Kapat
burdur nasil bir yer

Son yıllarda Salda Gölü ile adından çok söz ettirmeye başlayan bir şehir Burdur. Antik dönemde Pisidia, günümüzde ise Teke Yöresi denilen bölgenin kültür başkenti denir burası için.

Hem Orta ve Batı Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan yolların kavşağında olması, hem de önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bölgenin kesişme noktasında bulunması nedeniyle kültürel ve tarihi açılardan zengin bir şehirdir Burdur. Eğer büyük beklentileriniz yoksa, ufak bir şehirden beklediğiniz her türlü imkanı sunar size. Küçük ve sakindir. Şehir merkezinde her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Ama tarihi ve doğal güzellikleri böylesine küçük bir şehre göre çok fazla şey vadediyor.

Denize kıyısı yok belki ama her yanı göllerle çevrilidir. Ayrıca Antalya’ya çok yakın bir konumda bulunuyor. Tatil bölgelerine günübirlik bile olsa gidiş geliş mesafesinde.

Peki Burdur genel olarak nasıl bir yer? Özellikle öğrenci ve memurlar için Burdur’da yaşam nasıl (2021)? Burdur pahalı mı, ucuz mu? Burdur’da yaşanır mı? Tüm bu konulara değineceğimiz Burdur şehir rehberi yazımıza başlayalım. burdur yesilova nasil gidilir

Burdur Nerede? Nasıl Gidilir?

Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresi olarak bilinen kısmında yer alan Burdur güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, kuzeyde Afyon ve kuzeydoğuda Isparta illeri ile komşudur.

Burdur ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Burdur Karayolu Ulaşımı;
Burdur; İç Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında karayolları bağlantısını sağlayan il konumundadır. Ankara – Antalya karayoluna çok yakın noktada olduğu için buraya birçok büyük şehirden direkt otobüs seferleri bulabilirsiniz.

  • İstanbul – Burdur arası yaklaşık 580 kilometre ve 7 saat.
  • Ankara – Burdur arası yaklaşık 410 kilometre ve 5 saat.
  • İzmir – Burdur arası yaklaşık 370 kilometre ve 5 saat.
  • Antalya – Burdur arası yaklaşık 130 kilometre ve 1 saat 40 dakika.
  • Kayseri – Burdur arası yaklaşık 600 kilometre ve 7 buçuk saat.
  • Trabzon – Burdur arası yaklaşık 1.150 kilometre ve 14 saat.

# Burdur Havayolu Ulaşımı;
Burdur il sınırları içinde havalimanı bulunmuyor. Ama bu şehre çok yakın konumda olan başka havalimanları var. Bunlardan en yakını Isparta Süleyman Demirel Havalimanı. Burdur şehir merkezine sadece 30 kilometre mesafede, en fazla yarım saat uzaklıkta. Antalya Havalimanı da Burdur merkeze yaklaşık 130 km. ve 1 saat 40 dakika kadar uzaklıkta. Denizli Çardak Havalimanı ile Burdur arası ise 95 km. ve 1 saat 20 dakika kadar sürüyor. En iyi ihtimalle Antalya Havalimanı’na Türkiye’nin hemen her yerinden çok rahat uçuş bulabilirsiniz. İki şehir arası ulaşım için servis, minibüs, otobüs ya da özel araç bulmanız mümkün.

Kısaca Burdur Tarihi

Akdeniz Bölgesi’nin önemli bir yerleşim birimi olan Burdur, tarih boyunca pek çok medeniyet tarafından merkez kabul edilmiştir. Bu anlamda zengin bir kültürel mirasa sahip kent, kronolojik olarak aşağıdaki dönemlerden geçmiştir.

Prehistorik Dönem
Tarih öncesi dönem olarak da ifade edilen Prehistorik Dönem’de Burdur’da çeşitli toplulukların yaşadığı bilinse de bu dönemlere ait net veriler bulunmuyor. Bu anlamda Burdur’un Prehistorik Dönemi karanlık kabul edilir. Avcı-toplayıcı topluluklardan kalan pek çok eser, özellikle Hacılar bölgesinde ciddi bir zenginliği ortaya çıkartıyor.

Frigler ve Arzava Krallığı Dönemi
M.Ö. 17. yüzyılda Anadolu’da Hitit hakimiyeti sürerken şu an Burdur sınırlarını oluşturan bölgeye Frigler ve Arzava Krallığı hakimdi. Bu döneme ait kalıntılara bakıldığında Arzava Krallığı’nın yörede çok büyük bir etki yaratmadığı görülürken, Friglerin etkisinin çok daha derin olduğu kabul edilir.

Pers Dönemi
Anadolu coğrafyasında yaşanan çatışmaların önemli bir sonucu olan sınır değişiklikleri, Pers Medeniyeti’nin yayılmacı politikaları ile vücut bulmuştur. Özellikle Perslerin Lidya ve Frigya Devletleri’ni mağlup ederek Anadolu’ya yerleşmesi, M.Ö. 500’lü yıllarda Burdur’un Pers hakimiyetine girmesine zemin hazırlamıştır.

Roma Dönemi
Anadolu’nun hemen her noktasını ele geçiren ve Türkler Anadolu’ya yerleşmeden önce bölgedeki en büyük güç kabul edilen Roma İmparatorluğu’nun da uzun bir süre Burdur’da hüküm sürdüğünü ifade etmek gerekir. Tabi bu hükümranlık 1071 yılında Anadolu’ya ayak basan Alp Arslan önderliğindeki ordular tarafından son bulmuştur.

Türk Çağı
Burdur’da Türk çağının başlangıcı 1075 yılında Selçukluların Burdur’u ele geçirmesi ile başlar. Burada uzun bir süre hakimiyet kuran Selçuklular zayıfladığında Burdur bölgesine Hamitoğulları Beyliği hakim olur. Hamitoğulları Beyliği I. Murat Dönemi’ne kadar varlığını sürdürse de 1391 yılında Osmanlı Devleti Burdur’u resmen topraklarına katmıştır. Osmanlıların eline geçtikten sonra Tirkemiş Kazası adı ile uzun yıllar yönetilen Burdur, 1923 yılı ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nde bir il olarak yerini almıştır.

Burdur isminin hikayesi ise şu şekilde;
Eski Yunan mitolojisindeki kahramanlardan Ulis, tanrıların gazabına uğrar ve Yunanistan’dan sürülür. Yolu Antalya yakınlarına düşen Ulis, geceleri karanlıkta kutup yıldızına bakarak kuzeye doğru ilerler. Yol üzerinde karşısına bir göl çıkar. O sırada gaipten bir ses duyar. Bu ses (eski Rum ve Latin dilinde);
-“Ezostas! (Burada dur!)” diye seslenir.
Ulis burada durur ve burayı yurt olarak kabul eder.

Selçuklular Anadolu fetihleri sırasında Burdur’u fethederler ve bu köyün isminin ‘Ezostas’ yani ‘Burada dur’ olduğunu öğrenirler. Türkmenler arasında zaman içerisinde değişime uğrayan “Burada dur” kelimesi en sonunda “Burdur” olarak şehrin ismi olur.

Burdur Tarihi

Burdur Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Burdur’un 2020 yılı nüfusu yaklaşık 270 bin kişidir.
Plaka Kodu: Burdur’un plaka kodu: 15
Telefon Kodu: Burdur’un telefon kodu: 0248
Posta Kodu: Burdur’un posta kodu: 15000
Yüz Ölçümü: Burdur’un yüz ölçümü: 6.887 km²

Burdur Belediyesi Web Sitesi: www.burdur.bel.tr
Burdur Belediyesi Telefon: 0 (248) 233 53 90

Burdur Valiliği Web Sitesi: www.burdur.gov.tr
Burdur Valiliği Telefon: 0 (248) 233 10 79

Burdur İlçeleri;

  • Ağlasun
  • Altınyayla
  • Bucak
  • Çavdır
  • Çeltikçi
  • Gölhisar
  • Karamanlı
  • Kemer
  • Tefenni
  • Yeşilova

Rüzgar Sörfü Burdur

Burdur Ekonomisi

Burdur ekonomisi genel olarak tarım ve hayvancılığa dayalı. Son yıllarda ise Burdur, mermer ve doğal taş sektöründe önemli atılımlar göstermeye başladı. Açılan mermer ocakları ve mermer fabrikaları Burdur nüfusunun ciddi bir bölümüne istihdam sağlıyor.

Burdur ekonomisinin yüzde 40’ı süt üretimine dayalı hayvancılık faaliyeti ve bunu destekleyen bitkisel üretimden oluşuyor. Günlük bin tonun üzerinde süt üretimi ile Burdur bu alanda Türkiye’de ilk 10’da yer alıyor. Son yıllarda özellikle Çavdır ilçesine bağlı Söğüt beldesi öncülüğünde seracılık alanında da büyük atılım yapılıyor. Bu konuda da Türkiye’de ilk 10 içerisinde.

BURDUR SALDA GÖLÜ REHBERİ (TIKLAYIN)

Burdur’un Coğrafi Yapısı ve İklimi

Burdur; Denizli, Isparta, Afyonkarahisar ve Konya sınırlarına yayılan, birbirine yakın çok sayıda gölün olduğu, ‘Göller Yöresi’ olarak anılan topraklarda bulunuyor. Bölge arazisinin yüzde 60’dan fazla kesimi tamamen dağlık. Ova ve yayla alanları çok düşüktür.

Burdur her ne kadar Akdeniz Bölgesi’ne yakın durumda olsa da, Akdeniz ile arasındaki yükseltilerden dolayı Akdeniz değil, karasal iklim görülen bir şehirdir. Bundan dolayı yazlar ne kadar sıcak olsa da kışları çok soğuk ve yağışlıdır.

burdur yesilova gezi rehberi

Burdur Kültürü – Örf, Adet, Gelenek ve Görenekleri

Burdur, Denizli, Muğla, Antalya ve Afyon şehirlerinin belirli kısımlarını kapsayan yerlere, antik dönemde Pisidia günümüzde ise Teke Yöresi denmekte. Teke Yöresi’nin eskiden bu yana kendine has bir kültürü ve yaşayış biçimi vardır.

Burdur; mimari özellikleri, el sanatları, giysi ve kıyafetleri, sosyal yaşamdaki gelenek ve görenekleri, türküleri, ezgileri, oyunları ve yöresel mutfağı ile Teke Yöresi Kültürü’nü birçok yönüyle yansıtmaktadır. Hatta Teke Yöresi’nin kültür başkenti olarak bilinir.

Toplu bayramlaşma gelenekleri, Teke Katımı ve Yünüm Törenleri, Bağbozumu, Hıdırellez Törenleri, Yaren ve Ziyafet Geceleri, Kütük Atma ve Maşala Törenleri Teke Yöresi’ne has adetlerdir.

Düğünler başta olmak üzere özel günlerde oynanan yöresel oyunları ve kendine has müzik anlayışları vardır. Boğaz Havası, Avşar Zeybeği, Teke Zortlaması, Serenler gibi halk oyunları, kabak kemane, cura, sipsi, kaval veya çamdüdüğü gibi çaldı aletleri bulunur.

Ayrıca Burdur’da el emeği göz nuru halı-kilim dokuma, ibecik bezi ve alaca dokuma gibi el sanatları da sürdürülmekte.

Burdur Gelenekleri

Burdur Mutfağı ve Burdur’a Özgü Yemekler

Yörenin sahip olduğu binlerce yıllık geçmiş ve burada yaşayan medeniyetler Burdur mutfağını da etkilemiş ve zenginleştirmiş. Çok çeşitli lezzetler katmış. Et yemekleri olsun, deniz ürünleri olsun, sebze yemekleri olsun, hepsi ayrı ayrı lezzetli Burdur’da. Burdur yemekleri listesinin başına özellikle eklenmesi gereken tarif Burdur usulü testi kebabıdır. Koyun etinin testi içine konup ağır ateşte pişirilmesiyle hazırlanan bu lezzet Burdur mutfağının vazgeçilmezi. Testi kebabı dışında Burdur’a özgü yemeklerden bazıları şu şekilde;

  • Ceviz Ezmesi
  • Burdur Şiş Köfte
  • Kabak Helvası
  • Burdur Muhallebisi
  • Gazel Böreği
  • Dirmil Kebabı
  • Gölhisar Kavurması
  • Bükme (Ot Böreği)
  • Dirgit
  • Höşmerim
  • Bişi
  • Haşhaşlı Ekmek ve Haşhaş Helvası

Burdur Yemekleri

Memur ve Öğrenciler İçin Burdur Nasıl Bir Yer? Burdur’da Yaşam

Burdur’da 2006 yılında kurulan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bulunuyor.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi gittikçe büyüyen, temiz, düzenli ve çok güzel bir kampüse sahip. Bir öğrenci olarak MAKÜ’den şikayet edecek çok bir durum bulamazsınız. Ama şehir hayatına gelirsek orada iş biraz değişebilir. Burdur hakkında yorumlar genellikle şehrin küçük olması üzerine yoğunlaşıyor. Hem memur kesimi hem de öğrenciler için burada sosyal imkanlar oldukça kısıtlı. Eğer hareketli bir öğrencilik hayatı beklentiniz varsa geçmiş olsun. Yanlış üniversiteye geldiniz.

Burdur, doğal alanlar olarak çok güzel yerlere sahip. En başta Salda Gölü gibi dünyada nadir görülen bir güzelliği var. Ama Burdur’da uzun bir süre kalacaksanız ister istemez sıkılacağınız dönemler olacaktır. Sürekli göllere gidecek haliniz yok. Burdur’un şehir merkezi yeni yeni büyüyor ve gelişiyor. Kafe, AVM, sinema vs. gibi yerler için fazla alternatifiniz yok. Burada yaşayan kesim genellikle gezmek için Isparta ve Antalya’ya da gidiyor. Çok yakın mesafedeler. Özellikle hafta sonları bu şekilde değerlendiriliyor.

Memurlar için Burdur merkez ve ilçeler arasında büyük farklar yok. Görevli oldukları zaman dışında eğer Burdur yeterli gelmezse onlar da alternatif olarak Isparta ve Antalya’da vakit geçiriyorlar.

“Burdur ucuz mu, pahalı mı?” diyecek olursanız, şehrin küçük olmasının avantajı burada ortaya çıkıyor. Burdur hem pahalı bir şehir değil, hem de isteseniz de burada çok para harcayamazsınız. Büyük şehirlere oranla Burdur daha ekonomik bir yer. Ev, yurt ve temel ihtiyaçlarınızı karşılama konusunda pahalı değil. Bu da Burdur’da ekonomik yaşam için gayet yeterli oluyor.

Burdur; güvenli, modern, gelişen, insanların sıcakkanlı ve uyumlu olduğu bir şehir. Memurlar için Burdur zaten güzel bir yaşam alanı sunuyor. Ama eğer bir öğrenci olarak “Önemli olan okulum, gerisi teferruat” diyorsanız siz de Burdur’u çok seversiniz. “Yok benim eğlenip coşmam da lazım” derseniz seneye biraz daha çalışıp 100 km. kadar güney de bulunan Akdeniz Üniversitesi’ni kazanmanız gerek. 😉

BURDUR GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Burdur Öğrenci Hayatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir