Kapat
Enez Plajları Tatil Yerleri

Ülkemizin sakin ve huzurlu ilçelerinden olan Enez; sahili, doğa manzaraları ve kendisine has yemek kültürü ile görülmeye değer tatil beldelerimizden biri. Berrak ve tertemiz koyları ile ünlenen ilçenin milattan önceye dayanan köklü bir tarihi var. İlk kurulduğunda denize şimdikinden çok daha yakın olan ilçe, Meriç Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle artık denizden biraz daha içeride kalıyor.

Enez’e Nasıl Gidilir?

Edirne il merkezine yaklaşık 170 km. uzaklıkta yer alan Enez, İstanbul’a ise 270 km. mesafede bulunuyor. Sakin bir yer olmasından dolayı hafta sonunu dinlenerek geçirmek isteyenlerin rotasını çevirdiği Enez’e, Keşan yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Keşan ile Enez arası ise yaklaşık 60 km.

İlçeye ulaşmak için, İstanbul üzerinden Enez’e doğrudan sefer düzenleyen otobüs firmaları da tercih edilebilir.

Enez Tarihi Hakkında Kısa Bilgi

Antik çağlardaki ismi Ainos olan Enez’in, ismini Bir Yunan prensi olan Enezya’dan aldığı rivayet edilir. Burası ilk çağlarda Yunan sömürge kasabası olarak inşa edilmiş. Denize yakın olması nedeniyle zamanında liman olarak kullanılan ilçe, İskender İmparatorluğu döneminde büyümeye başlar. Daha sonra Roma tarafından yapılan yatırımlarla zengin bir liman kentine dönüşür. Orta Çağ’a gelindiğinde Enez, Bizans İmparatorluğu egemenliğini tanıyan zengin bir liman kenti olmaya devam etmiştir. Daha sonra bir çeyiz hediyesi olarak Cenevizlilere takdim edilir. Osmanlı’nın Anadolu topraklarında güçlenmesi ile Ceneviz egemenliğindeki Enez, Osmanlı’nın üstünlüğünü tanır. Enez, İstanbul’un fethinden sonra Yunus Paşa tarafından kuşatılır ve savaşılmadan Osmanlı egemenliğine alınır.

Enez Tarihi Hakkında Bilgi

Enez’de Görülmesi Gereken Yerler

Denizin ve yeşilin kucaklaştığı yer olan Enez’de görülmesi gereken birçok nokta var. İlçede gezilecek yerlerin birbirine çok uzak olmaması, geziye ayıracak vakti az olanlar için güzel bir avantaj. Kısa bir Enez gezisi planlayanların, Enez gezilecek yerler listesine eklemeleri gereken rotalar şöyle..

Enez Kalesi

Enez’in kadim bir tarihi var. Ancak buna rağmen eski dönemlere ait tarihi kalıntılara rastlamak düşündüğümüz kadar çok olmuyor. Halihazırda ilçenin tarihi geçmişine ışık tutan eserler ve tarihi yapılar var ama birçoğu kaybedilmiş durumda.

İlçenin sembollerinden biri olan Enez Kalesi bölgedeki en eski yapıların başında geliyor. Cenevizliler tarafından inşa edilen kale hem denizi hem de Meriç Nehri’ni görüyor. Buradan gelecek saldırıları kontrol etmek amacıyla inşa edilen kale Romalılar tarafından da mahzen olarak kullanılmış. 740 metre uzunluğundaki sur birbirinden farklı yapıdaki 15 kule ile desteklenmiş.

Enez Gezilecek Yerler

Enez Ayasofyası

Şehrin tarihine ışık tutan yapılardan biri de Ayasofya Kilisesi ya da diğer adıyla Fatih Cami’dir. Roma döneminden kalma kilisenin mimari yapısı klasiktir. Taş bloklar kullanılarak inşa edilen kilisenin çatısı 1965’de yaşanan bir depremden dolayı yıkılmış durumda. Sultan Fatih’in emri sonrası Enez’in fethi için harekete geçen Yunus Paşa, ilçeyi teslim aldıktan sonra kilisenin camiye çevrilmesi talimatını vermiştir. Bir dönem de cami olarak kullanılan tarihi yapı günümüzde bakımsızlıktan çökmüş durumda bulunuyor. Restorasyon yapılırsa kilise mi, cami mi olarak kullanılacağı uzun zamandır tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Enez Fatih Camisi

Roma Villası

Enez’deki antik kentlerden biri Roma Villası. Burada yapılan kazılar sonucunda Enez tarihine ilişkin birçok bilgiye sahip olunmuştur. Antik kentin ziyareti ile Roma dönemine ait insanların yaşamları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Enez’in tarihi yolculuğunu merak edenler açısından gezilmesi gereken noktalardan birini oluşturur.

Enez Tatil Rehberi

Sahil Kervansarayı

Osmanlı’nın Enez’i sınırlarına dahil etmesinden sonra Enez içerisindeki ticari faaliyetlerde de canlanma yaşanmıştır. Bunun üzerine tüccarlar için sahil yolu üzerine kervansaray inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerinden birini temsil eden Kervansaray, bir dönem İngilizler tarafından han olarak kullanılmıştır. Sahil Kervansarayı, Enez ilçe merkezine 3 km. uzaklıkta yer alıyor.

Enez Sahil Kervansarayı

Nekropol

Enez’de, şu an bulunan spor tesisleri ile Taşaltı Gölü arasında, doğu-batı yönünde uzanan taş döşemeli bir yol vardır. Bir bölümü doğuya, Keşan tarafına uzanan bu yolun diğer kolu ise kuzeye yönelerek Enez’in yaklaşık 35 km. kuzeyinden geçen ve doğu-batı yönünde uzanan, tarihin en büyük ticaret yollarından biri Via Egnatia Yolu ile birleşir. Taşaltı yamacı boyunca uzanan mezarların ve mezar anıtların önünden geçip şehrin içine giren bu yol, Eski Çağ’da Enez’e giden tek kara yoluydu. Bu yol üzeri boyunca görkemli mezarlar ve lahitler bulunuyor.

Edirne Enez Hakkında Bilgi

Kral Kızı Bazilikası

Bu kazı alanı Taşaltı Gölü’nün batı yakasında, Kral Kızı olarak bilinen bölgede yer alıyor. Yapılan kazı çalışmalarında bazilikanın şu ana kadar yedi kez yapım aşamasından geçtiği ve en eski yapı katının Roma dönemine kadar uzandığı görülmüş. Kral Kızı Bazilikası kazı alanında bulunan 10 adet altın sikke ile buranın 12. yüzyıla ait olduğu kanıtlanmış.

Kral Kızı Bazilikası Edirne Enez

Has Yunus Bey Türbesi

Burası Enez’in fethinde büyük rol oynayan ve Enez Fatihi olarak anılan Kaptan Has Yunus Bey’in mezarının olduğu yerdir. Bizans döneminden günümüze kalan en sağlam yapılardan biridir. Sonradan türbeye çevrilen ve etrafında Osmanlı tüccarı, ahalisi, devlet adamlarının yer aldığı mezarın bulunduğu yapı fetih öncesi Hagios Evplos Şapeli’ydi. Bizans döneminde depo olarak kullanılan, sivri kubbeli, iki odalı eser halk arasında Yunus Baba Türbesi olarak biliniyor.

Has Yunus Bey Kimdir?

Gala Gölü Milli Parkı

Türkiye ile Yunanistan’ın sınırını da çizen Meriç Nehri’nin 483 km’lik uzantısı boyunca irili ufaklı göllere rastlamak mümkün. Bunlardan biri de ülkemizin en büyük kuş cennetlerinden olan Gala Gölü Milli Parkı. Meriç Nehri deltasını oluşturan bu geniş arazi içerisinde birçok endemik bitki türü, tatlı sularda yaşayan farklı balık türleri ve tarım alanları da yer alıyor. Pamuklu Gölü ve Gala Gölü’nü içine alan koruma altındaki bu park, özellikle doğa yürüyüşü severler için harika bir uğrak noktası.

Enez Gala Gölü

Enez Plajları ve Denize Girilebilecek Yerler

Enez’in, Yunanistan sınırından başlayıp Saros Körfezi’ne kadar uzanan 30 km. gibi geniş bir sahil şeridi bulunuyor. Fakat burası uzun yıllar boyunca askeri alan olmasından dolayı yasak bölge konumundaydı. Geçtiğimiz yıllarda askeri bölge kapsamından çıkartılınca, sahilleri yeni yeni gelişmeye ve tesisleşmeye başladı. Şu an istenilen düzeyde olmasa bile ziyaretçileri için güzel imkanlar vadeden plajlara sahip.

“Enez denizi nasıl?” diye merak edenler için hemen söyleyelim. Öncelikle Enez denizi ve Enez plajlarının İstanbul’a yakın olması, uzun tatillere çıkamayanlar için büyük avantaj. Burası sessiz, sakin ve huzurlu bir tatil planı yapanlar için öne çıkabilecek tatil beldelerimizden biri. Denizi de genel olarak oldukça temiz ve durgun.

  • Altınkum Plajı: Enez’de yüzmek için en güvenli ve en doğru adreslerden biri Altınkum Plajı. Sapsarı bir kumsala sahip olduğundan dolayı Altın ismiyle anılan plajın biraz rüzgarlı olduğunu not edelim. Bu özelliğinden dolayı windsurf etkinliklerinin yapıldığı plajlardan biridir. 4-5 km’lik sahil şeridi boyunca yürüyüş yapmak için de çok uygun bir mekan.
  • Sultaniçe Sahili: Güney kesimde, Saros Körfezi tarafındaki Sultaniçe köyünü geçince ulaşacağınız kumsal yine oldukça temiz ve sakin bir plaja sahip.
  • Gülçavuş Sahili: Sultaniçe Plajı’nın hemen devamında yer alıyor.
  • Vakıf Plajı: Abdürrahim ve Vakıf köylerine birkaç kilometre mesafedeki temiz plajlardan.
  • Pırlanta Plajı: Burası Enez merkeze yakın olan en kuzeydeki plaj.
  • Yayla Sahili: Saros Körfezi üzerinde Yayla köyünün hemen bitimde yer alan çok temiz bir sahil.

Tatil sezonlarında (Haziran – Temmuz – Ağustos) nüfusu artan ilçe, sezon sonuna doğru sakinleşir. Kalabalık sevmeyenler Enez’e gitmek için Eylül ayını tercih edebilirler.

Enez Plaj ve Sahiller

Enez Konaklama Yerleri

Enez ilçe merkezi ve sahil şeridi boyunca çok sayıda otel ve pansiyon bulunuyor. Ama Enez’de tatil yapacak olanların ilk tercihi genellikle günlük, haftalık ya da aylık olarak kiralanan yazlıklar. Enez’de kiralık yazlık, pansiyon ya da apart dairelerin yanında kamp alanları da var.

Enez’de konaklama için harcayacağınız para (2020); yazlıklar için genelde ortalama günlük 200 TL’den başlayıp yukarı doğru çıkıyor. Yazlığın konumu ve büyüklüğüne göre bu miktar biraz yukarı ve aşağı oynar. Kaç günlüğüne konaklayacağınız da önemli tabi. Oteller ise ortalama 200 TL’den başlayıp kalite ve hizmet anlayışına göre yükseliyor. Çadır kampı fiyatları ise çok daha uygun. Tek kişilik küçük çadır kiraları 35-40 TL’den başlayıp yukarı doğru çıkıyor. Pansiyon ve ev kiraları 150-250 TL civarında seyrediyor.

# Gaziömer: Altınkum plajının olduğu kısımda hem otel ve pansiyon imkanı var, hem de çok sayıda kiralık yazlık bulunuyor. Bölgede ayrıca Enez Belediyesi’nin kamp alanı var. Kamp bölgesinde ister çadırınızda ister karavanınızda konaklama yapabilirsiniz. Enez’de sosyal hayatın hızlı aktığı merkez bölge de burası.

Enez Yazlık Kiralama

# Pırlanta Plajı: Burası yine Enez’in en işlek yerlerinden biri. Çok sayıda restoran, kafe vs. bulunuyor. Burada bulunan İstanbul Üniversitesi Profesör Dr. Nazım Terzioğlu Kültür Ve Eğitim Tesisleri hem konaklama hem kamp alanı için hizmet veriyor. Tesis içinde Bungalov Evleri ve otel odası şeklinde konaklama yerleri var.

İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesisleri hakkında daha detaylı bilgi almak ve güncel fiyatları öğrenmek için ➡ tıklayın.

# Dama Kamp Alanı (Esentepe Kamp Alanı): Vakıf ve Karaincirli köylerine çok yakın konumda bulunan bu kamp alanı hem çadır konaklaması hem de kiralık pansiyon/yazlık bulmak için ideal mekanlardan.

Dama Kamp Alanı hakkında daha detaylı bilgi almak ve güncel fiyatları öğrenmek için. ➡ tıklayın.

# Büyükevren Sahili: Bu sahilde bulunan Sultaniçe, Gülçavuş köylerinde çok sayıda kiralık yazlık ev ve apart tarzı kiralık odalar var.

Enez Kamp Fiyatları

Enez’de Ne Yenir?

Enez’in sahillerini, koylarını ve tarihi mirasını gezdikten sonra açlığınızı Enez mutfağında giderebilirsiniz. Bir sahil kasabasından söz edildiği için yemek kültürünü de balığın şekillendirdiğini ifade edelim. Gala Gölü etrafındaki restoranların hemen hepsi tarafından sunulan yılan balığı denenebilir. Bu bölgede değişik balık türleri arasında yer alan cibir ve melendros da denenmesi gereken balık lezzetleri arasında yer alır. Bunların haricinde ilçeyi ziyaret edenlerin denedikleri lezzetlerden diğeri Enez pilavıdır.

EDİRNE’DE NEREYİ GEZELİM? (TIKLAYIN)

Enez Mutfağı

EDİRNE NASIL BİR ŞEHİR? (TIKLAYIN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir