Kapat
Antalya Doğal Güzellikler

Antalya’daki şelaleler listesine gelmeden önce bahsetmek istediğimiz ufak bir konu var;

  • Negatif iyon nedir bilir misiniz?

İnsanı daha dinç, taze ve enerjik hissettiren negatif yüklü iyonlardır. Doğal alanlarda bolca bulunuyor. Beton, demir, plastik ve naylon gibi petrol ürünleri bu negatif iyonları engeller. Özellikle yeni şehir yapılanmaları ve binalarda kullanılan malzemeler sayesinde evlerimiz pozitif iyonlarla dolu. Pozitif iyonların stres, baş ağrısı, bunalım ve aşırı yorgunluk gibi etkileri bulunuyor.

“Konumuzla ne ilgisi var?” diyebilirsiniz. Şelale dipleri negatif iyonların en fazla bulunduğu alanlardan biri. Negatif iyonların şehirlerdeki ev, ofis, AVM gibi mekanlarda santimetre küpte 0-100 arasında bulunduğu tahmin ediliyor. Şelale diplerinde ise 10 binden fazla olduğu belirtiliyor. Örneğin Amerika’nın meşhur Yosemite Şelalesi’nde santimetre küp başına düşen negatif iyon miktarının 100 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Şimdi neden şelalelere özellikle değinmek istediğimizi daha iyi anlamışsınızdır diyor ve konumuza dönüyoruz. Antalya’da görülmesi gereken en güzel şelalelere sırasıyla bir bakalım.

Manavgat Şelalesi

Antalya’nın Manavgat ilçesinin 3 km kuzeyinde bulunan Manavgat Şelalesi 3 metrelik bir falezden dökülmektedir. Şelale kaynağını Şeytan Dağı’nın yamaçlarından alır. Oldukça geniş bir alanı kaplayan şelalenin çevresindeki piknik alanları ve lokantalar şehrin gürültüsünden ve stresinden kaçıp huzuru bulmak isteyenlere imkan sunmaktadır.

Antalya manavgat selalesi

Hiç şüphesiz Antalya’da gezilecek yerler denince aklımıza ilk gelen mekanların başında Manavgat Şelalesi geliyor. Geliyordu.. Ta ki Manavgat şelalesini görene kadar. Gezi yazılarında anlatmakla bitirilemeyen Manavgat esasında abarttıkları kadar güzel bir yer değil. Mesela şelale yüksekliğine 5 metre yazanlar olmuş. Yok 50 metre!

Evet mekan güzel.. Ama o kadar meşhur olmasındaki sebebe anlam veremedik. Bunlar bizim yorumlarımız.. Kendi çektiğimiz fotoğraftan bir kare de hemen yukarıya ekledik. Bizzat mekana gidip yerinde teşhis yapabilirsiniz. Tavsiyemiz, beklentiniz yüksek olmasın.
# Manavgat Şelalesi 2019 giriş ücretinin 6 TL olduğunu belirtelim.

Aşağı Düden (Karpuzkaldıran) Şelalesi

Antalya denince akla ilk gelen şelalelerden biri de Düden Şelalesi’dir. Esasında bu “Antalya denince akla gelme” etiketine Düden Şelaleleri daha çok yakışıyor, bunu söyleyelim. Antalya’da iki tane Düden Şelalesi bulunuyor. Birisi birazdan bahsedeceğimiz Düden Şelalesi, diğeri Aşağı Düden Şelalesi. Bir diğer ismi ile Karpuzkaldıran Şelalesi.

Antalya şehir merkezine takriben 10 km uzaklıkta bulunan Aşağı Düden Şelalesi, Karpuzkaldıran plajının yakınındadır. Tahminen 40 metre yükseklikteki bir falezden denize dökülen şelale, görüntüsü ile insanı adeta büyülemektedir.

Antalya Şelaleleri

Eğer bir aracınız yoksa Aşağı Düden Şelalesi’ne Antalya Belediyesi’nin ‘KL08, LF09/LF10, LC37‘ numaralı otobüslerini kullanarak gidebiliyorsunuz. Fakat güzergah ve otobüs numaralarının zaman zaman değişebileceğini unutmayın.

Düden Şelalesi

Düden Şelalesi denince bazı web sayfaları bu iki şelaleyi birbirine karıştırıyor. Copy-paste içerikler sebebiyle yanlış bilgiler yayılıp gidiyor. Google dahi “Düden Şelalesi” diye aratınca kıyı şelalesini yani Aşağı Düden’i gösteriyor. Navigasyon kullanacaksanız buraya dikkat!

Düden Şelalesi atmosferi ile diğer şelalelerden farklı, harika bir mekan. Aracınız varsa dışarıda bırakıyorsunuz. Şelalenin altında bulunan ıslak mağaralardan geçerek suların düştüğü alana iniyorsunuz. Tabii mağaralarda ve zemin kısımda instagram için selfieler falan! Yapmayın dedik kaç defa! Bu doğa harikasını, bu güzellikleri cep telefonunuz değil kendi gözleriniz görsün.
# Şelaleye giriş ücreti 2019 yılı itibari ile 7 TL.

Düden Şelalesi Nerede?

Şu notu da burada paylaşalım. Bir medya kuruluşu Düden Şelalesi’nin yapay olduğu ile alakalı bir haber yayınlamıştı. Düden’in iki kaynağı bulunuyor. Kırkgöz ve Pınarbaşı.. Habere göre Döşemealtı’nda bulunan tarım arazileri bu iki kaynağın suyunu çektiğinden dolayı Düden’in suyu kurumuş. Antalya Belediyesi devridaim sistemi ile şelaleyi yapay da olsa yeniden aktif hale getirmiş.

Şu an durum nedir? Yetkililer müdahale etmiş midir? Şimdiki akan sular Kırkgöz ve Pınarbaşı’nın kaynak suları mıdır? Bilemiyoruz. Ama ortada ciddi bir ifsat olduğu kesin!

Kurşunlu Şelalesi

Takriben 18 metre yükseklikten akmakta olan şelalenin kendisi kadar çevresindeki doğal bitki örtüsü de dikkat çekiyor. İki kilometrelik bir kanyonun iç kısmında bulunan bu yer 1986 yılında park alanı haline getirilmiş. O tarihten beri mesire alanı olarak ziyaretçilere açılmıştır. Bu arazi bugün 33 hektarlık bir alanı kaplıyor. Mesire alanında tuvalet, kafe, park ve seyir terası gibi birçok imkan bulunuyor. Aracınız yok ise belediye otobüsleri ve minibüslerle de alana ulaşabilirsiniz.

Antalya Şelaleleri

Gizli Cennet Şelalesi

Buranın öyle onlarca metre yüksekten akan, gürül gürül suları yok. Ama atmosfer müthiş. İsmi gibi güzel olan bu güzel şelalenin restoranı da var. Üstelik diğer meşhur şelaleler gibi abartı fiyatları yok. Akın akın turistler de gelmediği için daha sessiz. Zaten Cennet’e varmak öyle kolay değil. Aracınız olması gerekiyor. Manavgat-Alanya yönüne giderken tabelalar sizi yönlendiriyor. Ana yoldan çıktıktan sonra ilerledikçe yol daralıyor ve tek şeride düşüyor. Köylerin arasından geçip nihayetinde şelaleye varıyorsunuz. Antalya’ya uğrarsanız Gizli Cennet’e gitmeyi ihmal etmeyin.

Gizli Cennet Şelalesi Nerede

Uçansu Şelalesi

Ülkemizde doğal bir yer popüler olunca, kısa zamanda oranın ne doğası kalıyor ne güzelliği. Demirler, betonlar, atıklar, çöpler, kalabalıklar.. Onun için böyle fazla popüler olmayan yerleri yazarken yanlış mı yapıyoruz acaba diye düşündüğümüz oluyor. Bu mekanlardan biri de Antalya’daki şelalelerden Uçansu..

Düden’de olduğu gibi Uçansu Şelalesi de iki tane. Fakat bu iki şelale birbirine çok yakın. Biri diğerinin bir kilometre üzerinde.

Şelaleye giden yollar pek düzgün değil. Şelale çevresinde imkanlar sınırlı olduğu için hazırlıklı gidin. Mesela yanınıza yiyecek ve içecek alabilirsiniz. Mekana bakım fazla yapılmadığı için çevrede çer-çöp görebilirsiniz. Siz sakın böyle bir hataya düşmeyin ve lütfen çevrenizi kirli bırakmayın!

Torosların saklı güzelliği Uçansu… Umarız insanoğlu seni de heba etmez.

Antalya Gezilecek Doğal Güzellikler

Sapadere Şelalesi

Çok büyük olmayıp, harika bir atmosfere sahip olan bir başka Antalya şelalesi. Adından da anlaşılacağı üzere sapa bir yerde. Biraz yürümeniz gerekiyor. Yol üzerinde bulunan ahşap köprü kimi için macera kimi için korkuya sebep olabiliyor. Şelale etrafında selfie yapmak isteyen insan sayısı çok fazla oluyor. Bu sebeple şelalenin etrafı hep insanlarla kaplı. Turist sayısı fazla. Özel işletmeler mekanın en güzel yerlerini kapatmış. Suyun kenarında bir mola verelim, ailecek sohbet edelim falan diye niyetlenemezsiniz. Yer yok.. O derece.. Her zamanki gibi çevrede çer-çöp atıklar var. O çöpleri atanları kışın soğuk günlerinde şelaleden aşağı atmak lazım. Su o kadar soğuk ki girmeyi bırakın yanından geçerken üşürsünüz. 🙂

Antalya Tatil Yerleri

Dim Çayı Şelalesi

Bir diğer adı ile Dim Şelalesi, Alanya merkeze yakın, soğuk suyu ile meşhur bir mekan. Ortada öyle büyük bir şelale yok. Çay’ın ufak bir şelalesi var. Yığınla işletme dolu. Restoranlar daha çok turistlere hitap ettiği için fiyatlar yüksek. Üstelik misafirler yemeklerden memnun değil. Ücretli piknik alanları mevcut. Suya girebileceğiniz yerler var ama soğukluğuna dayanabilirseniz..

Tavsiye ediyor muyuz? Evet ama listenin sonuna ekleyin. Vaktiniz kalırsa artık!..

ANTALYA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ (TIKLAYIN)

Antalya Şelale Resimleri

ANTALYA NASIL BİR YER? ANTALYA HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir