Kapat
Çanakkale Nasıl Bir Şehir?

Çanakkale, Türk ulusu için bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda nasıl bir kahramanlık sergileyebileceğimizin kanlı canlı kanıtı olan en önemli şehirlerimizden biri. Birinci Dünya Savaşı cephelerinden olan Çanakkale’nin her bir metrekaresi zaferlerle ve destanlarla doludur. Bu mukaddes şehir dünya tarihine ‘Çanakkale Geçilmez’ sözünü bir daha silinmemek üzere kazımıştır.

Aynı zamanda Troya, Assos, Alexandria Troas, Apollon Smintheus, Parion gibi arkeolojik değerlere de sahip olan Çanakkale, hem tarihi, hem doğası ile gezip görülmeyi en çok hak eden illerimizden biri. Yerel değerlerini korumuş, tarihi ve kültürel varlıklarına sahip çıkmış, temiz, düzenli ve yaşanabilir bir şehir Çanakkale. Türkiye ortalamasına göre şehirleşmesi daha düzgün, nüfusu daha düşük bir kent. Ayrıca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi gibi büyük ve gelişmiş bir üniversiteyi de bünyesinden barındırıyor. İstanbul’a yakınlığı ise ulaşım açısından büyük avantaj sağlıyor.

Peki Çanakkale nasıl bir yer? Çanakkale’de yaşamak, Çanakkale’de öğrenci olmak nasıl? Memurlar için Çanakkale’de yaşam şartları neler? Bu gibi konuları aktaracağımız yazımızda önce Çanakkale ile ilgili bilgilere kısaca değinelim.

Çanakkale Conkbayırı Hikayesi

Çanakkale Nerede? Nasıl Gidilir?

Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran Çanakkale, Türkiye’nin kuzeybatı ucunda, kendi adını taşıyan boğazın iki yakasına kurulu bir şehirdir. Topraklarının bir kısmı Marmara, bir kısmı Ege Bölgesi’ndedir. Kuzeyinde Edirne ve Tekirdağ, batı ve güney kesiminde Balıkesir ile komşudur. Marmara ve Ege Denizi’ne uzun bir sahil sınırı vardır.

Çanakkale ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Çanakkale Karayolu Ulaşımı;
Topraklarının bir kısmı Trakya’da, bir kısmı ise Ege Bölgesi’nde olan Çanakkale, ulaşım açısından çok rahat bir noktada bulunuyor. Yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü bittiğinde hem Trakya üzerinden (şu an feribot aktarmalı gidiliyor) hem de Anadolu yönünde Bursa-Eskişehir-Balıkesir gibi iller üzerinden karayolu ile Çanakkale merkeze kolayca gidebilirsiniz. Türkiye’nin hemen her büyük şehrinden Çanakkale’ye karşılıklı otobüs seferleri bulabilirsiniz.

  • İstanbul – Çanakkale arası yaklaşık 350 kilometre ve 5 saat.
  • Ankara – Çanakkale arası yaklaşık 660 kilometre ve 7 saat 30 dakika.
  • İzmir – Çanakkale arası yaklaşık 350 kilometre ve 5 saat.
  • Antalya – Çanakkale arası yaklaşık 700 kilometre ve 9 saat.
  • Erzurum – Çanakkale arası yaklaşık 1520 kilometre ve 17 saat.

# Çanakkale Havayolu Ulaşımı;
Çanakkale Havalimanı tam şehir merkezinde bulunuyor. Muhtemelen Türkiye’de şehrin bu kadar içinde olan başka bir havalimanı yoktur. Yakınlığı avantaj belki ama henüz Türkiye’nin birçok iline direkt yapılan uçuş seferleri bulunmuyor. Hatta bazen İstanbul’a bile bulamıyorsunuz. Havalimanı normalde eski ama yapılan genişletme çalışmalarıyla 2017 yılında yeniden hizmete girdi. Dolayısı ile henüz tam istenen düzeyde değil diyebiliriz.

Kısaca Çanakkale Tarihi

Çanakkale, Erken Tunç Çağı’ndan (M.Ö. 3000) bu yana önemli bir yerleşim yeri olma özelliğini hep korumuştur. İki kıtanın birleştiği noktada bulunması ve iki deniz arasında bağlantı kurması nedeniyle Çanakkale önemli bir stratejik konuma sahip durumda. Bu durum tarih boyunca Çanakkale’nin büyüyüp gelişmesine yardım ettiği gibi sürekli göç ve istilaya uğramasına da neden olmuş.

Çanakkale’nin en eski isimleri Hellespontos ve Dardanelles’tir.

Yörenin bilinen en eski insanları, Beşiktepe ve Kumtepe yerleşmelerinden bilinen Kalkolitik Dönem’in yerli halkıdır. Sonrasında bunları Troya halkı izler. Troya Savaşı’nın ardından yöre sırayla Akatlar, Katalonyalılar, Türk Beylikleri ve Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girmiştir.

Birinci Dünya Savaşı’nda savaşın cephelerinden birisi olan Çanakkale, tarihin seyrini değiştiren bir savunma örneği sergileyip 18 Mart 1915 tarihinde çok büyük bir zafere imza atmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünkü bağımsızlığını kazanmasında çok önemli rol oynamıştır.

ÇANAKKALE CONKBAYIRI HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)

Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Çanakkale’nin 2020 yılı nüfusu yaklaşık 540 bin kişidir.
Plaka Kodu: Çanakkale’nin plaka kodu: 17
Telefon Kodu: Çanakkale’nin telefon kodu: 0286
Posta Kodu: Çanakkale’nin posta kodu: 17000
Yüz Ölçümü: Çanakkale’nin yüz ölçümü: 9.737 km²

Çanakkale Belediyesi Web Sitesi: www.canakkale.bel.tr
Çanakkale Belediyesi Telefon: 444 1 717

Çanakkale Valiliği Web Sitesi: www.canakkale.gov.tr
Çanakkale Valiliği Telefon: 0 (286) 217 19 99

Çanakkale İlçeleri;

  • Ayvacık
  • Bayramiç
  • Biga
  • Bozcaada
  • Çan
  • Eceabat
  • Ezine
  • Gelibolu
  • Gökçeada
  • Lapseki
  • Yenice

Biga Gezisi

Çanakkale Ekonomisi

Önceleri Çanakkale ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanıyordu ama günümüzde artık yavaş yavaş sanayi alanında da söz sahibi olmaya başladı. Özellikle imalat sanayi gelişmektedir.

Sahil şeridi olmasından dolayı balıkçılık kent ekonomisine öneli katkı sağlar. Çok çeşitli balık türleri vardır. Hayvancılıkta ayrıca çam balı üretimi yapılır. En önemli tarım ürünleri; ayçiçeği, üzüm, buğday, arpa, yulaf, çavdar, susam, tütün, zeytin ve baklagillerdir. Çanakkale, iklimi nedeniyle seracılık için çok uygun bir şehirdir. Bağcılık gelişmiştir ve sebze meyve üretimi yaygındır.

Seramik anlamında ise Çanakkale, Türkiye’nin öncü şehirlerinden biridir.

Çanakkale Seramik Üretimi

Çanakkale’nin Coğrafi Yapısı ve İklimi

Çanakkale topraklarının görüntüsü genellikle dağ ve tepelerle kaplı alanların vadilerle parçalanmış engebeli halinden oluşur. En yüksek kesimleri Kaz Dağları’dır. Geniş alana yayılmış ova ve platoları pek yoktur. Çanakkale’nin ormanlık alanı şehrin yarıdan fazlasını kaplıyor ama sanayileşme konusunda hızlı ilerleyişi bu durumu yakın gelecekte tersine çevirebilir.

Çanakkale’de iklimin belirleyici faktörü şehri ortadan ayıran Çanakkale Boğazı’dır. Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş iklimi hüküm sürer. Ilıman bir şehirdir. Gelibolu Yarımadası, Balkanlardan gelen havanın etkisiyle biraz daha soğuktur. Kar yağışı ortalaması düşüktür.

mihli cayi canakkale 1

Çanakkale Kültürü – Örf, Adet, Gelenek ve Görenekleri

Kıtaları birbirine bağlayan bir geçiş noktası olmasından dolayı Çanakkale’de büyük bir kültürel miras hakim. Günümüzde Türkmen, Bulgar göçmeni, yörük, çerkez ve pomak gibi birçok farklı millet aynı şehirde, tek çatı altında yaşamakta. Her bir millet kendi kültürünü kendi içinde yaşayıp yaşatmakta. Şehir merkezinde görmek pek mümkün olmasa bile, Çanakkale’nin kırsal kesimlerinde Anadolu’ya özgü kılık kıyafet ve gelenek göreneklere şahit olmak hala mümkün. Özellikle Eceabat, Beşyol ve Dümrek kesimlerinde köylü halk mintan, entari, bindallı gibi kıyafetleri giymeye devam ediyor. Düğün ve eğlence günlerinde harmandalı ve zeybek gibi yöresel oyunlar oynanıyor.

El sanatları konusunda da Çanakkale önemli illerimizde biri. Halı, kilim ve bez dokuma gibi el sanatlarının yanında şehrin isminden de anlaşılacağı üzere çanak, çömlek ve seramik yapımı Çanakkale’de başlı başına ayrı bir kültürdür.

canakkale aynali carsi

Çanakkale Mutfağı ve Çanakkale’ye Özgü Yemekler

Nice tarihi ve destansı olaylara ev sahipliği yapan Çanakkale’nin yemekleri de gerçekten efsane. Çok çeşitli ve zengin bir mutfağı var. Özellikle deniz ürünleri konusunda çok iyiler. Şehir sahip olduğu değerlerden dolayı yerli yabancı çok yoğun bir turist akınına da uğruyor. Onlara da fikir vermesi açısından ‘Çanakkale’nin meşhur lezzetleri nelerdir?’, ‘Çanakkale’de ne yenir?’ sorularına cevap vermiş olalım.

Çanakkale mutfağına özgü yemeklerden bazıları;

  • Ovmaç Çorbası
  • İskorpit Çorbası
  • Ispanak Çorbası
  • Tumbi
  • Çırpma
  • Melki Yemeği
  • Yumurtalı Tiken
  • Metez
  • Börülce Köftesi
  • Lüfer Pilavı
  • Patlıcan Kapama ve Patlıcan Turşusu
  • Papaz Yahnisi
  • Tuzlu Sardalye ve Midye Dolma
  • Peynir Helvası ve Basma Helvası
  • Gelibolu Böreği
  • Bakla Keşkeği
  • Piruhi
  • Kağıtta ya da Asma Yaprağında Sardalye

GELİBOLU GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

canakkale mutfagi

Memur ve Öğrenciler İçin Çanakkale Nasıl Bir Yer? Çanakkale’de Yaşam

Çanakkale’de bulunan üniversitemiz Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi. Bu üniversitenin kampüsleri şehrin farklı yerlerine dağılmış vaziyette. Fakat geneli merkeze yakın olduğu için ulaşım imkanları oldukça rahat.

Çanakkale turistik anlamda çok gelişmiş bir şehir. Bozcaada, Gökçeada, Kordon Boyu, Gelibolu, Truva, Assos, Ayazma, Conkbayırı, Şehitler Abidesi gibi yılın her mevsimi herkese hitap eden yerleri var. Yoğun da bir turist popülasyonu mevcut. Dolayısı ile gezip görme, yeme içme, eğlence hayatı gibi konularda Çanakkale’de sıkılmanız söz konusu bile değil. Memur ve öğrenciler için Çanakkale, Türkiye’nin en yaşanılası kentlerinden biridir. Ne boğucu bir kalabalığı, ne de sıkıcı bir ortamı vardır. “Çanakkale’de nerede yaşanır?” sorusu, hem merkez hem de ilçeleri kapsayan uzun bir liste ile cevaplanabilir.

Ama turistik bir şehir olmasının getirdiği bazı olumsuzluklar da var. Çanakkale öğrenci ve memurlar için biraz pahalı bir şehir. Turist, öğrenci ve asker çokluğu esnafları biraz fiyat yükseltmeye itiyor. Yapılmakta olan Boğaz Köprüsü de buna tuz biber ekmiş vaziyette tabi. Emlak fiyatları da ister istemez yükseliyor.

Çanakkale modern, gelişmiş ve huzurlu bir şehir. Kimse kimseye karışmaz, rahat ve sakin yaşarsınız. Ama sanırız bunun bedeli olarak, günlük ihtiyaçlar için değil belki ama emlak konusunda maddi açıdan Anadolu şehirlerine göre biraz daha zorlanabilirsiniz.

Ulaşım konusunda ise sıkıntısızdır ve ucuzdur. Şehir merkezinde hemen her yere yürüyerek gidebilirsiniz zaten. Araçla bile en uzak iki mesafe arası 45 dakikayı geçmez. Çanakkale genel olarak hem memur hem öğrenci için Türkiye ortalamasının üzerinde kaliteye sahip bir şehir.

ÇANAKKALE GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

Çanakkale Öğrenci ve Memur Hayatı

“Çanakkale Nasıl Bir Yer? Çanakkale İle İlgili Bilgiler” üzerine 1 yorum

  1. HAKAN BİLDİK says:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir