Kapat
Gelibolu Gezilecek Tarihi Yerler

Eski adı Critote olarak bilinen kente Gallipoli ismi verilmiş. Antik Çağ zamanlarında Kelt (Galli) uygarlığı burada yaşadığı için bu isim kullanılmış. Keltlerin Şehri…

Gelibolu…

Bir gün Çanakkale’de bu topraklara yolunuz düşerse hem aklınızın, hem kalbinizin burada kalacağına emin olun. Türk tarihinin o efsane mücadelesini iliklerinize kadar hissettirecek bir mekan.. Bölgede yapılan düzenlemeler, tabyalar, kaleler, şehitlikler, anıtlar, savaştan kalan malzemeler, heykeller, maketler sizi Kurtuluş Savaşı’na kadar götürecek. Topraktaki şehit kanlarından olsa gerek, bu topraklarda çok büyük bir maneviyat, müthiş bir enerji var.

Şunu hemen belirtelim ki Gelibolu’ya en az bir gününüzü ayırmalısınız. Tabii yanınızda rehberin de olması bambaşka oluyor. An be an, nerede ne yaşandı, neler oldu?.. Bütün detayları anlatıyorlar. Rehbersiz gittiğinizde bu kadar etkili olmayabilir.

Gelibolu Nerededir? Nasıl Gidilir?

Marmara Bölgesi’nde bulunan Gelibolu, Çanakkale ilimizin bir ilçesidir. Çanakkale merkezi ile Gökçeada arasında bulunan yarımadaya İstanbul’dan geliyorsanız Tekirdağ-Şarköy istikametinden bölgeye ulaşabilirsiniz. Fakat Çanakkale tarafındaysanız feribot kullanarak karşıya geçebilirsiniz. Feribot 2019 gidiş dönüş fiyatı 62 TL’dir. Bu fiyat otomobil için geçerlidir. Araç içindeki kişilere ayrı olarak ödeme yapmıyorsunuz. Takriben 20 dk. içinde Gelibolu Yarımadası’na geçmiş oluyorsunuz.

Gelibolu’da Gezilmesi Görülmesi Gereken Tarihi Yerler

# Gelibolu Mevlevihanesi: Gelibolu Hamzakoy’da bulunan Mevlevihane 33 bin metrekarelik bir alana kurulmuştur. 17. yy’da Ağazade Mehmet Dede tarafından yaptırılan Mevlevihane, Osmanlı-Türk tarihinde önemli düşünürler yetiştirmiştir.

Gelibolu Mevlevihanesi

# Bigalı Köyü ve Atatürk Evi: Mustafa Kemal’in 25 Nisan çıkartmasından önce tümeni ile birlikte karargah kurduğu yerdir. Köyde 2005 yılında restorasyon çalışmaları başlatılmış, evlerin dış cepheleri taş duvarlarla örülmüş, her eve Türk bayrakları asılmış, köyün merkezine bir park yapılarak Atatürk heykeli dikilmiştir.

Burada karargah kuran 19. Tümen’in iki katlı müzesi de parkın hemen yanındadır. 15 Nisan’da 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Bigalı’ya gelince köyün muhtarı kendi evini Mustafa Kemal’in hizmetine sunmuştur. 1973 yılında müze olarak hizmete giren evde Mustafa Kemal’in çalışma masası, yatağı ve şahsi eşyaları sergilenmektedir.

Bigalı Köyü’nden bahsetmişken, tarihin önemli sayfalarından bu efsane olayı alıntı yapmadan geçemedik..

Bigalı Köyü, Çanakkale Gelibolu Savaşı’nın seyrini değiştiren köy olarak bilinir. Bilindiği üzere İtilaf Devletleri, Çanakkale cephesini açmışlardı. Gelibolu cephesinin açılması Osmanlı Devleti için büyük önem arz ediyordu. Çünkü Çanakkale’nin geçilmesi, boğazların ve en önemli topraklarımızın işgali anlamına geliyordu.

I. Anafartalar Zaferi

Osmanlı 5. Ordu Komutanı Mareşal Liman von Sanders, Albay Fevzi Bey’e taarruz emri verdi. Albay Fevzi Bey, uzun mesafe yol alan askerin yorgun düşeceğini ve savaşamayacağını düşündüğü için bu emre itaat etmedi. Bunun üzerine Sanders, Albay Fevzi Bey’i görevden aldı, taarruz emrini Mustafa Kemal ve askerlerine verdi.

Yarbay Mustafa Kemal, Bigalı Köyü’nde 19. Tümen komutanıydı. Tümeni karşısına geçen komutan “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum” dedi ve ordusu ile Conk Bayırı’na yürüyerek taarruza kalktı. Bölge kıyamet yerine dönmüştü. Cephanesi biten ve takati kalmayan Türk askeri geri çekilmeye başladı. Türk askerinin boşalttığı mevzilere düşman askerleri yerleşti. Düşman askerlerine ait savaş gemileri yoğun şekilde bu mevzileri bombalamaya başladı. Fakat mevzilerde kendi askerlerinin olduğundan haberleri yoktu. Düşman orduları bu çıkartmada büyük kayıp verdi ve geri çekilmek zorunda kaldı. (İngiliz General C. F. Aspinall Oglander, Büyük Harbin Tarihi isimli kitabında bu hadiseyi itiraf etmiştir)

Bu sırada 19. Tümen’in direnci bitmek üzereydi ki 57. Alay yetişmişti. Çanakkale cephesinde her iki tarafta da binlerce insan can vermişti. Kahraman ordumuz büyük bir tarih yazdı ve İtilaf Devletleri bozguna uğratıldı.

Ufak bir hatırlatma: Savaş esnasında Mustafa Kemal’in “Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum” sözü Bigalı Köyü’nde söylenmiştir. İnternet sayfalarında ve sosyal medyada bu sözün söylendiği yer ve Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştiren köy olarak Oluklu Köyü olduğu yazılmış. Bu bilginin yanlış olduğunu hatırlatmak istedik.

# Fransız Mezarlığı: Denize hakim bir noktada bulunan bu Fransız Mezarlığı, 1854-1856 yılları arasında Türk-Rus Harbi’nde şehit düşen Mehmetçikler ile birlikte ölen 5 bin Fransız askerinin anısına dikilmiştir.

# Sarıcapaşa Türbesi: Fransız Mezarlığı’nın yanındaki sokaktan ulaşılan Sarıcapaşa Türbesi, Yıldırım Beyazıt zamanında Kaptan-ı Deryalık yapan Sarıcapaşa’ya aittir.

# Dumlupınar Anıtı: İsveç gemisi ile çarpışırken batan Dumlupınar Denizaltısı’nda bulunan 81 şehidimizin anısına yapılmıştır.

canakkale tarihi yerler gezi

# Çilehane: Dumlupınar Anıtı’ndan sahile doğru ilerlediğinizde Çilehane tabelasıyla karşılaşırsınız. Dik bir kayalığın altında yer alan Çilehane iki küçük odadan oluşan, ibadet için yapılmış bir kaya oyuğudur. Burası büyük velilerden Yazıcızade Mehmet Efendi’nin yedi yıl çile doldurarak Kitab-ı Muhammediye adlı eserini yazdığı yerdir.

# Hallac-ı Mansur Türbesi: İslam dininde kendine özgü inanışları yüzünden Bağdat’ta şehit edilen Hallac-ı Mansur’un cesedi yakılarak denize dökülmüştür. Zatın türbesi Bağdat’ta olmakla birlikte birçok İslam ülkesinde türbeleri vardır. 7 tane olduğu söylenen türbelerden biri de Gelibolu’dadır. Türbenin içinde bulunan iki mezarın sonradan buraya gömülen kişilere ait olduğu söylenmektedir.

# Bayraklı Baba Türbesi: Etrafı bayraklarla süslü olan türbe, Osmanlı ordusunda bayraktarlık yapmış ve şehit olmuş Karaca Bey’e aittir. Bir adak yeri olarak da bilinen türbeye gelip dilek dileyenlerin dilekleri yerine gelirse, adet olarak mezara gelip bayrak asarlar.

# Namazgâh (Azebler Cami): 1407 yılında sefere çıkan Deniz Tüfekçi Erleri (Azap Askerleri) için inşa edilmiş ilk açık hava camisidir.

# Gelibolu Feneri: Osmanlı döneminden beri denizcilere yol gösteren fener 1856 yılında inşa edilmiştir. Denizden 50 metre yüksekliktedir ve kâgir olarak yapılmıştır. Ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunan bu tepeden Dumlupınar Anıtı, toplar ve torpidolar da kuşbakışı izlenebilmektedir.

Gelibolu Feneri

# Gelibolu Kalesi: Bugün sadece bir burcu ayakta olan kalenin, inşa edildiği tarihte içinde 300 tane tek katlı ve iki katlı asker evleri, kethüda ile topçu başı ve cebeci başı konakları, cephanelikler, ambarlar, su sarnıçları, Hünkar Cami, hünkar hazinesi, imam ve müezzin evleri ile 70 pare büyük top yer almaktaydı.

# Piri Reis Müzesi: Kale burcunun içinde yer alan müze 1991 yılında hizmete girmiştir. İçeride haritalar, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.

# Gelibolu Savaş Müzesi: Gelibolu Kore Kahramanları Caddesi üzerindeki müze; salon, baraka, cam odası, deniz odası, çekilme odası gibi bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümlerde savaşta kullanılan materyaller ve çeşitli eserler sergilenmektedir.

# Akbaş Şehitliği ve Anıtı: Gelibolu ilçesini 30 km. geçtikten sonra ulaşılan Gelibolu Yarımadası Milli Parkı’na girince çam ağaçlarının içinde Akbaş Şehitliği yer almaktadır. Şehitliğin karşısında bulunan Mehmetçik Anıtı 6 metre olup 1945 yılında yaptırılmıştır.

# Anzak Koyu: Anzak kuvvetleri 25 Nisan 1915’te bu koy ve civarına çıkartma yapmıştır. Aslında bu bölge çıkartmaya müsait değildir. Anzak kuvvetlerinin çıkartma yapmak istedikleri yer Kabatepe açıkları olmasına rağmen yapılan hatalı planlamalar sonucu Anzak Koyu’na çıkartma yapmak zorunda kalmışlardır. Burası savaş bitene kadar müttefiklerin ana ikmal merkezi olarak kullanılmıştır.

# Anzak Koyu Kitabesi: Bu kitabe bu topraklara ziyarete gelen yabancı misafirlere hitap etmek için M.Kemal’in 1934’te yazdığı kitabedir.

# Arıburnu Mezarlığı: Savaş esnasında ilk yapılan mezarlardan biridir. Anzak Koyu’nun kuzey ucunda yer almaktadır.

Bu bölgede yabancı askerlerin yattığı diğer mezarlıklar; Canterbury Mezarlığı, No 2. Outpost Mezarlığı, New Zealand Mezarlığı, Embarkation Pier Mezarlığı, Lala Paşa Mezarlığı, Green Hill Mezarlığı, Hill 60 Mezarlığı ve Anıtı, Hill 10 Mezarlığı, Azmak Mezarlığı’dır.

# Kireçtepe Jandarma Şehitliği ve Kitabesi: Muharebeden geriye kalan boş mermi kovanlarının üst üste konulması ile yapılan anıt, muharebe yıllarında yapılan ve günümüze gelen gerçek iki şehitlikten biridir. Diğeri ise Mehmet Çavuş Şehitliği’dir. Şehitlikte 5. Tümen ve Gelibolu Jandarma Taburu’nda görev yapan askerler yatmaktadır.

Bu bölgede bulunan diğer şehitliklerimiz Yarbay Halil Bey ve Yarbay Ziya Bey Şehitliği, Üsteğmen Halit Efendi ve Asteğmen Ali Rıza Efendi Şehitliği, Üsteğmen Hasan Tahsin ve Alay Müftüsü Şehitliği, Kumköy Çamtekke Şehitliği ve Binbaşı Çırpanlı Ali Zeynel Abidin Şehitliği’dir.

Çanakkale Savaşları boyunca şehitliğin bulunduğu bölgedeki Akbaş Limanı’na İstanbul’dan gelen askeri malzemeler indirilir, buradan cephelere dağıtılırdı. Stratejik açıdan önemli olduğundan zaman zaman düşman bombardımanına maruz kalan limanda birçok askerimiz şehit olmuş, bu askerler kanlı elbiseleriyle buraya defnedilmiştir.

canakkale gelibolu akbas sehitligi

# Bigalı Kalesi: Akbaş Şehitliği’nden Eceabat’a doğru gidildiğinde birkaç km. sonra denize sıfır, kale surlarının içinde küçük bir oda kalıntısıyla Bigalı Kalesi bulunmaktadır. 1807 yılında 3. Selim tarafından yapımına başlanan kalenin tamamlanması 2. Mahmut dönemini (19. yy. başları) bulmuştur.

# Kilye Tanıtım Merkezi: 2004 yılında yapımına başlanan Kilye Tanıtım Merkezi, 2005 yılında ziyarete açılmıştır. Burada, gelen ziyaretçilere tanıtım yapılmakta, savaş alanları ve gezi güzergahı hakkında bilgiler verilmektedir. Merkezde açık sergi alanları, sinevizyon gösteri salonu, toplantı salonu, kütüphane, hediyelik eşya satış reyonu ve kafeterya bulunmaktadır.

# 57. Alay Yürüme Yolu: Bu alanda bulunan resimli taş kaide, 25 Nisan 1915’te düşmanın Arıburnu Sahili’ne çıkartma yaptığı sırada 57. Alay’ın bulunduğu yerdir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Mehmetçik’e “Sizlere taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” diyerek mücadeleyi başlattığı noktadır burası. Bugün tören ve anma günlerinde buradan Conkbayırı’na sembolik yürüyüşler yapılmaktadır.

# Kocadere Hastane Şehitliği: Şehitlik büyük bir alanı kapsıyor. Alana yerleştirilen büyük panolarda, çadırlar içinde tedavi gören yaralı askerlerin resimleri bulunmaktadır. Bu şehitlikte, cepheden çadır hastanelere yaralı olarak gelen ancak kurtarılamayan şehitlerimiz yatmaktadır. Burada yatan 2 bin şehidimizden sadece 1353’ünün kimliği tespit edilebilmiştir.

# Çelik Ağ ve Demir Kancalar: Marmara Denizi’ne kadar girip önemli hasarlar veren ve güvenliği tehdit eden düşman denizaltılarının hareketlerini önlemek için mayın ve torpillemelere ek olarak 5 Şubat 1915’te mayın hatlarının önüne çelik ağlar gerilmiştir. Bu sayede çelik teller denizaltıların pervanelerine takılarak onların arızalanıp su yüzüne çıkması sağlanmıştır. Bugün Kilye merkezinden 200 metre sonrasında, kıyıya yakın yerde dönemin kalıntıları görülmektedir. Çelik ağların denize bırakıldığında kullanılan demir kancalar da Çimenlik Kalesi Müzesi bahçesinde sergilenmektedir.

canakkale sehitligi 57 alay

Gelibolu Plajları ve Koyları

Bölgeye gelmişken bir de tatil yapmak isteyenler için ideal bir mekandır Gelibolu. Şehir merkezinde bulunan Hamzakoy çevresinde, Feneraltı ve Eğritaş civarında denize girecek temiz plajlar bulunuyor. Hamzakoy ve Feneraltı altın rengi ve uzun kumsallarıyla meşhurdur. Feneraltı, kumsalları dışında kayalık ve falezleri ile görsel manzaraya da sahiptir. Bununla beraber Piri Reis kordonu güzel bir yürüyüş ve gezinti alanıdır. Su sporları ve canlı akvaryum keyfi için tavsiye edeceğimiz kıyılar..

gelibolu plajlari

# Güneyli Köyü Limanı: Bir zamanlar ay çiçeği tarlalarıyla harika manzaraya sahip olan liman şimdi betonlarla kaplı. Ama yine de bölgenin en güzel sahillerinden biri. (Davut İskelesi)

# Koruköy Altı: Plajı çok iyi olmasa da temiz. Balıklarla birlikte yüzme keyfi sağlayan denizi için gitmeye değer.

# Bolayır Altı (Bakla Burnu): Hızlı derinleşmeyen, çocukların da rahat girebileceği güzel bir sahil.

# Ocaklı Altı: Bölgenin en güzel kumsallarından birine sahiptir.

# Fındıklı Kömür Limanı: Ülkemizin saklı cenneti. Bu tanım ve bu fotoğraf yeterli sanırım. 🙂 (Su sporları ve dalgıçlar için özellikle tavsiye ederiz.)

Gelibolu komur limani

Plajları böyle tek tek anlatmakla bitiremeyiz. Kısaca mekanların isimlerini verelim.

  • Yeniköy Bahçeler Limanı
  • Değirmendüzü
  • Armutlu
  • Tayfur Karaağaç
  • Karainebeyli
  • Ece Limanı
  • Burhanlı Koyu
  • Cennet Koyu

Gelibolu Kamp Alanları

Bölgeye kamp amaçlı gelecekler için de uygun mekanlar bulunmaktadır. Gelibolu Tarihi Milli Parkı’ndaki kamp alanları bunların başında gelmektedir. Çevre bölgelerde de çeşitli kamp alanları bulunuyor. Aceleye getirmeden, biraz vakit ayırıp gezmenizi tavsiye ederiz. Bölgeye yakın diğer kamp alanları Güzelyalı, Assos, Kadırga ve Kabatepe’dir. Buraları da görmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca Kömür Limanı en bilinir kamp alanlarından biridir.

ÇANAKKALE GEZİLECEK YERLER (TIKLAYIN)

gelibolu kamp yerleri

ASSOS ANTİK KENTİ GEZİ REHBERİ (TIKLAYIN)

ÇANAKKALE TRUVA ANTİK KENTİ (TIKLAYIN)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir