Kapat
Arjantin Meydanı

Güney Amerika’nın en büyük ikinci ülkesi, Che Guevara’nın, Maradona’nın, Messi’nin memleketi Arjantin… Tangosu, bifteği, şarabı ve Patagonya’daki muhteşem doğa manzaralarıyla bilinen, en çok ziyaret edilen ülkelerden biri de burası. Kuzeyinde çöl iklimi yaşatıp Mecnun gibi süründüren, güneyinde dev buzulların heybetinden sizi titreten harika bir coğrafya Arjantin. Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe şarkısı Arjantin için yazılmış desek de yemeyeceğinizi bildiğimizden konuyu uzatmıyoruz.. Ama yazılsaymış da cuk diye otururmuş hani.

Gök Mavililerin ülkesini, Arjantin Gezi Rehberi yazımızda gelin biraz yakından tanıyalım. Önce ülke hakkında genel bilgiler verelim, daha sonra Arjantin gezilecek görülecek yerler kısmına geçeriz.

Arjantin Nerede? Nasıl Gidilir?

Arjantin, Şili ile beraber Güney Amerika’nın en güney kesimini kaplıyor. Atlas Okyanusu’na uzun bir sınırı var. Komşuları ise Şili, Bolivya, Paraguay, Brezilya ve Uruguay.

İstanbul – Buenos Aires arası uçuş mesafesi yaklaşık 17 saat ve Türk Hava Yolları’nın Arjantin’e direkt yapılan seferleri bulunuyor. Mesafe uzak olduğu için direkt uçuş fiyatları çok yüksek. Aktarmalı uçuşları tercih ederseniz aktarma noktası olan ülkenin transit vize isteyip istemediğine dikkat edin. Arjantin bizden vize istemiyor ama olur da Amerika, Almanya vs. gibi ülkelerden aktarmalı geçiş yaparsanız bazı havalimanları sizden transit geçiş vizesi talep edebilirler.

Arjantin’e Vize Var mı? (2021)

Türk vatandaşları olarak Arjantin’de 90 gün süreyle vizeden muaf durumdayız. Hatta 3 ay sonunda şehir merkezlerinde migracion denilen ofislerden bu süreyi uzatabilirsiniz. Komşu ülkelere gidip Arjantin’e geri döndüğünüzde bir 3 ay hakkınız daha oluyor. Yani bir deniz otobüsüyle Uruguay’a günü birlik gidip gelirseniz 90 gün daha kalabilirsiniz. Böylece toplam yarım sene bu ülkede ikamet etme hakkına sahip olursunuz.

Arjantin Ekonomisi

Bir dönem Türkiye gündeminden düşmeyen bu ülkede ekonomik krizlerin hiç bitmediğini söylesek yeridir. Arjantin ekonomisi hakkında bilgi almak isteyen ziyaretçilerimize kısaca şunu söyleyelim. Arjantin demek ekonomik istikrarsızlık demektir. Arjantin ekonomik olarak o kadar istikrarsız bir ülke ki “Arjantin pahalı mı, yoksa Arjantin ucuz mu ?” sorusunun cevabı hemen her yıl değişiyor. 3-5 yıl önce burayı ziyaret edenlerden “Gezginler için çok ucuz bir ülke” olduğunu duyabilecek iken belki bugün “Aman uzak durun Arjantin çok pahalı bir ülke” diyenler çoğunlukta olabilir. Artık bu biraz sizin gittiğiniz döneme ve kısmetinize kalmış. Sürekli yaşanan siyasi gerginlikler, eskiden yaşanan işgaller, bitmeyen darbeler, yolsuzluklar… Çok sıkıntılar çekmiş Arjantin halkı. Buenos Aires’te kaldığımız süre içerisinde neredeyse her gün parlamento binası önünde protestolar vardı. Ve bu artık alışıldık bir şey haline gelmiş. Ellerinde pankartlarla toplu kalabalıklar görmek buralarda günlük yaşamın bir parçası gibi. Zaten bizim medyamızda da sıradan bir haber değeri olduğu için yer almıyor.

arjantin bayragi

Her şeye rağmen Arjantin kesinlikle gidilip görülmeyi hak eden ülkelerden biri. İster tarih-kültür turu yapmak isteyin, ister doğa aşığı olup eşsiz manzaralar görmek isteyin… Arjantin bunların hepsini size sonuna kadar vadediyor.

Arjantin’de dolar bozdururken hem CAMBIO dedikleri resmi döviz bürolarından hem de seyyar olarak bu işleri yapan kişilerden fiyat alın. Kaldığınız hostel ya da otelden en iyi oranda para bozdurabileceğiniz yeri öğrenebilirsiniz. Bazı dönemler resmi – gayri resmi dövizciler arasında uçurum fark olabiliyor. Dolar bu ülkede çok kıymetli. Bozdururken rastgele bir döviz bürosuna girerseniz epey bir zarar edebilirsiniz.

Arjantin Para Birimi PESO – Arjantin Pezosu (Pesos)

arjantin para birimi

Arjantin Nüfusu Hakkında Bilgi

45 milyonu aşkın (2021) Arjantin nüfusunun ciddi bir bölümü Avrupalı göçmenler. İtalyanlar ve İspanyolların başı çektiği nüfus sebebiyle özellikle Başkent Buenos Aires’te İtalyan kültür etkileri hissediliyor. Kıta genelinde olduğu gibi Lübnanlı sayısı da yüksek. Arap restoranları şehrin birçok yerinde görülüyor. Güney Amerika’daki en yoğun Müslüman nüfusu Arjantin’de. Başkent Buenos Aires’te kıtanın en büyük camisi bulunuyor.

buenos aires trafigi

Arjantin’de Hangi Dil Konuşuluyor?

Arjantin’in resmi dili İspanyolca. Genç nüfus haricinde İngilizce konuşarak halkla anlaşmanız çok olası değil. Bazı resmi kurumlar, kurumsal şirketler dışında İngilizce pek işinize yaramaz.

arjantin haritasi

Arjantin Mutfağı ve Meşhur Arjantin Biftekleri

Et menüsünün genişliği ve lezzetiyle dünyaya nam salan Arjantin yemekleri ile ilgili detaylı bir yazı hazırladık. Arjantin yemek alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

ARJANTİN YEMEK KÜLTÜRÜ ve ARJANTİN MUTFAĞI (TIKLAYIN)

arjantin yemekleri

Arjantin’de Gezilecek Yerler

Hakkıyla gezmek isterseniz oldukça uzun süre kalmanız gereken Arjantin’in belli başlı gezilecek yerlerine biraz yakından bakalım.

Buenos Aires

Arjantin’in başkenti Buenos Aires, Türkçe karşılığı ise “Güzel Havalar”. 4 mevsim ılıman havanın hakim olduğu, kışın bile fazla soğuk yaşanmadığı için ismi böyle verilmiş. Buenos Aires bu kıtaya göre o kadar farklı bir şehir ki kendinizi Güney Amerika’dan ziyade bir Avrupa şehrinde sanıyorsunuz. Tarihi binaları, şehirleşme yapısı, nüfus çeşitliliği ile tamamen bir Avrupa kenti havası hakim burada.  Ülkenin en çok ziyaret edilen ve en kalabalık şehri. Buenos Aires o kadar güzel bir şehir ki bizce Güney Amerika’da sadece gezmek için değil yerleşip yaşanabilecek şehirlerde de başa oynar. Arjantin ekonomisi ne durumda diye araştırma yapıyorsanız hemen belirtelim.. İstanbul’dan daha pahalı bir yer değil. Yeme içme gibi konularda çok daha ucuz diyebiliriz. Şehir dümdüz olduğu için çok yaygın bisiklet kullanımı var. Bizim Erzincanlı editör Erzincan’a benzetiyor. 😉

River Plate – Boca Juniors arasındaki çılgın futbol rekabeti size Galatasaray – Fenerbahçe maçlarını da aratmaz bilesiniz.

Puerto Madero ajrantin gezi

Buenos Aires’te gezilip görülmesi gereken yerleri detaylı şekilde ayrı bir başlık altında yazdık.

BUENOS AIRES GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Mar Del Plata

Buenos Aires’in güneyinde yer alan, Atlantik Okyanusu kıyısında büyük bir şehir. Arjantin’in Bodrum’u bir nevi. Her yıl milyonlarca turist ağırlayan, genelde gelir düzeyi yüksek kesime hitap eden tatil beldesi Mar Del Plata. Deniz, kum, güneş ve yemek dörtlüsü arayanlar için Arjantin’in en iyi mekanlarından.

Mar Del Plata arjantin tatil Mar Del Plata buenos aires

Rosario

Buenos Aires ve Cordoba’nın tam ortasında bulunan, ülkenin üçüncü büyük şehri Rosario. Paraguay’dan Arjantin’e kara yolu ile geçiş yaparken de uğrayabileceğiniz bir noktada.

Şehrin en büyük özelliği, bu ülkeden çıkmış iki dünyaca ünlü ismi barındırması. Birisi Küba Devrimi liderlerinden Ernesto Che Guevara, diğeri ise dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından birisi olan Lionel Messi. İkisi de bu topraklarda doğmuş. Che Guevara’nın doğduğu ev şu an müze olarak hizmet veriyor. Arjantin gezilecek yerler listesinde olması gereken müzelerden.

arjantin rosario gezi rehberiarjantin rosario gezi notlari 1rosario gezilecek yerler

Cordoba

Ülkenin tam ortasında yer alan, Arjantin’in en büyük ikinci şehri. Arjantin’den Şili’ye geçerken uğrak noktanız olabilecek bir yer. Buenos Aires’ten kara yoluyla temiz bir 6-7 saati var.

Cordoba’da yaşayan nüfusun çok ciddi bir kısmını öğrenciler oluşturuyor. Böyle olunca eğlence hayatının dibine vuran şehir desek yanlış olmaz herhalde. Şehir çok canlı, nüfus genç. Ama bu ve Arjantin’in en büyük ikinci şehri olması dışında gezginlerin ilgisini çekecek pek bir özelliği bulunmuyor.

cordoba gezi yerleri arjantin cordoba nasil gidilir arjantin cordoba gezi

Yine de Cordoba’da gezilecek yerler neresi diye sorarsanız, belli başlı birkaç yerini sayalım.

  • St. Martin Plaza (Şehir Meydanı)
  • Carmelites Manastırı
  • Teatro del Libertador San Martin
  • Iglesia de Compania de Jesus
  • Museo Municipal de Bellas Artes
  • Museo Cultural General Paz.
  • Cordoba Katedrali
  • Jesuit Crypt of the Old Novitiate
  • El Paseo del Buen Pastor

Şehir merkezinin hemen dışında Alta Garcia adından bir kasaba var. Che Guevara’nın 5 yaşından sonraki çocukluk yıllarını buradaki bir evde yaşadığı söyleniyor. Villa Nydia adındaki bu ev şimdilerde müze olarak kullanılıyor. Devrimci arkadaşların pas geçmemesi gereken bir rota.

Che Guevara evi Che Guevara motosiklet gunlukleri

Mendoza

Arjantin’in Şili sınırında bulunan küçük ve sakin bir şehir. Şili ile arasında uzanan And Dağları sebebiyle bazen çok soğuk oluyor. Uçsuz bucaksız üzüm bağları ve dünyaca ünlü şarabı ile tanınıyor Mendoza. Şili’ye geçiş noktası olduğu için kısa bir uğrak yeri oluyor genelde. Eğer üzüm ve şaraba ilginiz yoksa Mendoza’da size hitap edecek pek bir şey yok. Merkezde bulunan tarihi binaları ve parklarını birkaç saatte gezip bitirebilirsiniz. Mendoza’da gezilecek yerler listesinin ilk sırası üzüm bağları.

mendoza uzum baglariarjantin mendoza gezilecek yerler arjantin mendoza uzumleri arjantin sehirleri mendoza arjantin gezimendoza gezilecek yerler

Arjantin’de doğanın tüm ihtişamını cömertçe sergilediği Patagonya bölgesiyle ilgili yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

PATAGONYA GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

Arjantin Resimleri Foto Galeri

 

Küçük Bir Anekdot

Arjantin’in Rosario şehrinde, 1998 yılında hayranları tarafından Maradona Dini için kurulan La Iglesia Maradoniana  (Tanrı’nın Eli Kilisesi) bulunmakta. Bu dinin, kendilerine Diegorian diyen binlerce müridi bulunuyor. Yo Soy Diego (Ben Diego) isimli kendi kutsal kitapları, kendi takvimleri ve kutsal sayılan özel günleri var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir