Kapat
eskisehir nasil bir yer

Eskişehir, 2000’li yılların başından bu yana inanılmaz değişen ve gelişen bir şehrimiz. Üstelik çevresinde Ankara ve Bursa gibi metropoller olmasına rağmen bu gelişim hiç yavaşlamadan sürüyor. Günümüzde Eskişehir artık Avrupa’nın bile pek çok belediyesine örnek teşkil eden, sanayisi gelişmiş, yaşam kalitesi yüksek, eğitim, sağlık ve ulaşım hizmetlerinde son derece iyi, altyapı ve üstyapı çalışmalarında başarılı bir model şehir haline geldi. Hatta bu güzide kentimiz, Dünya Kaynaklar Enstitüsü’nün (World Resources Institute) şehircilik ödülü yarışmasında (2018) Barselona, New York, Londra, Dubai gibi metropolleri geride bırakarak 115 şehir arasından finale çıkmıştı.

Bunun yanında Eskişehir; kültür-sanat faaliyetlerine verilen önem, üniversitelerin sağladığı olanakların fazlalığı ve şehir yapılaşmasının düzgün olması nedeniyle öğrencilerin de gözbebeği olan illerimizden biri. Özellikle Anadolu Üniversitesi, Türkiye’deki birçok gencin üniversite okumak için tercih ettiği okulların başında geliyor.

Hal böyle olunca biz de bu kenti daha yakından tanımak isteyenler için detaylı bir Eskişehir gezi rehberi yazısı hazırlamak istedik. Yazımızda Eskişehir’in tarihi, ekonomisi, coğrafi yapısı ve mutfak kültürü hakkında bilgiler aktaracağız. Ayrıca “Eskişehir yaşamak için nasıl bir yer? Eskişehir’de öğrenci ve memurları neler bekliyor?” gibi merak edilen birkaç soruyu da cevaplamaya çalışacağız.

Eskişehir Bilim, Sanat ve Kültür Parkı

Eskişehir Nerede? Nasıl Gidilir?

Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatı kesiminde bulunuyor. Eskişehir’in komşuları; doğuda Ankara, batıda Kütahya, güneyde Afyonkarahisar, güneydoğuda Konya, kuzeyde Bolu, kuzeybatıda ise Bilecik’tir.

Eskişehir ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Eskişehir Karayolu Ulaşımı;
İstanbul ile Ankara arasındaki anayol güzergahında bulunan Eskişehir oldukça gelişmiş karayolu bağlantılarına sahiptir. Türkiye’nin her bölgesinden Eskişehir’e rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca pek çok ilden Eskişehir’e direkt giden otobüs seferleri de mevcut. Eskişehir Otogarı (Şehirlerarası Otobüs Terminali) kent merkezindeki Şeker Mahallesi’nde yer alıyor. Tramvay ve belediye otobüsleri terminalden geçtiği için Eskişehir Otogarı’ndan şehrin birçok noktasına hızlıca ulaşmak mümkün.

  • İstanbul – Eskişehir arası yaklaşık 320 kilometre ve 4 saat.
  • Ankara – Eskişehir arası yaklaşık 230 kilometre ve 3 saat.
  • İzmir – Eskişehir arası yaklaşık 420 kilometre ve 5 saat 30 dakika.
  • Antalya – Eskişehir arası yaklaşık 730 kilometre ve 9 saat.
  • Bursa – Eskişehir arası yaklaşık 150 kilometre ve 2 saat.
  • Diyarbakır – Eskişehir arası yaklaşık 1100 kilometre ve 13 saat 30 dakika.
  • Konya – Eskişehir arası yaklaşık 330 kilometre ve 4 saat 20 dakika.

# Eskişehir Havayolu Ulaşımı;
Eskişehir’e uçakla ulaşmak isteyenler için Eskişehir Teknik Üniv. 2 Eylül Kampüsü’nün içinde Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne ait olan Hasan Polatkan Havalimanı (eski adıyla Anadolu Havalimanı) bulunuyor. Fakat günümüzde bu havalimanı artık sadece hac, umre ve Brüksel uçuşları için hizmet veriyor (2020). Bunun dışında çok nadiren farklı seferler düzenleniyor. Brüksel’den Eskişehir’e dönen uçaklar bazen İstanbul aktarmalı döndüğü için İstanbul – Eskişehir arası uçuş bulma ihtimaliniz var. Fakat dediğimiz gibi bu seferler çok az.

Eskişehir’e uçakla gitmek çok tercih edilen bir yol değil. Ama yine de aşağıya linkini bıraktığımız havalimanı resmi sitesinden güncel bilgileri takip edip şansınızı deneyebilirsiniz.

Hasan Polatkan Havalimanı Telefon: 0 (222) 321 35 50
Hasan Polatkan Havalimanı Web Sitesi: hph.eskisehir.edu.tr

Hasan Polatkan Havaalanı şehir merkezine yaklaşık 6 km. uzaklıkta yer alıyor. İki Eylül Kampüsü’ne giden belediye otobüslerini ve dolmuşlarını kullanarak buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.

# Eskişehir Demiryolu Ulaşımı;
Eskişehir’e gitmenin en kolay ve konforlu yollarından biri hiç şüphesiz tren yolculuğu yapmaktır. Eskişehir, İstanbul – Ankara – Konya arasında hizmet veren YHT (Yüksek Hızlı Tren) güzergahında bulunuyor. Bu 3 şehirden de hızlı treni kullanarak çok kısa sürede Eskişehir’e ulaşabilirsiniz. Tabi sadece hızlı tren değil, Eskişehir’den geçen başka tren seferleri de bulunuyor.

Eskişehir’den geçen ana hat trenleri;

  • Ankara – Eskişehir YHT
  • İstanbul – Ankara YHT
  • İstanbul – Konya YHT
  • Ankara Ekspresi
  • İzmir Mavi Treni
  • Pamukkale Ekspresi
  • Boğaziçi Ekspresi

Eskişehir’den geçen bölgesel tren seferleri;

  • Eskişehir – Afyon Bölgesel Treni
  • Eskişehir – Kütahya Bölgesel Treni
  • Eskişehir – Tavşanlı Bölgesel Treni

Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Garı merkezdeki Hoşnudiye Mahallesi’nde yer alıyor.

Eskişehir Tren Garı Telefon: 0 (222) 225 80 80
TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)
TCDD Taşımacılık Online Bilet: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr

Kısaca Eskişehir Tarihi

Eskişehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kültürel anlamda zenginliği ile ünlenmiş önemli bir Anadolu şehridir. Bölgenin ilk yerleşimcilerinden olan Hititler, M.Ö. 14. yüzyılda Eskişehir merkezli büyük bir devlet kurmuştur. Fakat Eskişehir yöresinin kültürel yapısının değişmesine neden olan esas olay Friglerin bölgeye gelişidir. M.Ö. 12. yüzyılda Frigya Kralı 600 yıl süren hükümdarlığını ilan ederek bu bölgenin kaderini değiştirmiştir.

O dönem Latince “Dorylaion” ismi verilen şehir, önemli yolların kavşak noktasında yer aldığı için ticari anlamda gelişmiştir. Ayrıca bu bölge kaplıcaları ile de üne kavuşmuştur. Bazı Arap kaynaklarında ismi Darauliya, Adruliya ve Drusilya gibi farklı şekillerde de geçen kentin kurucusu ise Eretrialı Doryleos olarak gösterilir. Şehrin bugünkü adını alması Türklerin Anadolu’ya gelişinden sonra olmuştur. Eskişehir isminin, bölgenin çok çabuk şehirleşmesinden geldiği ve şehrin kurulduğu mevkinin durumuyla ilgili olduğu düşünülmektedir.

Friglerin ardından Lidyalıların, daha sonra M.Ö. 546 yılında da Perslerin hakimiyetine giren Eskişehir, M.Ö. 334 yılında Büyük İskender tarafından fethedilmiştir. Şehir, İskender’in ölümüne kadar (M.Ö. 323) geçen sürede Helenizm dönemi yaşamıştır. M.Ö. 190 yılında Romalıların eline geçen Eskişehir, Roma’nın M.S. 395 yılında ikiye bölünmesi ile Bizanslıların idaresinde kalmıştır. Bizans İmparatorluğu döneminde tekrar önem kazanan kentte İmparator Justinianos’un yazlık sarayının olduğundan söz edilmektedir.

Türk boylarının Anadolu’ya girişi Büyük Selçuklu İmparatorluğu zamanına başlar. Selçuklu Hükümdarı Alp Arslan’ın 1071’de Malazgirt Savaşı’nı kazanmasının ardından Anadolu’da süratle ilerleyen Türk orduları 1074 yılında Eskişehir’i de almıştır.

1877-78 Osmanlı – Rus Harbi’nden sonra muhacirler ile birlikte kalabalıklaşan ve gelişen şehir, 1890 yılında demiryolunun işletilmeye başlamasıyla daha da büyümüş ve ticari anlamda kuvvetli bir kent haline gelmiştir. Ayrıca askeri açıdan da önemli bir stratejik nokta olarak görülen şehir, 1919 yılının Ocak ayı sonlarında İngilizler tarafından işgal edilmiştir. Bu işgal 20 Mart 1920’de son bulmuştur. Yaklaşık bir yıl sonra da Yunan işgaline uğrayan Eskişehir, Türk Ordusu tarafından yapılan büyük taarruz ile 2 Eylül 1922’de düşman işgalinden tamamen kurtulmuştur. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte de bir il olarak topraklarımızdaki yerini almıştır.

Eskişehir Tarihi

Eskişehir Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Eskişehir’in 2020 yılı nüfusu yaklaşık 900 bin kişidir.
Plaka Kodu: Eskişehir’in plaka kodu: 26
Telefon Kodu: Eskişehir’in telefon kodu: 0222
Posta Kodu: Eskişehir’in posta kodu: 26000
Yüz Ölçümü: Eskişehir’in yüz ölçümü: 13.652 km²

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.eskisehir.bel.tr
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Telefon: 0 (222) 211 55 00

Eskişehir Valiliği Web Sitesi: www.eskisehir.gov.tr
Eskişehir Valiliği Telefon: 0 (222) 214 2626

Eskişehir İlçeleri;

  • Alpu
  • Beylikova
  • Çifteler
  • Günyüzü
  • Han
  • İnönü
  • Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıççık
  • Odunpazarı
  • Sarıcakaya, Seyitgazi, Sivrihisar
  • Tepebaşı

ODUNPAZARI GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Eskişehir Odunpazarı

Eskişehir Ekonomisi

Eskişehir; bulunduğu konum, ulaşım imkanlarının kolaylığı, zengin maden kaynakları, enerji olanakları ve tarıma uygun arazileri ile ekonomik anlamda Türkiye’nin en gelişmiş illerinden biridir. Ayrıca ilde hammadde kaynaklarının bolluğu ve gerekli altyapı yatırımlarının yapılmış olması bölgeyi sanayi sektöründe de kalkındırmıştır.

Cumhuriyet öncesi dönemde Eskişehir ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıydı. Sonraki yıllarda bölgede kurulan fabrikalar ildeki sanayi hareketliliğini ön plana çıkardı. Günümüzde il ekonomisindeki ana sektörlerin dağılımında hizmet ve sanayi sektörleri açık ara önde gözüküyor. Eskişehir’deki işletmelerin çoğunluğunu ise makine sanayi, gıda ürünleri, metal ürünler, madencilik ve taş ocakçılığı, metalik olmayan mineral ürünler üzerine çalışan firmalar oluşturuyor. Özel sektöre baktığımızda da çimento ve mamulleri sanayi, toprak sanayi, ağaç sanayi ve çelik eşya sanayi alanlarında faaliyetler ön plana çıkıyor. Ayrıca Eskişehir sahip olduğu Uçak Motor Fabrikası (TUSAŞ), Dizel Lokomotif Motoru Fabrikası (TÜLOMSAŞ), Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitesi gibi yatırımlarla alanında Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri haline gelmiştir.

Eskişehir tarımsal faaliyetler ve hayvancılık için de uygun arazi yapısına sahiptir. İlde yetiştirilen başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, yulaf, şeker pancarı, çavdar, ayçiçeği, patates, ıspanak, patlıcan, domates, kayısı, badem, dut, karpuz, kavun, elma ve vişnedir. Hayvancılık sektöründe ise özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile damızlık koyun ve sığır yetiştiriciliği ön plana çıkar. Ayrıca Mahmudiye ilçesinde yarış atı da yetiştirilmektedir.

Yer altı kaynakları bakımından zengin olan Eskişehir, madencilik alanında da söz sahibi şehirlerimizden biridir. Eskişehir genelinde başta lületaşı olmak üzere krom, bor, kil, mermer ve manyezit maden rezervleri işletilmektedir.

Ve son olarak, bu kentte okuyan on binlerce öğrencinin de Eskişehir ekonomisine büyük katkı sağladığını unutmamak gerekir.

Eskişehir Ekonomisi

Eskişehir’in Coğrafi Yapısı ve İklimi

Eskişehir topraklarını Sakarya ve Porsuk havzalarındaki düzlükler ile bunları çevreleyen dağlar şekillendirir. Bu dağlar kuzeyde Bozdağ – Sündiken Sıradağları, batı ve güneyde ise Türkmen Dağı ile Emirdağ’dır. Türkmen Dağı’nın zirvesi ayrıca bölgenin en yüksek noktasıdır. Derin vadilere sahip Eskişehir’de ovalar ilin 1/4’ünü kaplar. Bölgedeki en önemli akarsular ise Sakarya Irmağı ve Porsuk Çayı’dır.

Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin kesişim noktasında yer alan Eskişehir, bu üç bölgenin de iklim tipi özelliklerine sahiptir. Ama il genel olarak karasal iklim hakimiyeti altındadır. Eskişehir’de gece ile gündüz sıcaklık farkları oldukça yüksektir. Kış mevsiminin kar yağışlı ve soğuk geçtiği ilde, bahar ve yaz ayları ise orta derecede yağışlı ve sıcaktır.

Eskişehir’in bitki örtüsünü stepler ve ormanlık alanlar oluşturur. Sündiken Dağları’nın güney yamaçlarındaki alçak kesimlerde meşe ormanları, yüksek kesimlerde karaçamlar görülür. İlin güneyindeki platolarda ve Çifteler Ovası’nda ise ormandan ziyade step bitkileri yoğunluktadır. Porsuk Çayı ve Keskin Deresi etrafında da söğütler, kavaklar, karaağaçlar ve koruluklar bulunur.

Eskişehir Doğal Güzellikler

Eskişehir Mutfağı ve Eskişehir’e Özgü Yemekler

Eskişehir’in sahip olduğu kültürel zenginlikler şehrin mutfağına da yansımıştır. Eskişehir’in yöresel mutfağı hem Anadolu’nun eşsiz tatlarını barındırıyor hem de Kırım, Kafkas ve Balkan mutfaklarının geleneksel lezzetlerini sunuyor.

Yöre mutfağının temelini buğday, bulgur ve hamur işleri oluşturuyor. Şehrin en meşhur yemekleri genellikle unla yapılır. Ayrıca Eskişehir yemeklerinde haşhaş kullanımı çok yaygındır. Haşhaşlı, cevizli ekmek, haşhaşlı gözleme ve haşhaşlı bükme sık tüketilir. Hamur işlerini sebze yemekleri takip eder. Başta bamya olmak üzere sebzeli ve sulu yemekler Eskişehir mutfağını çeşitlendirir.

Eskişehir mutfağında ön plana çıkan bazı meşhur yemekler şu şekilde;

  • Balaban Köfte
  • Çiğbörek (Çibörek) – Kavurma Börek
  • Yufkalı Büryan
  • Kıygaşa
  • Haşhaşlı Gözleme – Haşhaşlı Dolama
  • Met Helvası
  • Göceli Tarhana
  • Halkalı Şeker
  • Abısta
  • Bamya Çorbası – Bıt Bıt Çorbası
  • Acı Gıcı
  • Kelem Dolması
  • Göbete
  • Tavşan Güveci
  • Kuzu Sorpa
  • Ağzı Açık
  • Nohutlu Mantı
  • Boza
  • Mihallıçık Kirazı
  • Bonus: Kalabak Su

Çibörek Çiğbörek

Memur ve Öğrenciler İçin Eskişehir Nasıl Bir Yer? Eskişehir’de Yaşam

Eskişehir’de okumaktan bahsedildiğinde doğal olarak herkesin aklına ilk önce Anadolu Üniversitesi geliyor. Fakat Eskişehir’de bu okulun dışında iki önemli üniversite daha var; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi. Bu üç üniversite de şehir merkezine yakın mesafede bulunuyor ve ulaşım imkanları oldukça rahat.

Aslında Eskişehir’in ne anlatılmaya ne de övülmeye pek ihtiyacı yok. Çünkü burası gerçekten her anlamda Türkiye’nin en sevilen ve en gelişmiş şehirlerinden biri. Her ne kadar öğrenci şehri olarak anılsa da, Eskişehir bundan çok daha fazlasını vadediyor diyebiliriz. 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmiş bir yerden bahsediyoruz sonuçta.

Peki Eskişehir nasıl bu kadar modern ve güzel bir şehir olarak kalabiliyor? Öğrenciler, memurlar ya da yöre halkı Eskişehir’i neden bu kadar çok seviyor?.. Tabi bu soruların tek bir cevabı yok. Birçok farklı etken bir araya gelerek Eskişehir’i özel kılıyor. Tüm bu etkenleri tek tek sıralayamayız belki ama Gezi Hocası olarak bizim gözümüze çarpan, Eskişehir’i Türkiye’nin diğer şehirlerinden ayıran bazı belirgin özellikleri kısaca anlatmak istiyoruz.

🔸 Yeşil Kent: Eskişehir büyüyüp gelişirken yeşili korumuş ve betonlaşmanın ayarını kaçırmamış. Şehrin her tarafında park ve bahçeler var. Temiz hava almak, çimlere uzanıp biraz dinlenmek için şehirden uzaklaşmanıza gerek yok. Kent merkezinde bile devasa büyüklükte yeşil alanlar mevcut. Kafanızı çevirdiğiniz her yerde ağaç görebiliyorsunuz. Ayrıca Porsuk Çayı şehre ufaktan bir Venedik havası katmış. Adalar denilen bu bölge şehrin kalbi konumunda. Eskişehir’de sosyal hayatın en hareketli olduğu kısımlar kanal çevresi. Porsuk Çayı içinde gondol sefası yapabilmek de işin cabası.

🔸 Sorunsuz Ulaşım: Eskişehir sahip olduğu nüfus yoğunluğuna rağmen trafik sıkıntısının çok az yaşandığı bir yer. Şehirde bir yerden bir yere gitmek İstanbul ya da Ankara’daki gibi zulme dönüşmüyor. Özel aracınız varsa trafiksiz ve stressiz yolculuk yapabiliyorsunuz. Aracınız yoksa ESKART kullanarak çok uygun fiyata toplu taşımalardan yararlanabiliyorsunuz. Özellikle tramvay ağının geniş olması büyük avantaj. Ayrıca şehir dümdüz ve bisiklet kullanımı çok yaygın. Şehir merkezinde istediğiniz her yere bisikletle çok rahat gidebiliyorsunuz.

🔸 Güvenli Sokaklar: Eskişehir, son yıllarda yapılan “Dünyanın en güvenli şehirleri” anketlerinde genellikle üst sıralarda yer alıyor. Hatta bu araştırmalarda ilk 10’a girebilen tek Türk şehri. Eskişehir sokaklarında günün her saati güvenli bir şekilde gezebiliyorsunuz. Zaten şehrin atmosferi de bu güveni size hissettiriyor.

🔸 Sanatsever Şehir: Eskişehir’in hem yönetim kadrosu, hem de genç ve dinamik nüfusu sanata ve sanatçıya gerçekten çok değer veriyor. Şehirde en kaliteli tiyatro oyunlarını, dünya opera ve bale repertuvarının seçkin eserlerini yılın her dönemi izleyebiliyorsunuz. Üstelik bu oyunlar öyle boş salonlara da oynanmıyor. Sürekli ilgi görüyor. Şehrin sokaklarında bile canlı müzik sesleri, sahne performansları eksik olmuyor. Üniversite gençliği bu konuda Eskişehir’i çok canlandırmış.

🔸 Tarih ve Doğa İç İçe: Eskişehir; Odunpazarı, Frig Yolu, Balıkdamı Kuş Cenneti, Şehr-i Derya Parkı, Sazova Parkı, Şehr-i Aşk Adası, Kanlıkavak Parkı gibi pek çok güzel mekana, onlarca müzeye, tarihi camilere, çarşılara, gölet ve şelalelere ev sahipliği yapıyor. Bölgede gezilip görülecek çok sayıda yer var ve bunların hepsi son derece iyi korunmuş, temiz tutulmuş yerler. Şehir çok büyük olmadığı için de bu mekanların hepsine kısa sürede ulaşabiliyorsunuz.

ESKİŞEHİR SAZOVA PARKI GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

Belki Eskişehir’in gelişimi ile ilgili daha pek çok şey söylenebilir ama dediğimiz gibi bunlar sadece akla ilk gelen unsurlar. Peki şehrin hiç mi olumsuz yönü yok? Eskişehir hakkında yorumlar hep övgüyle mi dolu?.. Tabii ki değil.. Her şehirde olduğu kadar Eskişehir’inde sıkıntılı yönleri bulunur mutlaka. Mesela, Eskişehir’in kış ayları çok soğuk geçer. Bir İç Anadolu şehrine göre epey üşütür sizi. Aralık – Mart arası bembeyaz örtüye bürünür her yer.

Eskişehir’in ilçeleri oldukça ufaktır. Şehir merkezindeki sosyal hayat hareketliliğinin yarısını bile bulamazsınız ilçelerde. Ama memur ve emekliler için yaşanılası, sakin yerlerdir. Yollar kaliteli olduğu için merkeze olan mesafeleri de kısadır. Aslında Eskişehir’in merkezi de büyük bir yer değil. İstanbul ve İzmir gibi yerlerden gelenler ilk aşamada şehri sıkıcı bulabilirler. Tabi bu durum biraz sizin beklentilerinizle de alakalı. Sonuçta “Eskişehir’de deniz yok!” bahanesiyle de burayı sevmeyebilirsiniz. Ama Anadolu’yu az çok gezip gören birisi Eskişehir’in hakkını kolay kolay yiyemez.

Eskişehir’deki öğrenci hayatını anlatmaya bile gerek yok. Şehir zaten onların elinde. Sanat, spor, gezi, eğitim.. Türkiye’nin çoğu şehrinde bulamayacakları imkanlara Eskişehir’de fazlasıyla sahipler.

Öğrenciler için şehrin ekonomik durumundan da kısaca bahsedip yazımızı bitirelim. Eskişehir’i genel olarak pahalı ya da ucuz bir şehir olarak değerlendiremeyiz. Çünkü bu durum yerine göre biraz değişkenlik gösteriyor. Mesela Eskişehir’deki üniversitelerin öğrencilere sunduğu olanaklar oldukça ucuz ve cazip. Şöyle bir örnek verelim; İstanbul Üniversitesi’nde öğrencilerin günlük bir öğün yemeğe 18 TL ödediği bir dönemde, Anadolu Üniversitesi’nde bir öğün öğrenci yemeği 1 TL idi. Evet, sadece 1 lira. Ayrıca tiyatro, opera ve konser biletleri, ulaşım hizmetleri vs.. öğrenciler için her daim uygun. Ama barınmaya gelince orada iş biraz değişiyor. Anadolu Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin büyük çoğunluğu Üniversite Caddesi ve Eskibağlar Mahallesi’nde kalmayı tercih ediyor. Osmangazi Üniversitesi öğrencileri ise genellikle Büyükdere Mahallesi’nde yaşıyorlar. Çünkü buralar daha merkezi yerler. Ama arz-talep meselesinden dolayı bu semtlerdeki kira fiyatları maalesef uçuk seviyelere çıkabiliyor. Yani okula yakın olayım, eğlence mekanları yanı başımda olsun diyorsanız konaklama sizin için biraz masraflı olacak. Diğer semtler ise nispeten daha ekonomik. Türkiye geneline göre değerlendirirsek; Eskişehir öğrenciler için cazip, memur kesim için orta halli bir ekonomik yapıya sahip diyebiliriz.

Eskişehir Nasıl Bir Yer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir