Kapat
Biga Gezisi

Çanakkale’nin ekonomik ve nüfus bakımından en büyük ilçesi Biga, içinde bulundurduğu Parion Antik Kenti, Kocabaş çayının doğal güzellikleri, harika havası ve manzaraları açısından ülkemizin en güzel yerleşim yerlerinden ve aynı zamanda turistik bölgelerinden biridir. Anlatılana göre Biga’nın fatihi Sultan Alaaddin beylerinden Boyboğa’dır. Bu sebeple Biga’nın eski isminin Boğa olduğu bilinmektedir. Şimdi beraber Biga gezilecek yerler listemizi inceleyelim.

parion antik kenti canakkale

Biga Parion Antik Kenti

Alt kısımda her ne kadar Biga’da gezilecek yerler listesi yapsak da, Parion Antik Kenti’ni bu listenin dışında ayrı olarak ele almaya değer bulduk. Zira Biga’nın en önemli tarihi eseri bize göre burasıdır.

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü sınırları içinde yer alan Parion Antik Kenti M.Ö. 709 yılında kurulmuştur. Kent tarihi boyunca Persler, Makedonlar ve Romalıların egemenliğine girmiş, Augustus ve Hadrianus Dönemlerinde iki kere koloni kenti olarak ilan edilmiştir. Anlatılan bilgilere göre Troya döneminde Paris burada yaşamış ve mekan Paris’in yeri anlamında Parion ismini almış.

M.S. 2.yy’dan itibaren ise Hristiyan topluluğunun yaşadığı bir piskoposluk merkezi olmuştur.

Çanakkale Gezilecek Yerler

Kentte gerçekleştirilen kazılarda parçalar halinde mermer bir heykel ele geçirilmiştir. Heykel üzerinde yapılan incelemelerde eserin Artemis’e ait olduğu sonucuna varılmıştır. Özgün bir kompozisyona sahip olan heykel koruma altına alınmıştır.

Parion Antik Kenti Kazı Çalışmaları

Kemer’de yapılan kazı çalışmalarında, şehrin zenginliğini ve kültürünü temsil eden bir tiyatro, Roma villası ve odeion yapısı ortaya çıkarılmıştır. Yapılan araştırmalarda Roma Villası’nın bundan 2000 yıl önce, kalorifer sistemi ile ısındığı tespit edilmiş. Büyük bir kazanda ısıtılan su, taş duvarlar ve zeminler arasında dolaşım sağlayarak mekanı ısıtan bir sistem uygulanmış. Evet.. 2000 sene önce.. Muhtemelen interneti falan da kullanmışlardır ama kazı çalışmalarında henüz bulamadık. 🙂

Son kazı çalışmalarında Nekropol kısmında çeşitli mezar odaları ortaya çıkmıştır. Bu odalar Parion Kenti’nin ne kadar gelişmiş, köklü bir kültür ve soylu ailelerin yaşadığını göstermektedir.

biga pairon antik kent kalintilari

Biga’da Gezilecek Yerler

# Biga Kocabaş Çayı: Biga’nın akla ilk gelen doğal güzelliklerinden biri burası. 80 km. uzunluğa sahip bu çay Biga’nın ortasından geçmektedir. Üzerinde yer yer irili ufaklı köprüler bulunduran Kocabaş Çayı, kaynağını Kaz Dağları’ndan almaktadır. Tarih sayfalarında önemli bir yere sahip Büyük İskender savaşlarının da bu çayın kıyılarında yapıldığı bilinmektedir.

# Nilüfer Gölü: İsminden de anlaşılacağı üzere, nilüfer çiçeklerinin yetiştiği göldür. Bu özelliği ile ön plana çıkan göl, Bolu Abant Gölü’nden sonra nilüfer çiçeği yetişen ikinci gölümüzdür. Gölün yakınında bulunan yüz yıllık Boşnak köyü olarak bilinen Kalafat Köyü’ne de uğramanızı tavsiye ederiz.

nilufer golu kalafat koyu

# Karabiga: M.Ö. 7. yüzyılda Milet koloni kenti döneminden kalma Priapos Kalesi bu beldedir. Karabiga denince sahiller, balıkçı tekneleri ve şirin limanı akla gelir. Merkezden sık sık otobüslerin kalktığı mekan yüzmek ve deniz manzarası eşliğinde balık restoranlarında ziyafet için en ideal yerlerden biri. Kadınlar hamamı plajı da Karabiga’nın meşhur mekanlarından biridir.

Çanakkale Biga Gezi

# Çarşamba Pazarı: Köylülerin bahçelerinden topladıkları meyve, sebze ve köy kadınlarının hazırladığı ürünlerin satıldığı organik pazar. Biga’ya gezmeye gittiğinizde Çarşamba gününü tercih edin ve bu pazara muhakkak uğrayın.

# Ulu Camii: Fatih Sultan Mehmet Han’ın Manisa Sancakbeyi olduğu dönemde yaptırdığı güzel bir camidir. Biga’nın en eski camisi olarak bilinmektedir.

Çanakkale Camileri

# Biga Okçuluk Şenlikleri: Eylül ayının ilk haftası Çanakkale’de olursanız, Biga ilçesinde yapılan şenliklere katılmanızı tavsiye ederiz. Festivalin ana teması geleneksel tarihi okçuluk sporunu yaşatmak, tarihi değerlerimize, geleneklerimize ve kültürel mirasımıza sahip çıkmaktır. Yurt dışından katılımların da olduğu şenlikte çim saha üzerinde atlı cirit gösterileri, halk oyunları, barutlu tüfek ve oklarla yapılan atış gösterileri misafirlere renkli görüntüler sunmaktadır. Ayrıca festival alanında gerçekleştirilen at üzerinde kılıçla karpuz kesme gösterisi de festivale renk katmaktadır.

# Balıkkaya Tepesi: Özellikle akşam saatlerinde şehir manzarasına hakim, 200 m. yükseklikte bulunan bir tepedir. Aynı zamanda Balıkkaya efsanesi ile ünlüdür. Anlatılanlara göre yükseğe çıktıkça tanrıya ulaşacağını zanneden bir kadın bu tepede taş olmuştur.

Çanakkale Tatil Rehberi

Biga’nın Nüfusu

Çanakkale Biga’nın son yapılan nüfus sayımına göre (2020) ilçe merkezinin nüfusu yaklaşık 53 bindir. Belde ve köylerin nüfusu yaklaşık 37 bindir. İlçe merkezi, belde ve köylerin toplamı yaklaşık 91 bin civarındadır.

Biga Nerede? Nasıl Gidilir?

Çanakkale’nin en büyük ilçesi olan ve alt taraftaki haritada işaretlediğimiz Biga, Çanakkale şehir merkezine 84 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Kaz Dağları’nın kuzeyinde ve Çanakkale’nin doğu tarafındadır. Tarihi-kültürel değerlere sahip bir gezi ve tatil beldesi olan Çanakkale ilimizde yollar oldukça elverişli olduğu için, il merkezinden Biga’ya bireysel araç ya da toplu ulaşım araçlarıyla kolayca gelebilirsiniz.

Biga kaç saat uzaklıkta?

  • Bandırma’ya 60 dakika mesafede bulunur. (İstanbul’dan gelecekler için Yenikapı feribotları ile 3 saate Bandırma’ya varıyorsunuz.)
  • Biga – Bursa arası yaklaşık 2,5 saat
  • Biga – İzmir merkez arası yaklaşık 4 saat
  • Biga – Edirne merkez arası yaklaşık 3,5 saat

ÇANAKKALE CONKBAYIRI HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Çanakkale Biga Gezilecek Yerler

ÇANAKKALE GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

ÇANAKKALE TRUVA GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir