerce yılda onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, Milli Mücadele yıllarında yurdumuzun karargahı olmuş, 13 Ekim 1923 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti’ne başkentlik yapan, Gazi Mustafa Kemal’in kabrinin bulunduğu, en kalabalık ve en özel illerimizden biridir.

Bu şehirle ilgili bazı klasikleşmiş sözlerimiz de vardır; “Gri şehir.. Memur şehri.. Abi orada deniz yok, yaşanmaz ya.. Her yer beton, her yer soğuk..” Pek ortası yok aslında bu şehrin. Seveni bağlanıp ayrılamıyor, sevmeyeni bir daha uğramak istemiyor. Belki bir İstanbul değil ama kesinlikle nevi şahsına münhasır bir memleket Ankara. Dünyada denize kıyısı olmayan binlerce şehir varken Ankara’nın üzerine bu kadar gidilmesini doğru bulmuyoruz. ツ

Ankara’ya öyle yakışırdı ki kar..
Asfaltlar ışıldar,
Buz tutardı resmi yalanlar…
Kimse keman çalmaz belki ama
Çok keman çalınsın balolarında diye yapılmış
Gri
Sisli
Binalar…

Alnının ortasında
Ciddi bir devlet asabiyeti.

Yılmaz Erdoğan / Ankara

Hakkında olumlu ya da olumsuz çok fazla özellik sayılabilir, ama şu bir gerçek ki Ankara ülkemiz için pek çok açıdan büyük öneme sahip bir kenttir. Peki Ankara nasıl bir yer? Ankara’ya ulaşım nasıl sağlanıyor? Öğrenci ve memurlar için Ankara’da yaşam nasıl? Ankara’nın tarihi, ekonomisi, iklimi ve yöresel mutfağı hakkında bilgiler vereceğimiz yazımıza başlayalım.

Ankara Kar Yağışı Kış

Ankara Nerede? Nasıl Gidilir?

İç Anadolu Bölgesi’inde yer alan Ankara, coğrafi olarak ülkemizin merkezine yakın bir konumunda bulunuyor. Ankara’nın komşuları; kuzeyde Bolu ve Çankırı, batıda Eskişehir, güneyde Konya ve Aksaray, doğuda ise Kırşehir ve Kırıkkale’dir.

Ankara ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Ankara Karayolu Ulaşımı;
Ankara, Türkiye’nin dört bir yanına uzanan, yüksek standartlarda kara yolu bağlantılarına sahip bir şehir. Bulunduğu konum sebebiyle ülkemizin tüm bölgelerinden başkente rahatlıkla ulaşım sağlanabilir.

Hemen hemen bütün illerimizden direkt Ankara’ya yapılan otobüs seferleri var. Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali (AŞTİ) şehrin Yenimahalle ilçesinde bulunuyor. Buradaki ücretsiz servislerle ilin her noktasına araç bulabilirsiniz. Ayrıca Ankara içinde AŞTİ’ye ulaşım için belediye otobüslerini ya da Dikimevi ↔ Aşti arasında sefer yapan Ankaray metrosunu kullanabilirsiniz.

  • İstanbul – Ankara arası yaklaşık 450 kilometre ve 5 saat.
  • İzmir – Ankara arası yaklaşık 590 kilometre ve 7 saat.
  • Erzurum – Ankara arası yaklaşık 860 kilometre ve 10 saat.
  • Antalya – Ankara arası yaklaşık 500 kilometre ve 6 saat.
  • Trabzon – Ankara arası yaklaşık 730 kilometre ve 9 saat.
  • Adana – Ankara arası yaklaşık 485 kilometre ve 5 saat 30 dakika.
  • Van – Ankara arası yaklaşık 1220 kilometre ve 14 saat 30 dakika.

Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali (AŞTİ) Telefon: 0 (312) 207 10 00

Aşti Ankara Otogarı

# Ankara Havayolu Ulaşımı;
Ankara Esenboğa Havalimanı, Türkiye’deki en büyük havaalanlarından biri. İstanbul ve Antalya’dan sonra ülkemizin en hareketli hava trafiği burada yaşanıyor. Akyurt ve Çubuk ilçeleri sınırında bulunan Esenboğa’nın Ankara merkeze uzaklığı yaklaşık 25 km.

Buraya Türkiye’deki illerin büyük bölümünden direkt uçuş bulabilirsiniz. Ayrıca Avrupa ve Orta Asya’daki onlarca şehre Ankara’dan karşılıklı aktarmasız seferler de mevcut.

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan şehir merkezine ya da AŞTİ’ye gitmek için; Ankara Büyükşehir Belediyesi servislerini, özel firma servislerini, ticari taksileri kullanabilir ya da araç kiralama hizmeti satın alabilirsiniz.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin servis hizmeti olan BelkoAir (442 NO); AŞTİ, Kızılay ve Batıkent güzergahlarına hizmet veriyor.

Ankara Esenboğa Havalimanı Telefon: 0 (312) 590 40 00
BelkoAir Havalimanı Servisi İletişim: 444 9 312

Ankara Esenboğa Havalimanı Ulaşım

# Ankara Demiryolu Ulaşımı;
Ankara, Yüksek Hızlı Tren Hattı (YHT) üzerinde bulunan şehirlerimizden biri. Bunun dışında şehirden geçen ana hat trenleri, bölgesel trenler ve ekspres seferleri de var.

Ankara’da 3 tane Yüksek Hızlı Tren Garı mevcut.

Ankara YHT Garı: İlin merkez istasyonu, Çankaya’nın Eti Mahallesi’nde bulunuyor. Şehir içi belediye otobüsleri ya da Ankaray metrosu ile buraya ulaşım sağlanabilir.
Eryaman YHT Garı: Etimesgut ilçesinde bulunuyor. Ankara merkeze 22 km. uzaklıkta.
Polatlı YHT Garı: Polatlı ilçesinde bulunuyor. Ankara merkeze 80 km. uzaklıkta.

Ankara’dan Geçen YHT, Bölgesel Tren ve Ekspresler;

  • Ankara ↔ İstanbul YHT (Yüksek Hızlı Tren)
  • Ankara ↔ Eskişehir YHT (Yüksek Hızlı Tren)
  • Ankara ↔ Konya YHT (Yüksek Hızlı Tren)
  • Ankara Ekspresi
  • Ankara – Sincan – Polatlı Bölgesel Treni
  • Başkentray Banliyo Treni
  • Doğu Ekspresi
  • Van Gölü Ekspresi
  • Güney Kurtalan Ekspresi
  • Boğaziçi Ekspresi
  • İzmir Mavi Treni

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı Telefon: 0 (312) 309 05 15
Polatlı Yüksek Hızlı Tren Garı Telefon: 0 (312) 625 59 99
TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)
TCDD Taşımacılık Online Bilet: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr

Ankara’dan geçen tren seferleri hakkındaki tüm detayları, İstanbul – Ankara arasındaki ulaşım seçeneklerini, Ankara kent içi ulaşım hakkındaki bilgileri ve daha fazlasını aşağıdaki yazımızdan detaylı şekilde öğrenebilirsiniz.

ANKARA’YA NASIL GİDİLİR? ANKARA ULAŞIM REHBERİ (TIKLAYIN)

Ankara Tren Seferleri

Kısaca Ankara Tarihi

Günümüzde Ankara olarak bildiğimiz topraklarda yapılan arkeolojik kazılarda Paleolitik, Neolitik ve Kalkolitik Çağ’dan kalma, çok farklı kültürlere ait birçok buluntu ortaya çıkmıştır. Ankara’nın içinde bulunduğu bölge ilk çağlardan bu yana toplu yaşam izleri taşımaktadır. Fakat şehrin ilk defa kimler tarafından, ne zaman kurulduğuna dair kesin bir bilgi bulunmuyor.

Kahramankazan ilçesinde ve Ankara’nın 60 km. güneyindeki Gavurkale’de ortaya çıkan buluntular, yörenin ilk yerleşimcilerinden birinin Hititler olduğunu göstermektedir. Hititlerin ardından bölgeye hakim olan Friglerin, Ankara yöresinde ilk önemli yerleşkeyi kurdukları düşünülüyor. Hatta Eski Çağ kaynaklarında ve çeşitli efsanelerde Ankara şehrinin kurucusu olarak Frig Kralı Midas gösterilmektedir. Frigler döneminde bu bölgeye “Ankyra” ismi verilmiştir. Friglerin başkenti olarak bilinen Gordion ise günümüzde Polatlı’nın Yassıhöyük Köyü’nde bulunuyor.

GORDİON ANTİK KENTİ (TIKLAYIN)

Frig Uygarlığı sonrası bölgeye sırasıyla Lidyalılar, Persler ve Makedonyalılar hakim olmuştur. Pers Hükümdarı I. Darius zamanında bölgeden geçirilen “Kral Yolu” sayesinde Ankara çevresi önemli bir ticari ve askeri merkez konumuna gelmiştir.

M.Ö. 3. yüzyıldan itibaren Ankyra bölgesinde önce Galatlar, daha sonra Roma ve Bizans İmparatorlukları hakimiyet kurmuştur. Önemli bir askeri üst olan bölge sayısız saldırıya maruz kalsa da, 1073 yılına kadar Bizans’ın elinde kalmıştır.

1071 Malazgirt Muharebesi sonrası Anadolu’ya giren Türkler, 1073 yılında Ankara’yı fethetmişlerdir. Fakat bu süreçten sonra bölgede Selçuklular, Danişmendliler Beyliği, Bizanslılar arasında sürekli hakimiyet mücadelesi yaşanmış, sonrasında da bölge Moğol istilası, İlhanlı hakimiyeti ve Ahiler yönetimi görmüştür. Nihayetinde ise Osmanlı İmparatorluğu bu bölgeyi ele geçirmiştir.

“Ankyra” olarak bilinen bölgenin adı Türk-İslam yönetimlerinde “Engürü, Angara ve Angora” isimleriyle anılmaya başlanmıştır. 1402’de Ankara Savaşı’na sahne olan kent, bir dönem Timur işgaline uğramış, daha sonra Mehmet Çelebi dönemi ile tekrar Osmanlı’ya geçmiştir.

Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşı sonrası zayıflayınca, tehlikeli durumlar gözetilerek devlet merkezinin İstanbul’dan Anadolu’ya taşınması gerekliliği gündeme gelmiştir. 23 Nisan 1920’de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi ile önce hükümet merkezi Ankara’ya taşınmış, 13 Ekim 1923’te ise resmi kanunla Ankara başkent olarak ilan edilmiştir. O dönemlerde kurak bir kasaba görüntüsü veren Ankara, Cumhuriyet sonrası hızla büyüyerek günümüzde büyük bir metropol haline gelmiştir.

Rijksmuseum Ankara Tablosu

Ankara Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Ankara’nın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 5 milyon 700 bin kişidir.
Plaka Kodu: Ankara’nın plaka kodu: 06
Telefon Kodu: Ankara’nın telefon kodu: 0312
Posta Kodu: Ankara’nın posta kodu: 06000
Yüz Ölçümü: Ankara’nın yüz ölçümü: 25.706 km²

Ankara Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.ankara.bel.tr
Ankara Büyükşehir Belediyesi Telefon: 0 (312) 507 10 00

Ankara Valiliği Web Sitesi: www.ankara.gov.tr
Ankara Valiliği Telefon: 0 (312) 306 66 66

Ankara İlçeleri;

  • Akyurt, Altındağ, Ayaş
  • Bala, Beypazarı
  • Çamlıdere, Çankaya, Çubuk
  • Elmadağ, Etimesgut, Evren
  • Gölbaşı, Güdül
  • Haymana
  • Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam
  • Mamak
  • Nallıhan
  • Polatlı, Pursaklar
  • Sincan
  • Şereflikoçhisar
  • Yenimahalle

Ankara Manzara Fotoğrafı

Ankara Ekonomisi

Cumhuriyet sonrası dönemle birlikte hızla büyüyen ve gelişen Ankara, sanayi ağırlıklı ekonomiye sahip illerimizden biridir. 1920’li yıllardan sonra, Türkiye’deki ilk kamu sanayi kuruluşlarının Ankara’ya kurulmaya başlaması ile kent göç almaya başlamış, göç aldıkça da sanayi sektörü daha da büyümüştür. Buna bağlı olarak özel işletmelerin sayısı da her geçen gün çoğalmıştır. Türkiye’de ciro bakımından en büyük şirketlerin ciddi bir kısmı Ankara’da faaliyet göstermektedir.

Şehirdeki üretim faaliyetleri içinde ağaç işleri önemli bir pay oluşturur. Ankara’da kereste, mobilya ve döşeme üzerine üretim yapan 10 binden fazla kuruluş vardır. Bunun yanında besin sanayisi, tarım aletleri üretimi, inşaat makinaları, dokuma malzemeleri ve madeni eşya üretimi de diğer önemli faaliyet kollarıdır.

Ülkemizde savunma sanayi ile ilgili en önemli yatırımların merkezi de Ankara’dır. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş, Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, üretimi, geliştirilmesi ve yenilenmesi üzerine önemli çalışmalar yapmaktadır.

Son yıllarda Ankara medikal sektöründe de hızla gelişmeye başlamıştır. Hastanelere yönelik malzeme üretimlerinde yoğun faaliyet vardır. Ayrıca Türkiye’de morfin ve diyaliz makinesi üretimi yapılan tek şehir Ankara’dır.

Ankara Organize Sanayi Bölgesi

Ankara’nın Coğrafi Yapısı ve İklimi

Ankara’nın kuzey kesimlerinde ılıman ve yağışlı Karadeniz iklimi etkileri görülür. Şehrin orta ve güney kesimlerinde ise karasal iklim hakimiyeti vardır. Bu kısımlarda kışlar oldukça soğuk ve kar yağışlı geçerken, yazlar il genelinde bunaltıcı derecede sıcak ve kuraktır. Karasal iklim görülen güney bölgelerde gece – gündüz sıcaklık farkı da oldukça yüksektir.

Ankara’nın etrafı yüksek dağlık arazilerle çevrilidir. Merkezi kesimleri ise düz ovalarla kaplıdır. İl yüz ölçümünün yarıdan fazlası tarım arazisi olmaya uygundur. En fazla görülen bitki örtüsü ise step ve karaçam, ardıç, meşe ağırlıklı ormanlardır.

Ankara akarsular, göller, barajlar ve ovalar açısından zengin bir coğrafyadır. Tuz Gölü’ne sınırı bulunurken, Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ın bir koluna da ev sahipliği yapar. Ancak nüfusa bağlı olarak Ankara’da yüksek seviyelerde hava, su ve toprak kirliliği sorunu da vardır. Nüfus ve sanayi yatırımlarının paralel şekilde artması, yıllar geçtikçe Ankara’nın doğal bitki örtüsünde değişikliklere yol açmaktadır.

Ankara Nallıhan Kuş Cenneti

Ankara Mutfağı ve Ankara’ya Özgü Yemekler

Ankara mutfağı; yüzlerce yıllık kültür birikimi, aldığı yoğun göçler, Anadolu’daki farklı mutfakların etkisi gibi nedenlerden dolayı çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Sebzeden et yemeklerine, tatlılardan hamur işlerine kadar her tür lezzeti bulabilirsiniz. Ankaralılar mutfağa hakim ve damak tatlarına düşkün insanlardır. Bu yüzden Ankara’nın meşhur yöresel yemekleri özgün ve oldukça özel bir dokuya sahiptir.

Ankara’da eskiden mutfaklar evin büyük bölümünü kaplarmış. Tandır ve ocak bir köşede, kiler bir köşede, odunlar için ayrılan bölüm bir köşede olur, duvarların bir kısmı da mutfak rafları için ayrılırmış. Yıllar geçip Ankara’nın mutfakları küçülse de, lezzetli yöresel yemeklerinden ödün vermemiş Ankaralılar. Burası metropolleşen bir şehir olmasına rağmen, Ankara mutfağı kendine has yapısını her daim korumuştur.

Ankara’da ne yenir? Merak edenler için Ankara mutfağının meşhur yemeklerinden bazılarını sıralayalım;

  • Ankara Tava
  • Beypazarı Güveci ve Beypazarı Kurusu
  • Bazlama Kebabı
  • İnceğiz Çorbası
  • Öllüğün Körü
  • Uruş Kapama
  • Entekke Böreği
  • Tamtak Tiridi
  • Bici Aşı
  • Şibit Tatlısı
  • Kaşık Atması
  • Kutludüğün Somunu
  • Çıkınağıl Asıdası
  • Karga Beyni
  • Malak Tatlısı
  • Öküz Helvası
  • Çıtır Ankara Simidi

Ankara Yemekleri

Memur ve Öğrenciler İçin Ankara Nasıl Bir Yer? Ankara’da Yaşam

Ankara’da deniz olmadığını hatırlatarak, şimdi buradaki şehir hayatına yakından bir bakalım.

Başkentimiz tam anlamıyla bir memur ve öğrenci şehri. Ankara’da bulunan vakıf ve devlet üniversitelerinin sayısı 20’den fazla. Bunların içerisinde ODTÜ ve Hacettepe gibi ülkemizin en önemli okullarından bazıları da var. Devlet kurumlarının sayısı ise bunun çok daha üzerinde. Yani bu şehirde yaşayan yüz binlerce memur ve öğrenci mevcut.

İstanbul, Antalya ve İzmir gibi büyük şehirlerden gelenler için Ankara’ya alışmak biraz zaman alır. “Bu mudur yani?” diyerek başlarsınız muhtemelen buradaki yaşantıya. Milyonluk bir şehirdir ama öyle gezip görmek için çok uzun zamana ihtiyacınız yoktur. Birkaç haftada ezberlersiniz Ankara’yı.

Ankara’da tüm yollar Kızılay’a çıkar. Şehrin kalbi burasıdır. Gezmek için olmasa bile gitmek istediğiniz yere ulaşmak için Kızılay’dan illaki geçersiniz. Özellikle 20 yaş civarında gençlerin Ankara’daki buluşma noktası Kızılay’dır.

Memur ya da öğrenci olun fark etmez, Ankara’da herkes tarafından size vakit geçirmeniz için önerilecek 3 yer vardır. Kızılay (Tunalı Hilmi Caddesi), Bahçelievler ve Çayyolu çevresi. Üniversite öğrencilerinin daha fazla takıldığı yer (özellikle Gazi Üniversitesi) Bahçelievler çevresi olur. Burası kafa dinlemek ve iyi vakit geçirmek için güzel mekanlar barındırıyor.

Kiralık ev ya da yurt seçimi için en çok tercih edilen bölgeler ise yine Bahçelievler çevresi, Beşevler ve Kurtuluş civarı. Ama tabi bu okuduğunuz / çalıştığınız semte göre çok değişkenlik gösterebilecek durum. Yurt ve kiralık ev bulma konusunda Ankara’da sıkıntı yaşamazsınız çünkü çok fazla seçenek var.

Ankara’da nerede oturulur? Keçiören güzel bir ilçedir fakat okullara uzaklığı nedeniyle öğrenciler tarafından çok tercih edilmez. Ulus’ta gece hayatı çok hareketli olduğu için herkese hitap etmez. 3. Cadde ve 7. Cadde çok hareketlidir. İstiklal Caddesi tarzında ortam arayanlar bu iki caddeyi tercih edebilir. Muhafazakar kesimin daha çok vakit geçirdiği yer ise Hamamönü – Altındağ civarıdır.

Bir de ‘aşağı’ ve ‘yukarı’ olmak üzere ikiye ayrılan, bol yokuşlu meşhur bir semti vardır.

Ankara, sosyal aktivite anlamında çok fazla mekana sahiptir. Sinema, tiyatro, müze ve opera binalarının dışında onlarca park, eğlence merkezi ve AVM de bulabilirsiniz. Ayrıca Ankara’daki öğrenciler özellikle hafta sonu sık sık Eskişehir’e de giderler. Ankara – Eskişehir arasındaki hızlı tren seferleri sayesinde günübirlik bile Ankara dışına çıkabilirsiniz.

Ankara – Eskişehir hızlı trenle ulaşım 1 saat 30 dakika.
Ankara – Eskişehir hızlı tren fiyatlarını, hızlı tren saatlerini öğrenmek ve bilet almak için ➛ tıklayın.

Merak edenler için “Ankara – İstanbul hızlı tren kaç saat?” sorusunu da cevaplayalım. Bu iki metropol arasındaki hızlı tren yolculuğu yaklaşık 4 saat 15 dakika kadar sürüyor.

Memurlar için Ankara’yı çok detaylandırmaya gerek yok. Çünkü şehir zaten onların. Ankara’da etrafınız her an her yerde takım elbiseli insanlarla çevrili. Şehir merkezindeki griliğe sebep olan yüksek binaların büyük bölümü kamu kurumlarına ait binalar. Makam araçları ve onların konvoyları yüzünden sık sık trafiğin kilitlendiği bir şehirden bahsediyoruz.

Ankara’da şehir içi ulaşımda metro ağı büyük kolaylık sağlıyor. Bunun dışında otobüs ve minibüs hatları da oldukça yaygın ve yeterli. Geceleri ise nadir yapılan seferler dışında toplu ulaşım pek bulunmaz.

Ankara pahalı bir şehir mi? İstanbul’dan gelenler için Ankara biraz daha ucuz bir şehirdir. Fakat diğer Anadolu şehirlerine göre Ankara pahalıdır. Yine de her bütçeye uygun kiralık ev ya da yurt bulunabilir. Her büyük şehirde olduğu gibi seçtiğiniz semt ve mahalleye göre fiyatlar arasında büyük farklılıklar olur. En lüks bölgelerden biri olan Oran Mahallesi’nin fiyatlarıyla, gezmek için bile 40 kere düşünmeniz gereken Çinçin Mahallesi fiyatları bir olmaz haliyle. Bu bakımdan Ankara geniş bir seçenek yelpazesine sahip.

Ankara yaşanılası bir şehir mi? Dışarıdan gelen birisi için Ankara alışması zor bir şehirdir muhtemelen. Fakat yaşanılır bir memlekettir. Gridir, soğuktur belki ama kendine has şivesi, Angaralı türkücüleri, Angara bebeleri, Kuğulu Park’ı, Atakulesi, bürokrasisi, TBMM’si, Anıtkabir’i, Tunalı Hilmi Caddesi ile kendine özgü, farklı bir şehirdir.

Ankara, sokakta yürürken sağ elinin memura sol elinin öğrenciye çarptığı kenttir.. Ha bir de denizi yok diyorlar.

ANKARA’DA GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Ankara'da Yaşam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir