Kapat
Erzurum Soğuk Resimleri

Şehirlerin de tıpkı insanlar gibi kaderi vardır. Ve bu kader tarihi akış içinde ait oldukları medeniyetlerin kaderi ile özdeştir. 23 Temmuz 1919’da Mustafa Kemal önderliğinde Erzurum’da toplanan bir heyet bu toprakların kaderini, Erzurum’da o insanların kaderini yavaş yavaş çiziyordu işte..

Dönemin liderlerinden Rauf Orbay;

“Biz Erzurum’a gittiğimiz zaman ne istikametimiz, ne de milli bir kanaatimiz yoktu. Erzurum bize istikamet gösterdi, vatanperverlik telkin etti.” demiştir.

Erzurum arşivini karıştırırken bulduğumuz Erzurum fotoğrafları ve Erzurum resimleri bu şehrin ne kadar büyük mücadelelerden geçtiğini ve ne kadar önemli olduğunu çok daha net anlatıyordu.

Bugün Erzurum’un gezilip görülmesi gereken yerlerini dolaşmak kolay. Bir tıkla neyin nerede olduğunu öğrendiğimiz teknolojimiz var. Her tarafa uzanan asfalt yollarımız var. Ama o gezdiğimiz yerlerin hangi günlerden geçtiğini, bize nasıl emanet edildiğini pek bilmiyoruz.

Biz de Erzurum’un yaşadığı kaderi ve günümüzde ne kadar güzel bir şehre dönüştüğünü görmeniz için arşivimizde bulunan;

  • Erzurum eski resimlerini,
  • Tarihi Erzurum fotoğraflarını,
  • Erzurum doğal güzelliklerini, manzara resimlerini,
  • Milli mücadele yıllarındaki Erzurum fotoğraflarını,
  • Günümüz Erzurum resimlerini ve fotoğraflarını,
  • Erzurum gece manzaralarını ve kış resimlerini sizin için derledik.

Bununla beraber bazı fotoğraflara dip not olarak Erzurum hakkında kısa bilgiler ekledik.

Fotoğraflarla Erzurum

Erzurum Kongresi esnasında çekilen ve günümüze ulaşan tek hatıra fotoğrafı.

Tarihi Erzurum Resimleri

3. Ordu Müfettişlik Binası / 1924

tarihi erzurum resimleri

# Erzurum Kongresi hakkında kısa bilgi: Kongre ilk kez 23 Temmuz 1919 yılında Erzurum’da toplandı. İki hafta sürdü. Kurtuluş mücadelesine yön verecek çok önemli kararlar alındı. Erzurum Kongresi’ne işgal altında olan beş doğu ili; Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van’dan gelen 62 delege katıldı. Kongreyi geçici başkan olarak Erzurum delegelerinden Hoca Raif Efendi açmış; yoklamanın ardından yapılan oylamada Mustafa Kemal kongre başkanlığına getirilmiştir.

*****

Çifte Minareli Medrese / 1953

erzurum cifte minareli medrese

Çifte Minareli Medrese / Günümüz

Erzurum Çifte Minareli Medrese

# Çifte Minareli Medrese hakkında kısa bilgi: Erzurum’un sembolü haline gelmiş en önemli yapılardan biri. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat’ın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılmış olduğu rivayet edilen Çifte Minareli Medrese sadece Erzurum değil, Anadolu’nun en büyük sanat şaheserlerindendir. Hüdavent Hatun’dan dolayı “Hatuniye Medresesi” olarak da bilinir. Çifte Minare ismini, 26 metre yüksekliğinde mozaik çinilerle kaplı, renkli 2 minaresinden dolayı almıştır. 2 katlı, 4 eyvanlı olup, 37 oda ve bir camiye sahiptir.

****

Erzurum Kalesi ve Çevresi / Milli Mücadele Yılları

Erzurum Kalesi

Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi / Günümüz

Erzurum Saat Kulesi

# Erzurum Kalesi hakkında kısa bilgi: Erzurum Kalesi’nin ilk yapılış tarihi net olarak bilinmiyor ama M.S. 5. yüzyılın ilk yarısında Bizanslılar tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Tarih boyunca Asurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslılar arasında sık sık el değiştiren ve 11. yüzyılda Türkler’in eline geçen Erzurum Kalesi, bir iç ve bir dış kaleden oluşuyor. Tam ortasından ise Saat Kulesi var. Saat Kulesi aynı zamanda kale içerisinde bulunan “Kale Mescidi”nin minaresi olarak da kullanılmıştır. Tebriz Kapı, Gürcü Kapı, Uyucan Kapı ve Yeni Kapı olmak üzere dört kapısı vardır.

*****

Üç Kümbetler

uc kumbetler erzurum tarihiErzurum 3 Kümbetler

# Üç Kümbetler hakkında kısa bilgi: Anadolu Selçuklu anıt mezar yapılarının en güzel örneklerinden. 12.-14. yy. arasında yapıldığı düşünülen kümbetlerin en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu tahmin ediliyor ama diğer kümbetlerin kimlere ait olduğu hakkında ise elimizde bir bilgi yok. Erzurum’un en güzel tarihi yapıları arasındadır.

*****

Erzurum Ulu Cami

Erzurum Ulu Cami İçi

# Erzurum Ulu Cami hakkında kısa bilgi: Esas ismi Atabey Cami (Atabek Cami) olan Erzurum Ulu Cami, 1179 yılında Saltukoğulları’ndan Melik Nasirüddin Muhammed Bey zamanında yapılmıştır. İhtişamından dolayı halk arasında Ulu Cami olarak isimlendirilmiştir.

*****

Erzurum Lala Mustafa Paşa Cami

Lala Paşa Camisi

# Erzurum Lala Mustafa Paşa Cami hakkında kısa bilgi: Bu tarihi cami, “Kıbrıs Fatihi” olarak da anılan, “Lala” ünvanlı Mustafa Paşa tarafından, 1562 yılında Erzurum’da Beylerbeyi olarak görev yaptığı dönemde yaptırılmış bir Osmanlı eseridir. Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir.

*****

Erzurum Cumhuriyet Caddesi / 1925 

Erzurum Cumhuriyet Caddesi

Bugün Erzurum’da öğrencilerin Mecburiyet Caddesi olarak adlandırdığı şehir merkezinin bir asır önceki durumu. Erzurum’un en güzel tarihi fotoğraflarından birisi.

erzurum tarihi resimler

Erzurum mahallelerinin bir asır önceki durumu.

*****

Erzurum Merkezi / 1877

erzurum resimleri

4 Ağustos 1877’de, Harper’s Weekly isimli bir Amerikan dergisinde yayımlanan tarihi bir Erzurum resmi.

*****

Erzurum Yakutiye Medresesi / Günümüz

Yakutiye Medresesi Erzurum

# Yakutiye Medresesi hakkında kısa bilgi: Medrese 1310 yılında, İlhanlı hükümdarı Sultan Olcayto zamanında, Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafından yaptırılmış. Kapalı avlulu, eyvanlı ve revaklı medrese tipinin Anadolu’daki en büyük örneğidir. Günümüzde Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor.

*****

Erzurum Tabyaları / Günümüz

Erzurum Aziziye Tabyaları

# Erzurum Tabyaları hakkında kısa bilgi: 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Erzurum’u savunmak için yarıya yakını toprak içine gömülü bir şekilde tamamen taştan yapılmış, silahlarla güçlendirilen, mimari açıdan diğer yapılardan farklı olan askeri sığınaklardır.

*****

Erzurum Dadaşları / 1930’lu Yıllar

erzurum dadaslari eski resimler

Erzurum Yöresel Oyunları / Günümüz

Erzurum Yöresel Oyunları

*****

Erzurum fotoğraf/resim arşivinden Erzurum’un bazı tarihi yapıları ve doğal güzellikleri.

Abdurrahman Gazi Türbesi

Abdurrahman Gazi Türbesi

Öşvank Kilisesi (Oşki Manastırı)

Oşki Manastırı Erzurum

Khakhuli Manastırı (Haho Kilisesi)

Haho Kilisesi Erzurum

Erzurum Tortum Şelalesi

Türkiye'nin En Güzel Şelaleleri

Erzurum Atatürk Üniversitesi

Erzurum Atatürk Üniversitesi Havadan Çekim ataturk universitesi

Erzurum Palandöken Kayak Tesisleri

palandoken nerede kalinir Erzurum Palandöken Otelleri

Doğu Ekspresi ve Muhteşem Bir Erzurum Manzarası

Erzurum Tren Yolu

Erzurum Narman Peri Bacaları

Kırmızı Periler Diyarı Erzurum

Erzurum Tortum Yedigöller

Erzurum Tortum Yedigöller

Erzurum Gece Manzarası

erzurum gece manzarasi Palandöken Dedeman Otel

*****

BONUS: “Erzurum’a gerçekten çok kar yağıyor mu, çok soğuk mu?” diye merak edenleriniz varsa bir kaç tane de Erzurum kış manzarası fotoğrafı paylaşmış olalım.

PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ (TIKLAYIN)

Erzurum Kış FotoğraflarıSoğuk Hava Komik Resimler

ERZURUM GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir