Kapat
Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale…
Ezan dinmez, bayrak inmez deyip ölmeden mezara giren, şehadet şerbeti içen asil ecdadın destan yazdığı topraklardır…

Şairin dediği gibi;
Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın bir vatan kalbinin attığı yerdir…

***

Çanakkale tıpkı İstanbul gibi Asya ve Avrupa kıtalarının buluştuğu, boğazın iki yakasındaki topraklarıyla, eski ve yakın tarihimize ışık tutan en önemli illerimizden biridir. Bununla beraber doğal güzellikleriyle de yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi haline gelmiştir.

Çanakkale’ye gidecek olan gezgin dostlarımıza öncelikli tavsiyemiz, ilk olarak Çanakkale Şehitliği’ni ziyaret etmeleri yönünde olacaktır. Çünkü zaferin sembolü olan şehitlik ve anıt, ziyaret edilmesi gereken en önemli milli değerlerimizden biridir. Oradaki manevi havayı solumak, cepheleri, savaş kalıntılarını yakından görmek anlatılmaz bir duygu. Bu kalıntılar, Çanakkale’de bulunan (birazdan bahsedeceğimiz) müzelerde sergileniyor. Bu müzelerde döneme ait bütün eserleri bulabilirsiniz. Şarapnel parçaları, top kalıntıları, mermi çekirdekleri, üniformalar ve daha da fazlası. Evet, siz de tarihi bir yolculuğa çıkmak ve o çetin savaşı yerinde görmek istiyorsanız Çanakkale sizi bekliyor…

Kısaca Çanakkale Tarihi

Çanakkale daha çok yakın tarihi ve zaferiyle bilinse de, aynı zamanda çok eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış önemli illerimizden biridir. M.Ö. 3000’lerden beri yerleşim yeri olduğu bilinen kent önemli bir geçiş noktası üzerinde bulunduğundan, zengin bir tarihi geçmişe sahiptir. Çanakkale, Erken Bronz Çağ kentlerinden biridir. Anadolu ile Avrupa’yı, Karadeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayan Çanakkale Boğazı ile kent eski dönemlerden beri önemini korumuştur. İki mitolojik anlatıda Çanakkale Boğazı’ndan söz edilmektedir; Altın Post ile Hero ve Leandros.

Çanakkale Hero ve Leandros

Çanakkale’nin eski isimlerinden biri Hellespontos‘tur. Hikayesi ise kısaca şöyle;
Karadeniz’e gitmek için erkek kardeşi ile Altın koça binen Helle, boğazdan geçerken denize düşer ve ölür. Bu nedenle boğazın isimlerinden biri Hellespontos yani Hele’nin denizi olur.

Diğer bilinen ismi olan Dardanelles ise Troya’nın mitolojik atalarından olan Dardanos’tan gelir.

Şehir günümüzdeki adını ise Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Kale-i Sultaniye’den almıştır.

Yörenin ilk yerleşim yerleri Kumtepe, Beşik-Sivritepe ve Beşik-Yassıtepe’dir. Bu yerleşimler Kalkolitik Çağ’a aittir. Bölgeye M.Ö. 3000-1200 yılları arasında Troyalılar yerleşmiştir. Troya Savaşı’nın ardından yöre sırasıyla Akatlar, Katalonyalılar, Türk Beylikleri ve Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girmiştir.

Çanakkale’de Gezilecek 14 Harika Yer

Çanakkale Gezilecek Yerler

1 Gelibolu

Gelibolu için Çanakkale’nin göz bebeği desek yeridir. O büyük zaferin merkezi konumundaki adada ne tarihler, ne gizemli olaylar saklı. Tarihi mekanları ve doğal güzellikleri ile ülkemizde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Gelibolu’da, Gazi Süleyman Paşa Türbesi’ni, Namık Kemal’in mezarını, Gelibolu Mevlevihanesi’ni, Gazi Süleyman Paşa Camisi’ni görebilirsiniz.

Gelibolu Mevlevihanesi’nin 1621’den önce yapıldığı düşünülmektedir. Derviş yetiştiren 15 mevlevihane içinde en gösterişli semahaneye sahip olanıdır. Ancak yapının tamamı günümüze ulaşamamıştır. Yazıcızade Mehmet Efendi Türbesi ve Saruca Paşa Türbesi ile Azebler Namazgahı, Osmanlı dönemi eserlerindendir. Antik dönemde yapılmış, Bizans döneminde onarılmış olan Gelibolu Kalesi, kıyıdaki kale burcu ve iç limanı (su havuzu) ile önemli kalıntılardandır. Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde Tarihi Milli Parkı’nı gezerek I. Dünya Savaşı’nın önemli çarpışmalarının yaşandığı ortamda geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. Eceabat’ta yine savaşın izlerini yansıtan Şehitler Abidesi’ni, Şahindere Şehitliği’ni ve 57. Alay Şehitliği’ni görebilirsiniz. Detaylı Gelibolu yazımız için;

GELİBOLU GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Gelibolu Gezilecek Tarihi Yerler

2 Çanakkale Truva Antik Kenti

Brad Pitt’in başrolünde oynadığı meşhur Troy (Truva) filmine konu olan ve Türkiye’nin Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Truva Antik Kenti (Troya Antik Kenti), ülkemizin en önemli kültür merkezlerinden biridir. Çanakkale’ye uğradığınızda bu kadim kenti görmeden gitmeyin.

TRUVA ANTİK KENTİ GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

Truva Antik Hakkında Bilgiler

3 Assos Antik Kenti

Dünyaca ünlü filozof Aristoteles’in yaşadığı Assos Köyü ülkemizin en kadim tarihi mekanlarından biri olmakla beraber, eşsiz manzarasıyla da doğa harikası bir bölgedir. Çanakkale Ayvacık ilçesinde bulunan Assos Antik Kenti’ni, bir diğer adıyla Behramkale’yi ve tarihi tiyatroyu mutlaka görmelisiniz. Assos Antik Kenti yazımızı okumak için;

ASSOS ANTİK KENTİ GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

Assos Antik Kenti Nerededir

4 Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Kent merkezinde bulunan Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde, Hadrian Heykeli, Troia, Dardanos Tümülüsü, Assos, Afrodit Heykelciği, Polyksena Lahiti isimli 6 ayrı salonda çeşitli buluntu ve eserleri görmeniz mümkün. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz eski medeniyetlere ait eserler bu müzede koruma altına alınmıştır. Müzede 12.747 arkeolojik eser, 15.237 sikke ve 2.714 adet etnografik eser kronolojik sıraya göre sergileniyor.

Çanakkale Arkeoloji Müzesi

5 Gökçeada

Ege Denizi’ndeki iki adamız da Çanakkale sınırları içindedir. Gökçeada bunlardan biridir. Adada konaklama ve tatil yapmak için uygun mekanlar bulunmaktadır. Dalış sporu meraklıları için de gidilmesi gereken yerlerden olan Gökçeada, eski Rum köyleri ve evleri, üzüm bağları, şarap tadım festivali ile de görülmeye değer yerlerdendir. Çanakkale doğal güzellikleri listesinde ayrı bir yere konulması gereken bu ada ile ilgili tüm detayları Gökçeada Gezi Rehberi yazımızda bulabilirsiniz.

GÖKÇEADA GEZİ VE TATİL REHBERİ (TIKLAYIN)

Gökçeada Gezilecek Yerler

6 Bozcaada

Ege Denizi’nde bulunan, tarihi ve doğal güzelliklerini anlatmakla bitiremeyeceğimiz diğer bir adamız Bozcaada. Hem gezi, hem tatil, hem de güzel havası ile ülkemizin en güzide mekanlarından biridir. Bozcaada hakkında detaylı bir gezi rehberi yazısı okumak için;

BOZCAADA GEZİ NOTLARI (TIKLAYIN)

Bozcaada manzara

7 Alexandria-Troas Antik Şehri

Çanakkale Ezine’de bulunan Alexandria-Troas Antik Şehri görülmeye değer bir diğer önemli mekandır. Kent M.Ö. 4. yy’da Büyük İskender’in komutanlarından Antigonos tarafından kurulmuş bir liman kentidir.

Çanakkale Alexandria Troas Antik Şehri

8 Neandria Antik Kenti

Çanakkale’de görebileceğiniz diğer bir tarihi mekan da, ilçeye 20 km. mesafede bulunan Neandria Antik Kenti’dir. Kadim tarihinin M.Ö. 7. yy’a kadar indiği mezar kalıntılarından anlaşılmaktadır. İsmi Helen dilinden alınmadır. Neandria kelime manası olarak ‘genç adam’ anlamına geliyor.

Ezine ilçesine geldiğinizde uğramanız gereken diğer birkaç yerden de söz edelim;
Ezine’ye 12 km. uzaklıkta bulunan Aslıhan Bey Cami, merkezdeki Sefer Şah Camileri 14. yüzyıl, Orhan Gazi Cami ise Osmanlı kuruluş dönemi mimarisi örneklerindendir.

Ayrıca Ezine’deki Kestanbol Termal Kaplıcası’nın romatizma, kadın hastalıkları, sinir ve kas yorgunluğu gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde etkili olduğu söylenmektedir.

Çanakkale Tarihi Yerler

9 Kaz Dağları

Çanakkale ve doğa yürüyüşü denildi mi akla ilk gelen yerlerden biri Kaz Dağları‘dır. Yemyeşil doğası, tertemiz havası, yürüyüşe elverişli patika yolları ve topografik özellikleri ile doğa sporcularının ve dağcıların vazgeçemediği dağlardan biridir. Milli park içinde güçlük derecesi farklı birçok parkur bulunuyor.

Kaz Dağları’ndan doğup Ege Denizi’ne dökülen akarsulardan biri olan Mıhlı Çayı tertemiz doğası ile insanların ilgisini çekmektedir. Çevre, çam, çınar, zeytin, defne, incir ve armut ağaçları ile kaplıdır. Etrafındaki piknik alanlarında dinlenmek, yürüyüş parkurlarında trekking yapmak ve küçük şelalelerin oluşturduğu doğal havuzlarında yüzmek isteyenler Mıhlı Çayı’nı mutlaka görmeliler.

Bölgedeki patika yoldan ilerlerken karşınıza çıkan değirmen Rumlardan kalmadır. Değirmen taşları ve su yolları ile sizi karşılayan değirmen restore edilmiştir. Değirmenin karşısında yer alan kemerli köprü ise Romalılar zamanından kalmıştır ve Troia’ya giden antik yolun Mıhlıçay üzerindeki tek geçiş noktasıdır.

KAZ DAĞLARI’NDA GEZİLECEK 10 EFSANE YER (TIKLAYIN)

Çanakkale Doğal Güzellikler

10 Saros Körfezi

Saros Körfezi birçok batık nedeniyle dalış severler için bulunmaz bir yerdir. Su altı yaşamı açısından görülmeye değer canlılarla da karşılaşabileceğiniz Saros’a gitmenizi öneriyoruz. Bu güzel kıyıda sportif olta balıkçılığı da yapılabilir. Saros Körfezi su altı akıntıları sayesinde dünyada kendi kendini temizleyen üç denizden biridir. Sanayi ve kalabalık şehirlerden uzak olduğu için de Türkiye’nin en temiz denizlerinden biri olma özelliği sürdürmektedir. Çeşitli kamp alanları, pansiyonlar, market ve bakkalların bol olduğu kıyı boyunca sakin plajlar bulmanız mümkün.

Çanakkale Denize Girilecek Yerler

11 Biga

Biga (Parion) Antik Kenti boğazın Anadolu kıyısında bulunmaktadır. Yapılan kazılardan elde edilen bilgilere göre kent, Troas bölgesinde yer almaktadır. Tarihçi Herodot, Ksenofon ve coğrafyacı Strabon, eserlerinde Parion’dan söz etmiştir. Tiyatro, hamam, nekropol, odeion (Helenistik çağda müzik dinlenmesi için yapılan mimari yapı), mezar odası, yamaç yapılarının kazıları yapılmıştır. Kazılar halen devam etmektedir. Biga hakkında detaylı yazımız için;

BİGA GEZİLECEK YERLER & PARION ANTİK KENTİ (TIKLAYIN)

biga pairon antik kent kalintilari

12 Conbayırı

Çanakkale Savaşı’nın belki de en önemli hadiselerinin yaşandığı yer. Üstelik doğal güzellikleri de anlatmakla bitmez. Bölgedeki müzeler, anıtlar, savaş kalıntıları, mezarlar ziyaret edilmeye değer.. Bu yazımızı okumadan gitmeyin.

ÇANAKKALE CONKBAYIRI HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Çanakkale Conkbayırı Hikayesi

13 Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi’ni kesinlikle görmelisiniz. Tasarımı ile bütün kalelerden farklı olan bu kalenin bir benzerini başka yerde görme şansınız yok diyebiliriz. Eceabat’a 4 km. uzaklıkta bulunan Sestos kalıntılarının taşları, Kilitbahir Kalesi’nin yapımında kullanılmıştır. Deniz kilidi anlamına gelen Kilitbahir kalesini gördükten sonra Seddülbahir Kalesi’ni de gezebilirsiniz. Konuyla alakalı detaylı yazımız için;

KİLİTBAHİR & SEBDÜLBAHİR KALESİ GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

Eceabat Gezilecek Yerler Kilitbahir kalesi

14 Çanakkale Kaplıcaları

Afrodit Kaplıcası: Afrodit Kaplıcası Çanakkale ili, Ayvacık ilçesinin Çetni köyünde bulunmaktadır. Kaplıca adını Yunan mitolojisinin güzellik tanrıçasından almıştır. Söylenceye göre;

Afrodit’in Zeus ile arası açılır. Bunun üzerine ceza olarak İda Dağı’ndaki bir mağaraya konulan Afrodit gün geçtikçe güzelliğinden uzaklaştığını fark eder. Bir süre sonra mağaradaki sıcak suda yıkanınca güzelliğine tekrar kavuşur. O gün bugündür güzelleşmek ve şifa bulmak isteyen hastalar Afrodit Kaplıcası’na gelirler.

Külcüler Kaplıcası: Külcüler Kaplıcası, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesindedir. Sodyum sülfatlı ve kükürtlü olan kaplıca suları romatizmal hastalıklar, deri ve böbrek hastalıkları ile kadın hastalıklarına yardımcı tedavi olarak kullanılır. Felçli hastalar içinde şifa kaynağıdır.

Çan Kaplıcaları: Belediye tarafından işletilen Çan Kaplıcaları Çanakkale’nin Çan ilçesindedir. Sodyum sülfat içeren kaplıca suyunun karaciğer, bağırsak, idrar ve safra yolları hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Çanakkale Kaplıca Yerleri

Tepeköy Kaplıcası: Kaplıca, Çan ilçesinde Tepeköy’de bulunmaktadır. Otel, banyo ve havuzların bulunduğu kaplıcada su sıcaklığı 37°C – 48°C arasında olup suları kükürtlüdür.

Hıdırlar Kaplıcası: Çanakkale’nin Yenice ilçesi Hıdırlar köyünde bulunan kaplıcanın suyu 73°C olup romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır.

Kestanbol Kaplıcaları: Çanakkale’nin Ezine ilçesi Kestanbol köyünde bulunan kaplıcaların suyu demir ve kalsiyum içermektedir. Otel, havuz ve banyoların bulunduğu kaplıca, antik Alexandria Troas kenti eteklerinde olup, 73°C’lik suyu ile romatizma, kadın hastalıkları ve solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Tuzla Köyü Kaplıcası: Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Tuzla köyü yakınlarında bulunan kaplıcanın suyu bol tuz içermektedir. Romatizmal ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinen sıcak su kaynağının yakınında çamur banyosu da yapılmaktadır.

Çanakkale Kaplıcaları

Çanakkale’de Gezilecek Diğer Yerler

Çanakkale Merkez Hastanesi: 1875 yılında Sultan Abdülaziz zamanında yapılmıştır. Çanakkale Savaşı sırasında askerlerin yanında sivil halka da hizmet vermiştir.

Hastane Bayırı Şehitliği ve Anıtı: Çanakkale Hastanesi’ne yaralı olarak getirilen askerlerimizin kurtarılamayarak şehit olduğu ve defnedildiği yerdir.

Çimenlik Kalesi ve Savaş Eserleri Müzesi: Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan, Kanuni Sultan Süleyman zamanında etrafı surlarla çevrilen kale, Abdülaziz zamanında tamir ettirilmiştir. Çimenlik Kalesi stratejik bir konuma sahiptir. Boğazın en dar yerinde bulunmaktadır. Ayrıca Kilitbahir Kalesi ve boğazı kontrol altına alabilecek konumdadır. Günümüzde kale içinde savaştan kalan materyallerin sergilendiği bir müze yer almaktadır. Avluda ise bir cami ve savaştan kalan toplar yer almaktadır.

Çanakkale Tarihi Yerler

Bunların dışında Çanakkale bölgesinde görülebilecek diğer yerler;

  • Nusret Mayın Gemisi Müzesi
  • Hamidiye Şehitliği ve Anıtı
  • Hasan-Mevsuf Şehitliği ve Anıtı
  • Dardanos Bataryası
  • Köseburnu Tabya Şehitliği
  • Turgut Reis Bataryası
  • Kumkale İntepe Şehitliği
  • Kumkale Çakaltepe Bataryası
  • Çardak Arıburnu Şehitliği ve Anıtı
  • Biga Namazgâh Şehitliği ve Anıtı
  • Çanakkale Askeri Deniz Müzesi
  • Saat Kulesi
  • Aynalı Çarşı

Çanakkale’de Ne Yenir?

Çanakkale mutfağı süt ve süt ürünleri, çeşitli ot ve sebzeler, deniz ürünleri ve hamur işleri ile şekillenmiştir.

Yöreye özgü tatlar arasında; tarhana, yoğurt çorbası ve sütlü çorba, kuru bamya, kuzu kapama, asma yaprağında sardalya, iskorpit çorbası, melki yemeği, metez, börülce köftesi, yoğurtlu kavurma, keşkek, turp otu salatası, Gökçeada’nın efibadem kurabiyesi, papaz yahni, Biga peynir tatlısı, tumbi, peynirli patlıcan, erik macunu ve ahlat suyu bulunmaktadır.

Çanakkale Yemekleri

Çanakkale’den Ne Alınır?

Çanakkale ziyaretiniz sonrası ister kendiniz için, ister yakınlarınız için yöreye özgü bolca hediyelik eşya bulabilirsiniz. Mesela neler mi?

  • Bir türkümüze de ismini veren Çanakkale’nin meşhur Aynalı Çarşı’sından domates reçeli (Bozcaada’ya özgü),
  • Bayramiç, Ezine ve Ayvacık’tan el dokuması Yörük halıları,
  • Assos’tan değerli taşlarla yapılmış yüzük, kolye gibi takılar ve yöreye özgü dokuma ürünler,
  • Gökçeada’dan bademli kurabiye, zeytin ürünleri, ada kekiği ve dibek kahvesi,
  • Ezine’den beyaz peynir,
  • Çanakkale’nin birçok yerinden organik bal, zeytin ve zeytinyağı,
  • Seramiğiyle ünlü şehre gitmişken vazo, saksı ve fincan gibi ürünler alabilirsiniz.

Çanakkale Hediyelik Eşyalar

Çanakkale Sualtı Dalış Sporları

Çanakkale’de sualtı dalışı denince akla ilk gelen yerlerden biri yukarıda da bahsettiğimiz gibi Saros Körfezi’dir. Körfez, zengin su altı faunası ve birçok batığı ile amatör ve profesyonel dalgıcın ilgi odağıdır. İstanbul’a yakın olması da dalgıçların burayı tercih etmesinin başka bir nedeni.

Kendi kendini temizleyen ender denizlerden biri olan Saros Körfezi’nin su altı güzelliklerini görmek, çeşit çeşit balık, bitki ve süngeri izlemek, yeni bir dünyayı keşfetmenin sevincini yaşamak isterseniz hafta sonları düzenlenen dalgıçlık kurslarına katılmanız yeterli olacaktır.

Saros Körfezi dalış noktalarından Toplar Burnu’nda, süngerler ile örtülü birçok mağara ve kovuklar çeşitli balıklara ev sahipliği yapmaktadır. Toplar Burnu’nun batısında yer alan Asker Taşı, İbrice Limanı’nın sağında yer alan Cennet, solunda yer alan Cehennem koyları, Minnoş Adası, Üç Adalar, Bebek Kayaları dalış yapılabilecek diğer noktalardır.

Çanakkale Sualtı Dalış Yerleri

Bölgede bir diğer dalış alanı Gökçeada’dır. Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkına sahip olan Gökçeada, su sporlarına gönül vermişlerin cazibe merkezidir. Adanın birçok noktasında dalış yapılabilmektedir. Bunlardan Aydıncık Burnu şnorkel ile dalış yapmaya elverişli olduğu kadar tüplü dalışlar için de tercih edilen bir alandır. Çanakkale Savaşı’nda İngilizler tarafından deniz üssü olarak kullanılan Kefalos’un (İngiliz Limanı) kumluk zemininde bulunan gemi batığı ve çeşitli balıklar gece dalışlarında oldukça güzel görüntüler sergilemektedir. Dalış teknelerinin ilk uğradığı yer olan Kaşkaval Burnu, duvar dalışı yapılan bir bölgedir. Denizin kayalık yapısı 30 metreye varınca kısmen biter. Serpilmiş kayalıklar müren balıklarının sığınağıdır adeta… Yıldız Yolu, İnce Burnu, Kömür Burnu ve Kaleköy de Gökçeada’da dalış yapmaya elverişli diğer noktalardır.

Gökçeada Dalış Yerleri

Sığ sularda dalış yapmayı sağlayan bir diğer bölge de Bozcaada’dır. Kıyıdan tüplü dalış yapma imkanı bulunan bu bölgede en iyi dalış zamanı gecedir. Bozcaada’da bulunan dalış noktaları; en çok 20 metre derinliğe ulaşan Sulu Bahçe, taşlar arasında gezen karagöz, lagos ve orfoz gibi balıkları görebileceğiniz Bakla Taşlar dalış bölgesi, çeşitli deniz kabuklusunun yaşadığı adanın en ünlü kumsalına sahip Ayazma, fok mağaralarının, renkli süngerlerin, deniz tavşanlarının bulunduğu Mermer Burnu, derinliği 30 metreye ulaşan Kalın Burun, poyraz rüzgarına açık olduğundan tüplü dalışlara pek uygun olmayan Mauna Adası ve Bozcaada’ya yaklaşık 6 mil uzaklıkta, en derin yeri 35 metreyi bulan Tavşan (Mavria) Adaları’dır.

bozcaada sualti dalis yerleri

Çanakkale’den bu kadar söz etmişken Çanakkale Zaferi’nin simgesi Seyit Onbaşı‘yı atlamak doğru olmaz.

ÇANAKKALE NASIL BİR YER? ÇANAKKALE HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Seyit Onbaşı Hikayesi

İngiliz ve Fransız kuvvetlerinin güçlü donanmaları Çanakkale Boğazı’nı 18 Mart 1915’de bombardımana tutmuş, bu bombalardan bir kısmı da Seyit Onbaşı’nın da bulunduğu Rumeli Mecidiye Tabyası’na isabet etmiştir.

Tabya büyük hasar görmüş, sadece Seyit Onbaşı, Niğdeli Ali ve birkaç kişi sağ kalabilmişti. Üstelik batarya topunun ağzına mermiyi kaldıran mekanizma da hasar görmüştür. Buna rağmen Seyit Onbaşı, Yaradan’a sığınıp tüm gücüyle 275 kiloluk koca mermiyi sırtlanıp insanüstü bir güçle namluya sürmüştür ve yapılan atışla Fransızların Oceon Zırhlısı büyük hasara uğratılmıştır.

Tabyalarda hasar tespiti yapan Komutan Cevat Paşa, Rumeli Mecidiye Tabyası’na geldiğinde Seyit Onbaşı’yı gösterdiği kahramanlıktan dolayı tebrik eder ve Onbaşı’dan mermiyi tekrar kaldırmasını ve bu anın resmedilmesini ister. Fakat Seyit Onbaşı mermiyi bir türlü kaldıramaz. Bu durum karşısında mahcup olan Onbaşı’ya Cevat Paşa’nın cevabı şöyle olmuştur: “Müsterih ol evladım. Gerektiğinde o mermiyi sen defalarca yine kaldırmayı becerirsin.”

Bugün Seyit Onbaşı’nın mermiyi kaldırırken görülen resimdeki mermi, Cevat Paşa’nın emriyle ağaç maketten yapılan bir mermidir ve sembolik olarak sonradan çekilmiştir.

seyit onbasi canakkale savasi

Fransız Generalin Çanakkale Anısı

General Gurro, Çanakkale Savaşları’nda kolunu kaybetmiş bir Fransız askerdir. Yıllar sonra mezarlıklarının açılışı için Çanakkale’ye gelen General, Türk Şehitliği’ni görmek ister. Şehitlerimizin önünde saygı duruşunda bulunduktan sonra başından geçen bir olayı gözyaşları içinde orada bulunanlarla paylaşır.

Savaşta günlerce yerde kalan cesetlerin kokmaya başlaması üzerine bir günlük ateşkes ilan edilir. Türk komutanlarıyla askerler arasında bir çatışma çıkmasın diye dolaşırken Gurro’nun dikkatini iki asker çeker. Türk askeri yaralı Fransız askerini kucaklamış yarasını sarmaktadır. Türk askerine bunun sebebini sorduğunda, generalin aldığı cevap çok şaşırtıcıdır. Türk askeri, Fransız askerine yaklaştığında yaralı olduğunu, elindeki resme bakıp ağladığını söyler. Kahraman askerimiz düşünmüştü ki onu bir bekleyen vardı onun için Fransız askerine yardım ediyordu. General Gurro bu cevap karşısında “O seni öldürmek isteyen düşman askeri” dediğinde aldığı cevap şöyle olmuştur: “Olsun efendim. Onun geride bir bekleyeni var, oysa benim kimsem yok.”

Türk askeri de yaralıydı ve kendi yarasına toprak basmaktaydı. Biraz sonra iki asker de cansız yerde yatmaktaydılar.

Fransız General Gurro bu anısını anlattıktan sonra orada bulunanlara döner ve “Biz burada büyük bir milletin kahraman askerleriyle çarpıştık. Böyle onurlu insanları tanıyıp, o güzel insanların huzurunda bulunmaktan ve anıları önünde saygıyla eğilmekten şeref duyuyorum…” der.

canakkel savasi fotograflari

Çanakkale’de Kaybolan İngiliz Alayı

Çanakkale Savaşları sırasında sırlarla dolu olayların yaşandığı söylenmektedir. Bunlardan biri de kaybolan İngiliz Alayı ile ilgili olanıdır.

Birleşik Ordu Komutanı Sir Ian Hamilton’un isteği üzerine, Suvla Koyu’na çıkartma yapan Norfolk Alayı’nın 4. taburuna bağlı 267 askere Bombatepe’ye yürümeleri emredilir. Bu alayın Sandringham bölüğündeki 180 askerden haber alınamaz. Görgü tanıklarının anlatmalarına göre “İngiliz saldırısında tepenin üzerinde görünen gri renkli bir bulutun 4. taburu içine aldığı ve bu askerlerin bir daha görülmediği” şeklindedir. Bu olay hala bir efsane olarak önemini korumaktadır.

Savaştan sonra İngiliz Hükümeti kaybolan askerlerin akıbetini Türkiye’ye sormuşlar ve şu cevabı almışlardır. “Türkiye onları ne esir almıştır ne de ölüm kayıtları vardır. Devletimiz bu askerlerle ilgili herhangi bir bilgiye sahip değildir.”

https://www.youtube.com/watch?v=bOu1SP-oXBo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir